1

Temat: Rażąco niska cena a błąd w wycenie

Witam po raz kolejny:-)

Nietypowe pytanie:

Czy w odpowiedzi na pismo Zamawiającego o wyjaśnienia dot ceny (podejrzenie Rażąco niskiej ceny) Wykonawca, który stwierdza, że popełnił gruby błąd w wycenie, ma jakąś możliwość odpisania w taki sposób aby jego oferta została odrzucona a wadium nie zostało zabrane?

2

Odp: Rażąco niska cena a błąd w wycenie

Rażąco niska cena nie jest powodem do zatrzymania wadium.

3

Zgadza się. Ale załóżmy, że Wykonawca odpisze, że się pomylił, że źle wycenił (w domyśle, że najchętniej by chciał ofertę wycofać). W tym momencie nie tłumaczy on rażąco niskiej ceny tylko stwierdza własną pomyłkę? Co wtedy zrobić?

4

Wówczas po prostu zamawiający powinien potraktować cenę jako rażąco niską.

5

Niby się zgadza, ale pytanie zadajesz. Wykonawca w ogóle nie musi odpowiadać. Nie ma możliwości wycofania oferty po tso, można to zrobić tylko przed. Niech wykonawca napisze, że się pomylił, a zamawiający sam będzie decydował czy odrzucić z powodu rażąco niskiej czy nie.

6

psz pytanie zadaję bo dla mnie jest to nietypowa sytuacja, gdy na zapytanie o rażąco niską cenę odpowiedź jest taka, że Wykonawca się pomylił.
Gdybym dostał odpowiedź ze szczegółową wyceną, która w mojej ocenie byłaby nierealna to oczywiście odrzucam ofertę na podstawie art. 89 ust.1 pkt.4
Tymczasem w odpowiedzi będzie informacja o błędzie Wykonawcy.
A znowu art.90 ust3. mówi, że odrzucamy ofertę wykonawcy, który NIE ZŁOŻYŁ wyjaśnień lub jeżeli dokonana ocena wyjaśnień potwierdza, że oferta zawiera rażąco niską cenę.
W mojej sytuacji nie ma mowy o nie złożeniu wyjaśnień i mam również wątpliwości czy informacja Wykonawcy, że się pomylił mieści się w drugiej części art.90.ust.3
I w tym momencie przechodzimy do sprawy wadium, bo może się okazać, że ofertę będę musiał wybrać jako najkorzystniejszą (brak podstawy odrzucenia), wykonawca odmówi podpisania umowy no i  w tym momencie należy zabrać wadium.

7

Tak czy siak w praktyce wykonawca do końca może kontrolować sytuację sad  Trudno polemizować z wykonawcą, jeżeli sam przyznaje, że przeholował z ceną, uznając ją - w ramach samokrytyki - za rażąco niską.  Tym samym zamawiający może zrobić tylko jedno - odrzucić ofertę. Jeśli wykonawca wykaz, że się pomylił, to zamawiający również odrzuca z uwagi na błąd w obliczeniu ceny. W praktyce wykonawca z takiej machinacji wychodzi bezkarny, albowiem niezwykle rzadko można go złapać za ... i wykazać (celowe) złożenie nieprawdziwych lub nierzetelnych informacji w celu ubiegania się o uzyskanie zamówienia.

8

"I. Zgodnie z treścią art. 89 ust. 1 pkt 4 ustawy - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. Nr 19, poz. 177) zamawiający odrzuca ofertę, jeżeli zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia.
Ustawa wprowadzając możliwość odrzucenia oferty przez zamawiającego z powodu rażąco niskiej ceny nie precyzuje jednak tego pojęcia. Nie definiują go również przepisy dyrektyw Unii Europejskiej będące u podstaw przedmiotowej regulacji. Znaczenia tego wyrażenia nie wyjaśnia również orzecznictwo Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości.
Mając na względzie cel przedmiotowej regulacji wydaje się, iż za ofertę z rażąco niską ceną można uznać ofertę z ceną niewiarygodną, nierealistyczną w porównaniu do cen rynkowych podobnych zamówień. Oznacza to cenę znacząco odbiegającą od cen przyjętych, wskazującą na fakt realizacji zamówienia poniżej kosztów wytworzenia usługi, dostawy, roboty budowlanej. Przyczyną wyraźnie niższej ceny od innych ofert może być albo świadome działanie wykonawcy albo nierzetelność kalkulacji wykonawcy, co grozi nienależytym wykonaniem lub niewykonaniem zamówienia w przyszłości."

Cytat z opinii prawnych UZP. Nieistotna jest przyczyna rażąco niskiej ceny. Mimo informacji od Wykonawcy, że popełnił błąd i tak masz podstawy do odrzucenia tej oferty na podstawie 89.1.4.

9

Znam tą opinię. Zastanawia mnie już tylko jedna sprawa, jeśli w odpowiedzi na podejrzenie rażąco niskiej ceny dostaję wyjaśnienie, że Wykonawca popełnił błąd przy kalkulacji ceny to odrzucam ofertę na podstawie 89.1.4 czy 89.1.6 czy też na podstawie 89.1.6 i w konsekwencji tego na podstawie 89.1.4 ?

10

Ale kombinujesz. Jeśli są błędy w obliczeniu ceny to możesz odrzucić na tej podstawie - to że wykonawca pomylił się określając cenę, nie znaczy, że jest błędnie wyliczona - to wiesz Ty mając przed sobą dokumenty.

