1

Temat: kwota zamiarów

Podczas otwarcia ofert powinniśmy odczytać kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Czy ta kwota naszych zamiarów musi KONIECZNIE wynikać z planu finansowego???????
Proszę Was o pomoc sad

2

Odp: kwota zamiarów

Powinna wynikać z tego co faktycznie macie zaplanowane "na papierku".

3

Marcel napisał/a:

Powinna wynikać z tego co faktycznie macie zaplanowane "na papierku".

Eeee.... tam... może być mniejsza.

4

No tak, mniejsza to na pewno smile

5

ola2003 napisał/a:

Podczas otwarcia ofert powinniśmy odczytać kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Czy ta kwota naszych zamiarów musi KONIECZNIE wynikać z planu finansowego??????? (

A z czego innego miałaby wynikać?

6

np z uchwały intencyjnej, z treści której wynika, iż Rada Gminy wyraża zgodę na zabezpieczenie środków w budżecie.
Czy to jest dokument z którego możemy przeczytać kwotę na sesji otwarcia???

7

a jak wtedy przyjąć, oszacowaie wartości zamówienia + vat = np 100 000 zł a w planie mam/ogłaszam na otwarciu ofert że mam 80 000 ?

to na logikę po co robić PN jak z góry wiem że dokładając należytej staranności oszacowałem ale kasy ni ma za dużo sad

8

ola2003 napisał/a:

Podczas otwarcia ofert powinniśmy odczytać kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Czy ta kwota naszych zamiarów musi KONIECZNIE wynikać z planu finansowego???????
Proszę Was o pomoc sad

Nie musi.

9

Gordon jakbyś był wójtem i musiał uszczęśliwić 15 radnych to nie wiem czy robiłbyś na logikę

10

ola2003 napisał/a:

np z uchwały intencyjnej, z treści której wynika, iż Rada Gminy wyraża zgodę na zabezpieczenie środków w budżecie.
Czy to jest dokument z którego możemy przeczytać kwotę na sesji otwarcia???

W tej sytuacji nie widzę przeciwwskazań.
Nazewnictwo papiera, z którego wynika, jaką kwotę zamierzacie przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia nie ma większego znaczenia. Kwestią dyskusyjną pozostaje natomiast - jaka to powinna być kwota, tzn. czy kwota odczytana na otwarciu może być mniejsza niż zaplanowana.
Np. taka konstrukcja: zaplanowane 100 zł, a odczytuję na otwarciu 99 zł - nie jest , moim zdaniem do końca prawidłowa.

11

Najbliżej mi do poglądu MIRASa.

Gordon napisał/a:

a jak wtedy przyjąć, oszacowaie wartości zamówienia + vat = np 100 000

Drobna nieścisłość. Przepisy Pzp nie dają podstawy do innych zastosowań wartości zamówienia niż wybór trybu zamówienia (tak w uproszczeniu).

A wiecie co? Niech ten co na co dzień głowi się nad tą układanką budżetową (księgowy skarbnik czy tp.) napisze na jaką kwotę można sobie pozwolić i ten zapis odczytać na sesji otwarcia. O, tak będzie najlepiej.

12

czyli ta kwota niekoniecznie musi wynikać z budżetu

13

Ja bym to inaczej ujął: kwota nie musi być tożsama z kwotą zapisaną w budżecie, choć jakoś powinna z niego wynikać, ale w jaki sposób, to wiedzą tylko ci, co znają ten budżet i jego kulisy od podszewki.

14

Jeśli już omawiamy powiązania z budżetem, to należy wspomnieć, że pozycja budżetu, z której mamy zaczerpnąć pożądaną kwotę z reguły jest nieco szersza, a przynajmniej tak powinno być, bo gdzie mają się mieścić takie rzeczy jak opłacenie dokumentacji, ogłoszeń, tablic informacyjnych, różnych opiekunów kontraktu, doradców, inspektorów itd. - oraz możliwie jakaś rezerwa.

15

ola2003 napisał/a:

czyli ta kwota niekoniecznie musi wynikać z budżetu

Nie - ale wyższa, niż ta przewidywana w budżecie, może okazać się samobójem.

16

Apollo napisał/a:

A z czego innego miałaby wynikać?

Jak sama nazwa na to wskazuje: z zamiaru.

17

o ile wiem to budżety są jawne np.WPI

18

tak naprawdę to nie rozumiem po co te kombinacje mam 100 odczytam 90 a oferta najkorzystniejsza 100 i co zwracam się do księgowego czy skarbnika o potwierdzenie posiadania środków do wysokości proponowanej do wyboru oferty

19

ale ja nic nie kombinuje, ani nie chce ukryć, ja tej inwestycji NIE MAM w budżecie, a szef jest zdania że ta kwota zamiarów nie musi wynika z planu finansowego. Nie trafiają do niego żadne argumenty

20

o matko i boska a napisalaś w 1 # ,że nie masz tego w budżecie?

21

No właśnie, ręce opadają.
Co prawda to nie problem prawa zamówień, ale na ile mi wiadomo, to w budżecie każdy planowany wydatek MUSI być uwzględniony.

22

kwota środków musi wynikać głównie z planu finansowego/budżetu., Ewentualnością może być uchwała intencyjna

23

myszy1953 napisał/a:

o matko i boska a napisalaś w 1 # ,że nie masz tego w budżecie?

Myszko poprawiłaś mi humor,  nie napisałam, sory smile  bardzo bardzo Wam dziękuję za posty