1

Temat: Brak kodów CPV i podstaw wyceny

Przetarg nieograniczony. Wynagrodzenie kosztorysowe.
Zapisy w SIWZ: "Na podstawie przedmiaru robót wykonawca zobowiązany jest wypełnić kosztorys ofertowy w formie uproszczonej /we wszystkich pozycjach/. Brak wypełnienia i określenia wartości w pozycji spowoduje odrzucenie oferty. Wprowadzenie przez Wykonawcę jakichkolwiek zmian w ilościach i opisach określonych przez zamawiającego w poszczególnych pozycjach kosztorysu ofertowego spowoduje odrzucenie oferty."

Czy modyfikacja przedmiaru poprzez usunięcie, w przygotowanym przez wykonawcę kosztorysie ofertowym, podstaw wyceny i kodów CPV (opisy są bez zmian) jest powodem do odrzucenia oferty na podstawie art. 89 pkt 1 ppkt 2 Ustawy Pzp - "treść oferty nie odpowiada treści SIWZ"???

Liczę na waszą podpowiedź w zakresie wyroków KIO w powyższym temacie.

2

Odp: Brak kodów CPV i podstaw wyceny

A jaki to miało wpływ na ofertę. Odpowiedz sobie i będziesz wiedział.

3 (edytowany przez hubal 2012-10-01 18:59:53)

Bez wyroków też się obejdzie - sprawa jest prawie dziecinnie prosta: wskazane braki NIE POWINNY BYĆ PODSTAWĄ odrzucenia.

W uzasadnieniu wystarczy sobie uświadomić co wykonawca oferuje. Wykonanie zadanego zestawu robót? Nie!  Istotą zamówienia robót budowlanych jest z zasady wykonanie konkretnego obiektu, który przepis każe wykonać zgodnie z zasadami wiedzy technicznej (czyli niekoniecznie zgodnie z przedmiarem).

Zamawiący w ogóle przesadza i chce być bardzej rygorystyczny niż ustawa (uznawana i tak za dość rygorystyczną). Dla przykładu wbrew ustawie nie daje pola dla żadnych błędów.
W sumie chciałoby się powiedzić: nieładnie, tyle że to nie załatwia sprawy. Treba po prostu dostosować specyfikację do przepisów prawa.

4

W zupełności się z wami zgadzam, ale znajomy który wystartował w przetargu z tego właśnie powodu został odrzucony (TOTALNA BZDURA) i poprosił mnie o pomoc w napisaniu odwołania a tam chciałem się powołać na wyroki KIO (jakieś już znalazłem).
Dla mnie to oczywiście absurd ale dla ciekawości podam że 2 oferty z niższymi cenami zostały odrzucone z tego powodu (brak CPV i podstaw wyceny) i wygrała najdroższa - nie było nawet wezwań o wyjaśnienia oraz poprawy np. innych omyłek

5

W KIO znają swoje wyroki lepiej niż my tutaj i nie ma potrzeby im podpowiadać. Nie oglądać się teraz, jeno migiem szykować i wysyłać odwołanie i patrzcie, byście zdążyli na czas. Powodzenie pewne jak... w banku.

6

powodzenia też bym tak zrobił