1

Temat: Warunki podmiotowe i przedmiotowe

Ja z takim błahym pytaniem :-)

W SIWZ opisuję w osobnym punkcie Warunki zgodnie z art.22 ust.1 wraz z minimalnymi wymaganiami dla danego przedmiotu zamówienia oraz osobny punkt dot. potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia z postępowania (art. 24).

Sprawa dotyczy wypełniania ogłoszenia o zamówienia w DUUE.

Mamy tam punkt Warunki UDZIAŁU i w nim podpunkty:

1. sytuacja podmiotowa wykonawców
2. sytuacja ekonomiczna i finansowa
3. kwalifikacje techniczne

I teraz aby nie pominąć w ogłoszeniu czegoś z SIWZ to w ogłoszeniu wstawiam tak:

w pkt. 1 - "Wykonawca na potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia z postępowania (art.24) zobowiązany jest do przedłożenia dokumentów:
oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia, aktualny odpis z rejestru, US, ZUS, KRK 4-8, KRK 9, Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu zgodnie z art. 22 ust.1 uPzp

w pkt. 2 - informacja banku, opłacona polisa + minimalne wymagania
w pkt.3 - wykaz usług, wykaz osób, oświadczenie o posiadaniu uprawnień + minimalne wymagania

Także nie pomijam nic z SIWZ, jednak jest tu trochę inny układ bo jest sytuacja PODMIOTOWA. I teraz czy w tym punkcie nie powinien się znaleźć wykaz osób, usług, posiadanie uprawnień ? Z jednej strony to sa chyba Warunki podmiotowe, a z drugiej w podpunkcie kwalifikacje techniczne są do wypełniania minimalne wymagania, a więc m.in te dot. wykazu usług czy osób.

Głównie chodzi mi o to czy nie popełniam jakiegoś błędu przy pisaniu ogłoszenia, źle umiejscawiając niektóre Warunki.

2 (edytowany przez nina 2012-10-02 18:21:12)

Odp: Warunki podmiotowe i przedmiotowe

zerknij sobie na ogłoszenia w TED, nie jedno a przynajmniej kilka i wsio zobaczysz

http://ted.europa.eu/TED/main/HomePage.do

3

Powiem szczerze bardzo różnie to wygląda po przejrzeniu kilkunastu ogłoszeń.
Niektórzy w ogóle piszą jednozdaniowo, że wymagania w tym zakresie określono w SIWZ :-)

Wydaje mi się, że jeśli w przedmiotowych wymieniam dokumenty na potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia ( w tym oświadczenie o spełnianiu warunków w postępowaniu - art.24 ust.2 pkt.4)  , a w punktach dot sytuacji ekonomicznej oraz technicznej rozwijam temat spełniania warunków udziału w postępowaniu ( bo tam jest miejsce na określenie minimalnych wymagań Zamawiającego) to chyba nie popełniam błędu.
W innym przypadku część elementów powtarzałaby się w warunkach podmiotowych i np. technicznych (np. wykaz osób).

W ogóle denerwuje mnie to, że tyle roboty z tym ogłoszeniem i zazwyczaj po wydruku zajmuje ok 22-25 stron.

4

Arek wlaśnie mialam na ten temat tez sie rozpisac... ludzie kto to wymyślił w tym TED..
każdy pisze jak mu pasuje koszmar
a czy takie ogloszenie wieszacie tez na stornie i tablicy? czy robicie kolejny twór pod nazwą ogloszenie o zamowieniu?

5

czy takie ogloszenie wieszacie tez na stronie i tablicy? czy robicie kolejny twór pod nazwą ogloszenie o zamowieniu?

6

kolejne pytanie- czy czekacie na maila ze ogłoszenie zostalo opublikowane  w TED i dopiero załączacie na swojej stronie do ogloszenia załączniki czyli  siwz?????

7

U mnie to wygląda tak.
Przygotowuję całą dokumentację przetargową, na końcu wypełniam ogłoszenie o zamówieniu w DUUE i wysyłam.
Gdy po paru dniach dostaję informację, że ogłoszenie zostało opublikowane to zamieszczam cała dokumentację przetargową + to opublikowane ogłoszenie na stronie www.
Jednocześnie na tablicy ogłoszeń wywieszam opublikowane w DUUE ogłoszenie o zamówieniu.

8

czyli ogloszenie na stronie in.  i tablicy dopiero po otrzymaniu informacji ze zostalo opublikowane ,tak?

9

art. 40 ust 6 pkt 1 zgodnie z nim ogloszenie mozna w tym dniu do unii ale juz cala reszta  tj. siwz to chyba po publikacji w Unii

10

Ja nie ryzykuję. Mogą nie opublikować bo jakiś błąd i potem odkręcać to trzeba.
A tak daję już opublikowane, z nadanym numerem + cała dokumentacja potrzebna do złożenia oferty.