1

Temat: usługi szkolenoowe zlecane własnej jedn organizacyjnej

w preliminarzu mam do wykonania z EFS kursy np spawacza, murarza itp,

kwota obliguje do stosowania pzp  = 100 000 pln,

pomysł następujący zrodził się  w głowach moich szefów smile

zlecić wykonanie własnej jednostce organizacyjnej
z tym ze ona nie dysponuje ani sprzętem ani instruktorami itp,

a ta jednostka organizacyjna wynajmie instruktora, plac, sale itp,
czy wtedy na te w/w usługi muszę robić przetarg czy rozpoznanie cenowe wew reg. ??

według mnie to należy zastosować pzp i zlecić wykonawcy zewn. a nie jakieś kombinowanie i dzielenie na "cząstki"

2

Odp: usługi szkolenoowe zlecane własnej jedn organizacyjnej

Nawet jak podzielą i zechcą zapłacić swoim za wynajem sali, instruktora placu to trzeba sumować jedno z drugim czyli to co zostanie to przetargiem. Ale najlepiej jest to zlecić innym z zewnątrz. Ale jak znam życie to z kolesiostwem możesz nie wygrać.

3

"....czyli to co zostanie to przetargiem. "  ???? nina co zostanie ?

w preliminarzu projektu kursy zawodowe są pod jednym zadaniem,

nie ma podzadań np catering, ubezp, instruktor, więc to by świadczyło o tym że należy pzp

4

Gordon napisał/a:

według mnie to należy zastosować pzp i zlecić wykonawcy zewn. a nie jakieś kombinowanie i dzielenie na "cząstki"

Według mnie również.

5

A ja polecam świeży wątek
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=85082#p85082
a zwłaszcza #14 tego wątku.

6

przeczytałem wątek 14 ale nie bardzo rozumiem, pewnie ze zmęczenia eh sad można łopatologicznie hubal ?

jak ja nie lubię takiego kombinowania, guzik z tego wychodzi a jeszcze biedy można sobie narobić

7

Gordon czy chodzi ci o zamówienia in house?
Jeżeli realizuje się swoje zadania za pomocą własnych jednostek (nawet spółki) po spełnieniu pewnych warunków można taka realizację  uznać jako tzw zamówienia in house.
Tu jednak nie sadzę, żeby taka sytuacja wystąpiła tym bardziej, że obowiązuje was także umowa o dofinansowanie, która określa jak wydatkować środki zewnętrzne.

8

Gordon napisał/a:

przeczytałem wątek 14 ale nie bardzo rozumiem, pewnie ze zmęczenia eh sad można łopatologicznie hubal ?

jak ja nie lubię takiego kombinowania, guzik z tego wychodzi a jeszcze biedy można sobie narobić

Oj można można

9 (edytowany przez nina 2012-09-27 15:54:15)

nina napisał/a:

Nawet jak podzielą i zechcą zapłacić swoim za wynajem sali, instruktora placu to trzeba sumować jedno z drugim czyli to co zostanie to przetargiem. Ale najlepiej jest to zlecić innym z zewnątrz. Ale jak znam życie to z kolesiostwem możesz nie wygrać.

Rozdziel sobie na usugi szkoleniowe, wynajem palców i sali,
jakie są kwoty  instruktorów  dla każdej specjalności osobno. I wówczas rozdziel. A sumuj wsio co jeden zrobi. patrz na umowę dotacyjną tam są pewne luki.

10

dziękuje za pomoc, dochodzę po dzisiejszej batalii że  i tak w mojej firmie nie kumają o co chodzi z pzp sad

11

jak wszędzie smile normalka.

12 (edytowany przez hubal 2012-09-28 07:06:04)

Ja bym nie oczekiwał, że spawaczy przeszkoli ta sama osoba, co murarza itd. - bo oczywiście oczekujemy najlepszych instruktorów, a nie da się być najlepszym w każdej dziedzinie. Wobec tego zrozumiałe i naturalne wydaje się rozdzielenie specjalności, a jeśli tak, to każda odrębna powinna być przedmiotem odrębnego postępowania. Jeśli odrębnie obliczymy wartości zamówień, to najprawdopodobniej pozostaniemy poniżej 14000?, a więc należałoby stosować art. 4.8 ustawy - jak we wspomnianym poprzednio poście MIRASA.
Mało tego. Jeśli szkolenie załatwiłyby konkretne indywidualne osoby , to do ich zatrudnienia mają zastosowanie przepisy inne niż Pzp (poz. 4.4).

Takie jest moje zdanie, ale są lepsi fachowcy od tych spraw.

13

Hubalu w tym przypadku nie można zastosować art 4 ust 4 ponieważ chodzi o pracowników innej jednostki organizacyjnej (pewnie inny pracodawca), a poza tym umowa o dofinansowanie pewnie zawiera procedurę udzielania zamówień poniżej 14 tys euro.
Ale Nina wspominała o pewnych lukach w tych umowach...

14

hubal napisał/a:

Jeśli...

15

moim zdaniem hubal to raczej nie można dzielić bo sa na rynku firmy szkoleniowe które bez problemu realizują szkolenia np tynkarz, spawacz itp więc PN ale z podziałem na zadania

16

Gordon napisał/a:

sa na rynku firmy szkoleniowe które bez problemu realizują szkolenia np tynkarz, spawacz itp

dla bardziej zaawansowanych...
czasami łączenie wszystkiego może ograniczyć uczciwą konkurencję
czasami...
pozdrawiam serdecznie

SPOKOJNEGO WEEKENDU

17

Gordon napisał/a:

moim zdaniem hubal to raczej nie można dzielić bo sa na rynku firmy szkoleniowe które bez problemu realizują szkolenia np tynkarz, spawacz itp więc PN ale z podziałem na zadania

nie gordon ja robiłam tyak jak Hubal napisał to staralam ci się napisać ale tyle mi się nie chciało pisać co Hubalowi.

18

aha, i nie miałaś problemu przy kontroli ?
ja to  już pewnie jakiejś paranoi dostałem i dla świętego spokoju wszystko pzp robiłbym

19 (edytowany przez nina 2012-09-28 18:32:38)

ja robiłam to 1roku temu a w tym zakończyłam projekt wiem, że coś się pozmieniało w tych wytycznych. Kontrole spoko przeszłam nic się nie czepiali.

Tylko nie wiem czy to nie zajeło więcej czasu niż wszystko w jednym przetargu za jednym razem. tylko miałam podobnie jak ty  szef kazał.