Temat: kosztorys- brak
brakuje mi w kosztorysie Wykonawcy dwóch pozycji - materiałów (roztwór, pręty)-odrzucić, wezwać do wyjaśnienia?
/Wygrodzenie - kosztorys, nie ryczałt/
Dodam,że to nie najkorzystniejsza oferta.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
brakuje mi w kosztorysie Wykonawcy dwóch pozycji - materiałów (roztwór, pręty)-odrzucić, wezwać do wyjaśnienia?
/Wygrodzenie - kosztorys, nie ryczałt/
Dodam,że to nie najkorzystniejsza oferta.
Zastanawiam się, w jaki sposób i na jakiej podstawie zamawiający wiedzę o tych materiałach zamierza wykorzystać w praktyce po zawarciu umowy.
Uchwałę Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 10 marca 2011 r. (sygn. akt KIO/KD 15/11),
- pominięcie danych pozycji kosztorysu stanowi o tym, iż zakres zawartych w nich prac w ogóle nie został zaoferowany zamawiającemu. Kosztorys ofertowy jest jednym ze źródeł zobowiązań i uprawnień stron umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Zgodnie z art. 31 ust. 1 ustawy Pzp zamawiający ma obowiązek opisać przedmiot zamówienia na roboty budowlane za pomocą dokumentacji projektowej i specyfikacji technicznych wykonania i odbioru robot budowlanych. Zgodnie z definicją dokumentacji projektowej zawartą w § 4 Rozporządzenia z dnia 2 września 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy dokumentacji projektowej, specyfikacji technicznych (...), jej część stanowi m.in. przedmiar robot. W związku z tym, że specyfikacja istotnych warunków przedmiotowego zamówienia zgodnie z art. 36 ust. 1 pkt 3 ustawy Pzp zawiera opis przedmiotu zamówienia dokonany w powyższy sposób, to pominięcie przez wykonawcę czynności opisanej przedmiarem robot skutkuje tym, że jej treść nie odpowiada treści siwz, czego skutkiem winien być obowiązek odrzucenia oferty.
Nie dajmy się zwariować. Na razie nie jestem przekonany, że każdy brak dyskwalifikuje ofertę. Bywają pozycje nie mające wpływu na treść zobowiązania. Jakie znaczenie może mieć np. rusztowanie czy dopłata za jakieś zabezpieczenia? Albo wykop pod kabel - niech kabel wsadzi bez wykopu!!!
A teraz zastanówmy się nad roztworem i prętami. To zamawiający zamawia roztwór? Na pewno? A może boi się, że wykonawca zbuduje mu ulicę czy tam co innego bez roztworu???
Oprócz powyższych wątpliwości teraz zamawiający powinien sprawdzić, jak dyskusyjne pozycje załatwili wszyscy inni wykonawcy - czy na pewno w każdym przypadku wpisali tam pręty i roztwory.
Jeśli jest pozycja kosztorysowa zgodnie z przedmiarem to uważam za zaliczony. W pozycji (opis) jest zakres robót dla tej pozycji, natomiast technologia jej wykonania zawarta jest w sst. Wykonawca utrzymał podstawę kosztorysową - nie wliczył jakiegoś materiału. Być może ujął go w kosztach pośrednich? Ma ją wykonać zgodnie z sst i opisem technologicznym robót.
Jezeli to nie jest najkorzystniejsza oferta i nie jest to druga w kolejności (jeżeli jest ryzyko niepodpisania umowy z wybranym wykonawcą), to ja bym odrzucił. Brak pozycji w kosztorysie zawsze raczej łączy się będzie ze zmianą merytoryczną wynagrodzenia, a więc postępowanie wyjaśniające się nie sprawdzi. Nie mam mowy oczywiście o uzupełnieniu kosztorysu (sic!) zgodnego z siwz. Proponuję rozważyć możliwość zastosowania art. 87.2.3.
Odrzucić? Nie przesadzajmy, no przynajmniej nie w tej chwili.
Najpierw należałoby wyjaśnić. Z jednej strony nam, bo nie znamy wszystkich szczegółów, ale przede wszystkim wykonawca zamawiającemu, temu ostatniemu wyraźnie brakuje wiedzy. Absolutnie nie podzielam poglądu, że postępowanie wyjaśniające się nie sprawdzi.
Art. 87.2.3.? Może być dobry pomysł.
Jestem początkująca, to mój pierwszy przetarg z kosztorysem, wcześniej ryczałt, jestem osobą, która tylko dodatkowo się tym zajmuje, staram się, czytam i pytam, nie mam nikogo, kto mógłby mi pomóc, mam tylko Was
dlatego liczę na pomoc i dobre rady, przejmuję się, bo chciałbym, aby było dobrze i dla Nas i dla Wykonawcy,
to prawda, te materiały-pręty i roztwór są w tak minimalnych ilościach, a ich wartość w porównaniu do wartości kosztorysu jest minimalna, znikoma nawet, prawdopodobnie Wykonawca ich nie miał zamiaru użyć,
dziękuję za wszystkie podpowiedzi
cieszę się, że są takie miejsca jak to
hubal masz racje nie dajmy się zwariować
Skoro tak, to podpowiem więcej.
Zamawiający nie ma dobrej podstawy domagać się i rozliczać szczegóły takie jak tu podane. Takie szczegóły kojarzą się z kosztorysem szczegółowym, merytorycznie opartym o konkretną bazę nakładów rzeczowych. Pzp i w ogóle polskie prawo nie przewidują takiego czegoś. Wystarczy co najwyżej dla każdej pozycji przedmiaru mieć cenę jednostkową i odpowiednią cenę całkowitą. Tak zapewne wyceniają inni wykonawcy. W takiej sytuacji rozliczanie szczegółowe jednego czy więcej wybranych jest ewidentnym naruszeniem przepisów prawa.
dziękuję
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc