1

Temat: inny warunek w ogłoszeniu a inny w siwz

witam! Zamawiający przed ogłoszeniem wyboru najkorzystniejszej oferty zorientował się, że opis warunku dot. wiedzy i doświadczenia w pisany w ogłoszenie różni się od tego co jest w siwz (warunek w siwz jest nieco ostrzejszy, zawężający). Wykonawcy nie zauważyli też tego i nie zgłaszali żadnych zarzutów przed terminem otwarcia ofert. Wpłynęły oferty oczywiście potwierdzające udział ten ostrzejszy, żaden z wykonawców nie podlegałby wykluczeniu.

Co w takiej sytuacji powinien zrobić zamawiający?
1) Unieważnić postępowanie.
2) Dokonać czynności wyboru najkorzystniejszej oferty.

Dodam że dofinansowanie jest unii europejskiej na tym projekcie i na pewno będzie gruntowna kontrola bo postępowanie wileomilionowe, Bardzo proszę o pilną odpowiedź!

2

Odp: inny warunek w ogłoszeniu a inny w siwz

Unieważnie - łatwo powiedzieć, z ciękim sercem zrobić. Unieważnie - zrobić dobrze. Unieważnić - moim zdaniem.

3

Czyli nie ma znaczenia fakt, że Wykonawcy , którzy poskładali oferty wszyscy spełniają oba warunki (spełniając rygorystyczny z SIWZ spełniają jednocześnie ciut mniej z ogłoszenia)?

Chociaż rzeczywiście można by powiedzieć, że z udziału zrezygnowali wykonawcy którzy spełniali warunek z ogłoszenia a zapoznali się tylko z warunkami w siwz i stwierdzili ze jest on ciut za ostry i nie składali ofert smile

4

MIRAS napisał/a:

Unieważnie - łatwo powiedzieć, z ciękim sercem zrobić. Unieważnie - zrobić dobrze. Unieważnić - moim zdaniem.

W takim wypadku jestem jestem też za unieważnieniem.

5

tejrezjasz napisał/a:

Chociaż rzeczywiście można by powiedzieć, że z udziału zrezygnowali wykonawcy którzy spełniali warunek z ogłoszenia a zapoznali się tylko z warunkami w siwz i stwierdzili ze jest on ciut za ostry i nie składali ofert smile

Prawidłowy tok myślenia smile

6

Z tym unieważnieniem to ja bym nie był taki szybki, bo wydaje się większą szkodą niż stan obecny.

7

Ja tam też jestem za unieważnieniem.

8 (edytowany przez tejrezjasz 2012-09-25 08:15:50)

zdecydowanie unieważnienie jest wielką szkodą dla zamawiającego ze względu na harmonogram projektu, istnieje możliwość że może być problem z realizacja zamówienia, jeżeli projekt opóźni się o kolejne 2 miesiące potrzebne na przeprowadzenie nowego zamówienia

ciężko jednak znaleźć argumentację na wybór oferty np. w świetle takiego wyroku :

"W oparciu o istniejące przepisy prawa niedopuszczalna jest sytuacja, iż w tym samym postępowaniu warunki udziału w postępowaniu były odmiennie definiowane w ogłoszeniu zamieszczonym w BZP, ogłoszeniu zamieszczonym na stronie internetowej Zamawiającego oraz SIWZ. Warunki udziału w postępowaniu muszą być znane wykonawcom od początku postępowania, gdyż w oparciu o te informacje wykonawcy podejmują decyzje o udziale w postępowaniu. Stąd zapisy odnośnie warunków udziału w postępowaniu muszą być identyczne w ogłoszeniu jak i SIWZ. W przeciwnym przypadku dochodzi do naruszenia podstawowych zasad udzielania zamówień publicznych, w szczególności zasady zachowania uczciwej konkurencji, zasady równego traktowania wykonawców wyrażonej w art. 7 Pzp oraz zasady jawności opisanej w art. 8 Pzp. Mając powyższe na uwadze, należy stwierdzić, iż takie działanie Zamawiającego doprowadziło do sytuacji, w której postępowanie obarczone jest wadą i nie można zawrzeć ważnej umowy."

Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej sygn. akt UZP/ZO/0-623/07

9

tejrezjasz sam sobie odpowiada - i niejako sam sobie gola strzela. Ja to bym próbował, że tamten wyrok dotyczył innej sprawy, że w naszej była nie taka różnica, że nie było zauważalnych konsekwencji, że zamawiający nie zamierzał i faktycznie nie rozliczył według specyfikacji, że wykonawcy najpierw czytają ogłoszenie i żaden nie widział problemu, że w końcu wada nie przeszkadza w zawarciu umowy... Może i odpowiednia opinia by się znalazła...

10

pisze W #8 projekt czyżby dofinansowanie UE  UNIEWAŻNIĆ SIWZ I OGŁOSZENIE MUSI BYĆ TOŻSAME