1

Temat: bardziej uzupełnienie czy bardziej wyjaśnienie...

W wykazie wykonanych robót Wykonawcy podali ogólną wartość wykonanych zadań, tymczasem zamawiający żądał w SIWZ wykazania się specyficznymi pracami o wartości nie niższej niż ........ brutto. Zakres tych prac jest ujęty w przedłożonych referencjach.
czy powinnam ich wezwać do uzupełnienia wykazu, czy też prosić o wyjaśnienia=uszczegółowienie wykazu?

2

Odp: bardziej uzupełnienie czy bardziej wyjaśnienie...

Z tego co napisałaś wynika, że wszystko jest ok, chyba, że źle Ciebie zrozumiałem.

3

Sama jak to napisałam widzę, że wygląda to na uzupełnienie oferty.
Jednak próbuję uniknąć konsekwencji zatrzymania wadium wykonawcom, w razie braku odpowiedzi na wezwanie.
Ofert jest dużo, a są to wykonawcy tego typu, którzy już pół godziny po otwarciu ofert dzwonią i pytają kto wygrał przetarg  :-(

4

nie jest ok, bo dali w wykazie wartość prac za całość zadania, a mieli się wykazać konkretnymi pracami o konkretnej wartości.
To jakby żądać wartości konkretnych robót elektrycznych, a oni dają ci wartość za np. budowę boiska.

5

Sprawa jest faktycznie prosta. Wykonawcy powinni uzupełnić wykazy zgodnie z wymaganiami zamawiajacego, według mnie wyjaśnienia (szczególnie w innej formie niż forma pisemna) to za mało. Wykonawca zobowiązany jest wykazać spełnienie warunku, a jak na razie nie wykazał.

6

Dzięki PEPE  :-D

7

... oto jaja znoszący ssak, który rusza na akcję wink