1

Temat: zmiana istotna czy nie

Mamy umowę na dokumentację projektowa i nadzór autorski podpisaną w kwietniu 2009r. W umowie nie przewidzieliśmy zmian płatności. Chcielibyśmy( jako zamawiający ) zmienić płatności za wykonywany nadzór autorski z dotychczasowego raz na pół roku na płatności kwartalne ( jest to dla nas korzystne ). nie wiem czy możemy potraktować to jako zmianę nieistotną czy raczej jest to zmiana istotna i nie może być wprowadzona na etapie realizacji zamówienia?

2

Odp: zmiana istotna czy nie

Jeżeli zmiana sposobu płatności w powyższy sposób nie wpłynęłaby na krąg podmiotów zainteresowanych udziałem w postępowaniu wydaje się, iż zmiana umowy w tym zakresie jest dopuszczalna jako zmiana nieistotna.

3

A jak to stwierdzić na obecnym etapie?

4

W orzeczeniu w sprawie C- 454/06 Presstext Nachrichtenagentur, w którym Trybunał wskazał, iż ?zmiana zamówienia publicznego w czasie jego trwania może zostać uznana za istotną, jeżeli wprowadza ona warunki, które gdyby zostały ujęte w ramach pierwotnej procedury udzielania zamówień, umożliwiłyby dopuszczenie innych oferentów niż ci, którzy brali udział w postępowaniu lub umożliwiłoby dopuszczenie innej oferty niż ta, która została pierwotnie dopuszczona. Podobnie zmiana zamówienia może zostać uznana za istotną, jeśli modyfikuje ona równowagę ekonomiczną umowy na korzyść usługodawcy w sposób nieprzewidziany w warunkach pierwotnego zamówienia?.
W opinii Trybunału wyrażonej w pkt 38 niniejszego orzeczenia ustalenie charakteru określonej zmiany jako istotnej lub nieistotnej z punktu widzenia zamówienia publicznego powinno zostać oparte na analizie ww. przesłanek.

5

Opisaną zmianę harmonogramu ja bym traktował jako nieistotną (o ile z tego powodu nie ulega zmianie cena łączna), bo w skali całej umowy zmiana rozkładu wypłat z kwartalnego na miesięczny nie wydaje się znacząca dla wykonawców.
Jeśli przy tym Bursztynowa argumentuje korzyściami zamawiającego, to zmianę tylko pochwalić.

6

Również uważam że jest ona nieistotna.

7

Dzięki chłopaki.

8

Witam, temat dotyczy dowozów dzieci do szkól. Zamawiający przewidział istotne zmany postanowień zawartej umowy w siwz i ogłoszeniu w zwiazku ze zmianą oraganizacji pracy szkoły.  Taka zamian organizacyjna zaszła wobecz czego jest konieczność odwiezienia dzieci (klasy I-III podstawówki) wcześniej do domów w zwiazku z tym dzienny przebieg autobusu zwiekszy sie o kilka km. Chcę podpisać aneks do umowy, ale czy musze to gdzieś ogłosić ??

9

Absolutnie zarówno fakt dokonania zmiany umowy wszp, jak i sama treśc wprowadzonych zmian  nie podlega jakiejkolwiek publikacji.