Temat: kwota zamiarów
Podczas otwarcia ofert powinniśmy odczytać kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Czy ta kwota naszych zamiarów musi KONIECZNIE wynikać z planu finansowego???????
Proszę Was o pomoc
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Podczas otwarcia ofert powinniśmy odczytać kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Czy ta kwota naszych zamiarów musi KONIECZNIE wynikać z planu finansowego???????
Proszę Was o pomoc
Powinna wynikać z tego co faktycznie macie zaplanowane "na papierku".
Powinna wynikać z tego co faktycznie macie zaplanowane "na papierku".
Eeee.... tam... może być mniejsza.
No tak, mniejsza to na pewno
Podczas otwarcia ofert powinniśmy odczytać kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Czy ta kwota naszych zamiarów musi KONIECZNIE wynikać z planu finansowego??????? (
A z czego innego miałaby wynikać?
np z uchwały intencyjnej, z treści której wynika, iż Rada Gminy wyraża zgodę na zabezpieczenie środków w budżecie.
Czy to jest dokument z którego możemy przeczytać kwotę na sesji otwarcia???
a jak wtedy przyjąć, oszacowaie wartości zamówienia + vat = np 100 000 zł a w planie mam/ogłaszam na otwarciu ofert że mam 80 000 ?
to na logikę po co robić PN jak z góry wiem że dokładając należytej staranności oszacowałem ale kasy ni ma za dużo
Proszę Was o pomoc
Nie musi.
Gordon jakbyś był wójtem i musiał uszczęśliwić 15 radnych to nie wiem czy robiłbyś na logikę
np z uchwały intencyjnej, z treści której wynika, iż Rada Gminy wyraża zgodę na zabezpieczenie środków w budżecie.
Czy to jest dokument z którego możemy przeczytać kwotę na sesji otwarcia???
W tej sytuacji nie widzę przeciwwskazań.
Nazewnictwo papiera, z którego wynika, jaką kwotę zamierzacie przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia nie ma większego znaczenia. Kwestią dyskusyjną pozostaje natomiast - jaka to powinna być kwota, tzn. czy kwota odczytana na otwarciu może być mniejsza niż zaplanowana.
Np. taka konstrukcja: zaplanowane 100 zł, a odczytuję na otwarciu 99 zł - nie jest , moim zdaniem do końca prawidłowa.
Najbliżej mi do poglądu MIRASa.
a jak wtedy przyjąć, oszacowaie wartości zamówienia + vat = np 100 000
Drobna nieścisłość. Przepisy Pzp nie dają podstawy do innych zastosowań wartości zamówienia niż wybór trybu zamówienia (tak w uproszczeniu).
A wiecie co? Niech ten co na co dzień głowi się nad tą układanką budżetową (księgowy skarbnik czy tp.) napisze na jaką kwotę można sobie pozwolić i ten zapis odczytać na sesji otwarcia. O, tak będzie najlepiej.
czyli ta kwota niekoniecznie musi wynikać z budżetu
Ja bym to inaczej ujął: kwota nie musi być tożsama z kwotą zapisaną w budżecie, choć jakoś powinna z niego wynikać, ale w jaki sposób, to wiedzą tylko ci, co znają ten budżet i jego kulisy od podszewki.
Jeśli już omawiamy powiązania z budżetem, to należy wspomnieć, że pozycja budżetu, z której mamy zaczerpnąć pożądaną kwotę z reguły jest nieco szersza, a przynajmniej tak powinno być, bo gdzie mają się mieścić takie rzeczy jak opłacenie dokumentacji, ogłoszeń, tablic informacyjnych, różnych opiekunów kontraktu, doradców, inspektorów itd. - oraz możliwie jakaś rezerwa.
czyli ta kwota niekoniecznie musi wynikać z budżetu
Nie - ale wyższa, niż ta przewidywana w budżecie, może okazać się samobójem.
A z czego innego miałaby wynikać?
Jak sama nazwa na to wskazuje: z zamiaru.
o ile wiem to budżety są jawne np.WPI
tak naprawdę to nie rozumiem po co te kombinacje mam 100 odczytam 90 a oferta najkorzystniejsza 100 i co zwracam się do księgowego czy skarbnika o potwierdzenie posiadania środków do wysokości proponowanej do wyboru oferty
ale ja nic nie kombinuje, ani nie chce ukryć, ja tej inwestycji NIE MAM w budżecie, a szef jest zdania że ta kwota zamiarów nie musi wynika z planu finansowego. Nie trafiają do niego żadne argumenty
o matko i boska a napisalaś w 1 # ,że nie masz tego w budżecie?
No właśnie, ręce opadają.
Co prawda to nie problem prawa zamówień, ale na ile mi wiadomo, to w budżecie każdy planowany wydatek MUSI być uwzględniony.
kwota środków musi wynikać głównie z planu finansowego/budżetu., Ewentualnością może być uchwała intencyjna
o matko i boska a napisalaś w 1 # ,że nie masz tego w budżecie?
Myszko poprawiłaś mi humor, nie napisałam, sory bardzo bardzo Wam dziękuję za posty
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc