1

Temat: Otwarcie ofert

Witam.

Przetarg nieograniczony. Cena 100%.

Co odczytujecie na  otwarciu, gdy okres gwarancji i termin wykonania został narzucony przez zamawiającego. Wiadomo trzeba odczytać cenę, ale co z gwarancją i terminem wykonania?

W formularzu ofertowym mam uniwersalne zapisy :

"Oświadczamy, że zapoznaliśmy się z warunkami zawartymi w Specyfikacji Istotnych Warunków  Zamówienia i jej załącznikach i przyjmujemy bez zastrzeżeń wszystkie jej postanowienia.

Oświadczamy, iż wyżej wymienione zamówienie zrealizujemy, zgodnie z wymaganiami  Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia i jej załączników"

Co Wy robicie w takiej sytuacji?

pozdrawiam

2

Odp: Otwarcie ofert

Bitter napisał/a:

Witam.
Co odczytujecie na  otwarciu, gdy okres gwarancji i termin wykonania został narzucony przez zamawiającego. Wiadomo trzeba odczytać cenę, ale co z gwarancją i terminem wykonania?

W opisanym przypadku darowałbym sobie odczytanie. Gdyby termin był ruchomy (tzn. każdy wykonawca mógłby wpisać inny) to zasadne byłoby odczytanie - art. 86.4. Dodatkowo w komentarzu Czajkowskiego możemy przeczytać, że na otwarciu - obligo cena, a terminy, okresy gwarancji ... odczytujemy w sytuacji, gdy są to kryteria wyboru.

3

Dzięki

4

Apollo napisał/a:

Dodatkowo w komentarzu Czajkowskiego możemy przeczytać, że na otwarciu - obligo cena, a terminy, okresy gwarancji ... odczytujemy w sytuacji, gdy są to kryteria wyboru.

No właśnie, w kometarzu. W ustawie ani słowa o tym ograniczeniu. wink

5

Czyli w sumie chcąc być skrupulatnym można odczytać warunki w tym przypadku zapisane w specyfikacji, ale jest to mało sensowne i dlatego podzielam pogląd z komentarza, że niekonieczne.

W ogóle problemu by nie było, gdyby zamawiający nie wysilał się na samodzielne ustalanie warunków gwarancji (ciekawe skąd i czy na pewno ma wiedzę jakie są odpowiednie a jakie nie), lecz zostawił to wykonawcy (potem można nawet ocenić). Zapewne o to chodziło ustawodawcy.

6

A jesli Wykonawca złoży wniosek o informację z otwarcia ofert? Przecież zapis art 86 ust. 5 mówi również o gwarancjach i terminach. Ja mam zapis "W.w Wykonawcy zagwarantowali wykonanie zamówienia w terminie wskazanym przez Zamawiającego oraz wyrazili zgodę na gwarancje i warunki płatności określone w SIWZ przez Zamawiającego", który również jest odczytany na otwarciu ofert. Wg mnie, to co na otwarciu ofert,  to samo zawieramy w informacji dla Wykonawców.