11

Może nie do końca rozumiem, ale skąd ja miałbym wiedzieć na podstawie ceny w ofercie, że wykonawca nie wycenił istotnego dla całej wartości składnika? Ryczałt, nie żądałem składania kosztorysu ofertowego.
Cała sprawa wyszła gdy napisałem do Wykonawcy o rażąco niską cenę, a on odpisuje, że źle wyliczył cenę, że nie ujął bardzo ważnego składnika i że nie jest w stanie wykonać zamówienia w cenie ofertowej.
Więc nie wiem czy po tych wyjaśnieniach odrzucić bo błąd w obliczeniu ceny czy tez trzymać się pisma o rażąco niskiej cenie i na tej podstawie odrzucić ofertę.

Może i kombinuję, ale jest to jeden z wielu przetargów w ramach Projektu, a że niedawno dostaliśmy informację o dużym dofinansowaniu i zaczną się kontrole to staram się być dokładny, a po wielu szkoleniach jestem i opiniach co do kontroli to jestem już w ogóle przewrażliwiony na tym punkcie.

12

Sprawa jest prosta. Jeśli jest błąd, to zamawiający zwykle stwierdza to sam bez jakiejkolwiek pomocy i konieczności uzyskiwania dodatkowych wyjaśnień. Czasami wyjaśnienia mogą być pomocne. Zamawiający może ale nie musi dopytywać. Odrzucenie oferty z uwagi na błąd zazwyczaj łączy się z identyfikacją wielbłąda (za Jankiem Tomaszewskim - człowiekiem który zatrzymał Anglię), co oznacza, że mamy do czynienia z bykiem w ofercie. Natomiast w przypadku podejrzenia wystąpienia rażąco niskiej ceny, sprawa nie jest jednoznaczna i wyjaśnienia muszą być zawsze, co oznacza, że yeti rzadziej jest spotykane w przyrodzie, a czasamu pozostaje zaledwie złudzeniem.

13

skoro podczas wezwania do wyjaśnień o rażąco niską cenę trzeba odrzucić ofertę jeśli takich wyjaśnień nie przedstawi to jeśli sam Wyk. przyzna, że owszem jego cena nie jest adekwatna do całości zadania (bo nie objęła wszystkich składników) i zaoferowana cena stwarza realne zagrożenie dla prawidłowej realizacji przyszłej umowy to ja bym się nie zastanawiał.

14

Ok. Czyli odrzucę na podstawie 89.1.4 a 89.1.6 sobie daruję.

15

Jest jeszcze jedna możliwość wybrać wykonawcę, wezwać do podpisania umowy jak odmówi to wadium wam zostaje. Może on teraz specjalnie napisał, iż czegoś nie wycenił bo kolega jest drugi. Ja osobiście bym się zastanowiła. Ale nie znam papierów i ceny pozostałych ofert, aby mówić o rażącej cenie.

16

Mam podobna sytuację, przetarg na wykonanie usług, Wykonawca ewidentnie pomylił sie przy liczeniu ceny. Podał ceny jednostkowe, natomiast ich suma nie zgadza się z ogólną  kwotą za wykonanie całości zamówienia. Błąd polega na tym, ze on policzył 3 lata a zamówienie jest na 4 lata. Liczac 3 lata ta kwota zgadza się. Zastanawiam się, co z nim zrobić.

17

Tak na gorąco to wygląda na oczywistą omyłkę rachunkową. Znaczenie będzie miało to jak zamawiający opisał przedmiot zamówienia oraz jak wygląda formularz ofertowy. Zasadniczo jezeli przy częściach składowych ceny ofertowej (ceny jednostkowe) i uwzględnieniu opisu przedmiotu zamówienia zamawiający jest w stanie samodzielnie dokonać poprawienia omyłki, to zawsze można ratować ofertę. Nie ma przy tym znaczenia czy jest to mniej lub bardziej złożone działanie arytmetyczne. Opisana przez Ciebie sytuacja jest częstym przypadkiem w kalkulacji ceny na usługi bankowe (np. kredyt).

18

Z tej kalkulacji wynika, ze cena jest rażąco niska. Ale przy obliczeniu widać błąd. Wzywam go do wyjaśnień, bo ceny za Niego nie obliczę i nie zmienię.

19

Jezeli widać błąd w obliczeniu ceny, a nie jest to omyłka, której zamawiający sam nie jest w stanie skorygować) to nie jest to podstawa do identyfikacji symptomów rażąco niskiej ceny i wzywania do wyjaśnień, tylko samodzielna podstawa do odrzucenia oferty.

20

Radas ale nie wiem, może wykonawca godzi się na podpisanie umowy z ta niższą kwotą, uważam, ze bezpieczniej będzie jak sam to wyjaśni.

21

Nie ma miejsca na wyjaśnienia. Do widzenia!

22

Hmmm czyli Radas radzisz  od razu z grubej rury, odrzucić na podst. art.89. ust. 1 pkt 6?

23

Nie wolno postąpić inaczej.

24

Dziękuję :-)

25

Maarta napisał/a:

1) Z tej kalkulacji wynika, ze cena jest rażąco niska.   2) Ale przy obliczeniu widać błąd.  Wzywam go do wyjaśnień, bo 3) ceny za Niego nie obliczę i nie zmienię.

1) Obowiązkow do wyjaśnienia zgodnie z przepisem, jeśli chcecie odrzucać, albo przyjąć bez wyjaśnień.
2) Żaden problem, może nawet nie błąd
3) To dopiero błąd!!! Tzn. poważne przekroczenie przepisu. Jeśli tylko da się, to obowiązkowo (!) należy poprawić zgodnie z przepisem (i powiadomić wykonawcę).
Nawiasem mówiąc nie znam przypadku błędu obliczeń, którego nie da się poprawić.