1

Temat: okresowe dostawy na 12 miesięcy

wygasa nam umowa na dostawę paliw  i nie jesteśmy wstanie wykorzystać w pełni przedmiotu zamówienia do końca 31 października bo to co zostaje wystarczy na 3 miesiące a nam został tylko miesiąc umowy . Mamy zapis w umowie zastrzeżenie nie wykorzystania przedmiotu zamówienia.
Pytanie czy mogę ogłosić nowy przetarg po 31 października ( nie wiem jak odnieść się do dostaw powtarzających się okresowo i czy to nie będzie dzielenie zamówienia?).
Czy mogę w wyniku zapisu w zmianach w umowie iż w przypadku zmian korzystnych dla zamawiającego przedłużyć termin wykonania zamówienia do końca bieżącego roku ?

2

Odp: okresowe dostawy na 12 miesięcy

Chwila, a czy nie można dokonać zakupu paliwa i przechować zapasy do końca roku?

3

Marcel, ale nie każdy ma takie duże szafki jak Ty wink

4

jest dość dużo tego paliwa aby go przechować 56 tysiecy litrów

5

rybicka81 napisał/a:

Pytanie czy mogę ogłosić nowy przetarg po 31 października ( nie wiem jak odnieść się do dostaw powtarzających się okresowo i czy to nie będzie dzielenie zamówienia?).
Czy mogę w wyniku zapisu w zmianach w umowie iż w przypadku zmian korzystnych dla zamawiającego przedłużyć termin wykonania zamówienia do końca bieżącego roku ?

Uwaga, zakup paliwa nie jest dostawą powtarzająca się okresowo, a zatem przepis art. 34.1. nie znajduje w tym przypadku zastosowania. Natomiast o żadnym przedłużeniu umowy w ramach aneksu mowy być nie może (!)

6 (edytowany przez rybicka81 2012-09-21 10:12:21)

Pytanie czy mogę ogłosić nowy przetarg po 31 października czy mogę wcześniej
i jakie to są dostawy powtarzające się okresowo skoro paliwo nie można zakwalifikować do takich dostaw

7

Można wcześniej, natomiast przykładem na dostawy powtarzające się okresowo jest dostawa prasy

8

Czyli ujmując to inaczej, zamówienie może zostać zrealizowane jednorazowo np. poprzez magazynowanie, jak węgiel, tłuczeń na drogi itd., czyli jak pisze radas nie jest to dostawa powtarzająca się okresowo.

9 (edytowany przez rybicka81 2012-09-21 11:23:40)

dostawa paliw jest jednak traktowana przez mojego kierownika jako dostawy powtarzające sie okresowo i dalej nie wiem co robic potrzebuje szerszego objaśnienia dostaw powtarzalnych sie okresowo i poparcia w prawie
(bo znów bedzie zgrzyt z kierownikiem a chce dobrze:(

10

rybicka81 podaj swego e-maila to wyślę Ci stosowne opracowanie dotyczące zamówień powtarzajacych się okresowo. Adres mojej poczty  jest widoczny po kliknięciu na moje posty.

11

rybicka81@o2.pl
dzieki

12

rybicka81 napisał/a:

1. Pytanie czy mogę ogłosić nowy przetarg po 31 października ( nie wiem jak odnieść się do dostaw powtarzających się okresowo i
2. czy to nie będzie dzielenie zamówienia?).
3. Czy mogę w wyniku zapisu w zmianach w umowie iż w przypadku zmian korzystnych dla zamawiającego przedłużyć termin wykonania zamówienia do końca bieżącego roku ?

1. Tak
2. Nie
3. Zbyt ogólnie; ale możesz zawrzeć umowę na czas, do ilość, do kwoty - w zależności od tego co nastąpi pierwsze.