1

Temat: szacowanie wartosci zam w pokl

PN unijny finansowany z EFS

w Wytycznych w zakresie kwalifikowania wydatków w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki

jasno jest napisane że musi być udokumentowane szacowanie wartości zam,
moim zdaniem polega to na rozesłaniu zapytania ofertowego i uzyskaniu informacji mailem faxem itp.

czy według was można sporządzić notatkę z rozmowy telefonicznej,  ???
czy trzeba mieć maila chociaż ?
wydruk ze strony raczej nie wchodzi w grę bo to szkoleniówka = kursy zaw, komp, itp
jak u was jest praktykowane

2

Odp: szacowanie wartosci zam w pokl

Wysyłałam mailem zapytanie aby mieć papier ale też faksem wysyłałam.

3

Gordon napisał/a:

moim zdaniem polega to na rozesłaniu zapytania ofertowego i uzyskaniu informacji mailem faxem itp.

A moim zdaniem jest to niewłaściwe.

Gordon napisał/a:

czy według was można sporządzić notatkę z rozmowy telefonicznej,  ???
czy trzeba mieć maila chociaż ?wydruk ze strony

Może być. Może być. Może być.

Ja mam pogląd taki: z ustalania wartości zamówienia należy każdorazowo sporządzić dokument (nieważne czy nazwiemy protokołem czy notatką czy inaczej), zaś w tym dokumencie pożądane wskazać źródło informacji. Mogą to być np. wydruki, kopie ofert, ulotki informacyjne, kopie faktur, paragony, kopie katalogów, notatki, wyliczenia - w ogóle wszystko co zawiera potrzebne informacje. Można wskazać adres strony internetowej jak najbardziej, ale najlepiej z podaniem daty, bo jak wiadomo czasem znikają. Podobnie jak źródło pisane: tytuł, strona, wydawnictwo...

Nie popieram naciągania wykonawców na oferty. A nawet sprzeciwiam się. Nikt z Was zapewne nie chciałby pisać i wysyłać dziesiątków ofert na próżno, a znam takich co już przy pierwszej ankiecie się złoszczą.

4

Ja w pełni zgadzam się z hubalem

5

czyli notatka z rozmowy telefonicznej  jest ok , googluje już drugi dzień  i jest w wytycznych MRR napisane że udokumentowane ale nie ma sprecyzowane ehh

miłego weekendu smile wszystkim

6 (edytowany przez Dam85 2012-10-01 09:01:07)

Gordon, radze dobrze i dokładnie przeczytać aktualne wytyczne co do odpowiedniego programu. Wiem np. że  w wytycznych do Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko (tzw. POIŚ) jest wprost napisane że notatka nie może być dowodem na cokolwiek smile domyślam się, że we wszystkich programach jest niestety podobnie. Jeśli chodzi o przetargi tzw. unijne gdzie masz dofinansowanie z Unii, instytucje wdrażające czy też pośredniczące przy kontroli doczepiają się dosłownie DO WSZYSTKIEGO, niestety wiem z własnego doświadczenia.

7

Zgadzam się - notatka z rozmowy telefonicznej może nie być wystarczającym dowodem, zwłaszcza gdy ktoś inny (np. kontroler) może usilnie szukać pretekstów,  trudno taką traktować jako fundament, co najwyżej jako materiał pomocniczy, ale przecież:

hubal napisał/a:

z ustalania wartości zamówienia należy każdorazowo sporządzić dokument

Podkreślam: dokument, czyli z kompletem prawidłowych podpisów, stempli, załączników itd. Jeśli wśród całej sterty wiarygodnych załączników znajdzie się jedna czy więcej notatek, to niekoniecznie wartość zamówienia zostanie podważona.

Co innego gdy notatkę taką przedstawiamy jako główny dokument, a co innego gdy jako pomocniczy, drugorzędny lub np. zawiera potwierdzenie czy uzupełnienie treści (?w rozmowie telefonicznej ... pan A.B.  potwierdził, że jego cennik z 1 kwietnia jest nadal aktualny?).

8

czytałem wytyczne do POKL i tam również jest napisane że musi być UDOKUMENTOWANE, ja wychodzę z założenia że trzeba rozesłać zapytania i zebrać oferty wykonawców, ale już trochę zgupiałem bo muszę udowadniać dosłownie wszystko  w firmie , normalnie dom wariatów sad

9

hubal napisał/a:

Nie popieram naciągania wykonawców na oferty. A nawet sprzeciwiam się. Nikt z Was zapewne nie chciałby pisać i wysyłać dziesiątków ofert na próżno, a znam takich co już przy pierwszej ankiecie się złoszczą.

Swoją drogą ciekawe, na ile takich zapytań Gordon chciałby odpowiadać w skali tygodnia czy miesiąca, oczywiście poza swoimi normalnymi obowiązkami i wiedząc, że żadnych pieniędzy z tego mu nie przybędzie.

10

wiem wiem Hubal, logiki w tym nie ma ale nie ja pzp wymyśliłem i wytyczne do POKL

11

Jakaś logika to jest - ustawa nie każe  żebrać o oferty, lecz raczej pogimnastykować własne mózgi (może być na zlecenie) i założę się, że w wytycznych nie jest inaczej, bo one z zasady nie mają mocy zastępowania przepisów prawa.