1

Temat: Art.24 ust.1 nowe pkt 10 i 11 a Rozporządzenie

Witam.
W ustawie Pzp pojawiły się nowe pkt w Art.24 ust 1 (10 i 11), ale w Rozporządzeniu z dnia 30.12.2009r.  "w sprawie dokumentów..." w paragrafie 2. ust.1 pkt 5 nie dodano tych punktów, (mowa jest o Art.24 ust.1 pkt 4-8 ustawy).

I teraz co zrobić, żądać KRS w zakresie określonym w Art.24 ust.1 pkt 4-8 ustawy czy 4-8 i 10-11.

Albo niezgodnie z ustawą albo z Rozporządzeniem, chyba że coś mylę.

2

Odp: Art.24 ust.1 nowe pkt 10 i 11 a Rozporządzenie

Na stronie UZP w zakładce opinie prawne jest stosowna opinia UZP. Do chwili obecnej pomimo upływu ponad 2 miesięcy od wejścia w życie kolejnej nowelizacji  Pzp, nie ma zmiany rozporządzenia w sprawie dokumentów. Od pewnego czasu Departament Prawny UZP nie nadąża za zmianami. Sprawdza się stare powiedzenie: "Kogo nie boli, ten powoli".

3

Dzięki za informację.
Wynika z tego, że w informacji z KRS nie może być zapisu dot. pkt 10 i 11,  ewentualnie MOGĘ żądać oświadczenia Wykonawcy w tym zakresie, ale nie muszę.
Więc chyba sobie daruję i poczekam, aż zaktualizują Rozporządzenie.

4

oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu z art. 24 ust. 1

5 (edytowany przez nina 2012-09-28 16:30:08)

Arek1980 napisał/a:

Dzięki za informację.
Wynika z tego, że w informacji z KRS nie może być zapisu dot. pkt 10 i 11,  ewentualnie MOGĘ żądać oświadczenia Wykonawcy w tym zakresie, ale nie muszę.
Więc chyba sobie daruję i poczekam, aż zaktualizują Rozporządzenie.

Jeśli żądasz KRK to powinieneś wymagać pkt 10 i 11. stosujesz ustawę a ona jest nadrzędna.  KRK wystawione powinno być po wejściu w życie zmian do ustawy jeśli ma dotyczyć pkt 10 i 11,. a w pkt 4-8 może być wcześniej.

6

jak zatem piszecie żądając KRK:
1. Aktualna informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8
2. Aktualna informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 9
3. Aktualna informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 10-11  ??

7

Zgodnie z rozporządzeniem: 1 i 2

8

a co ze zmiana ustawy?nie uwzgledniamy jej?

9

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10124

10

dzięki już wszystko wiem:-)

11

Prezes jak zwykle się wypowiada po czasie i broni swojej niekompetencji. Zmienia ustawe a nie zmienia rozporządzenia o dokumentach.  A opinia to nie jest prawo tylko jego licha interpretacja wygodna dla UZP. Podczas kontroli  niech mi zarzucą, że stosuję ustawę i nich udawadniają dlaczego źle postąpiłam. A z tego co wiem to się już szkolą kontrolerzy i za rok uderzą więc trzymajcie tą opinię  Prezesa w szufladzie. Będzie tak jak z KIO i poleganie na zasobach podmiotów trzecich dostał Prezes pstyczka w nos pomimo swojej opinii.