1

Temat: usługi niepriorytetowe powyżej progów unijnych a TSO

wiem, że w usługach niepriorytetowych nie stosuje się przepisów dotyczących terminu składania ofert.
Mam zatem pytanie, czy w PN na usługi szkolenia zawodowego (powyżej progów unijnych) mogę skrócić termin składania ofert? I jaki termin najkrótszy mogę dać, aby uwzględnić terminy na składanie odwołań? Czy są to 22 dni? czy może być krócej?

Powodem skrócenia jest późne rozpoczęcie projektu unijnego (jesteśmy jednostka terenową realizującą projekt jednostki centralnej) i krótkie terminy na realizację szkolenia, aby zmieścić się w harmonogramie. Także respektując TSO = 40 dni raczej nie jesteśmy w stanie zrealizować kursów w terminie.
Nie jest to jednak moim zdaniem powód do zastosowania trybu pilnego i przetargu ograniczonego.

Proszę o podpowiedź czy dobrze myślę.

2

Odp: usługi niepriorytetowe powyżej progów unijnych a TSO

witam, mam podobnie,  coś czuje/mam nieodparte wrażenie  że w tej samej firmie robimy smile
moim zdaniem nie można zastosować trybu przyśpieszonego mówią o tym wytyczne MRR do POKL s.55 borykam się z tym samym, a jak z sumowaniem zamówień tożsamych ?
u mnie początkowo upierali się = centrala że każdy projekt oddzielnie, aod niedawna że sumować = poszli po rozum do głowy, ehhhhhhhhhhhh smile
miłego weekendu wszystkim

3

Gordon napisał/a:

witam, mam podobnie,  coś czuje/mam nieodparte wrażenie  że w tej samej firmie robimy smile

Też się zastanawiałam nad tym bo akurat parę postów Twoich czytałam. A teraz jestem pewna smile

Gordon napisał/a:

moim zdaniem nie można zastosować trybu przyśpieszonego mówią o tym wytyczne MRR do POKL s.55 borykam się z tym samym

Ale ja nie chcę zastosować trybu przyspieszonego czy też pilnego. Do zastosowania trybu pilnego nie ma najmniejszych podstaw, choć ostatnio centrala "wyjątkowo go dopuszcza" - nie wierzyłam własnym oczom gdy to zobaczyłam, po tym jako wycofano sie z tego trybu pilnego.

na tej samej stronie tych wytycznych jest napisane:
"W przypadku skrócenia terminu Zamawiający jest zobowiązany do wyznaczenia terminu uwzględniającego czas niezbędny do przygotowania oferty lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu."

Zamierzam przekonać szefostwo do terminu na składanie ofert: 20 dni. W ten sposób uwzględnię terminy na odwołania, będzie odpowiedni czas na przygotowanie ofert. A jako usługi priorytetowe nie muszę stosować do kursów zawodowych przepisów o terminach na składanie ofert.

Gordon napisał/a:

a jak z sumowaniem zamówień tożsamych ?
u mnie początkowo upierali się = centrala że każdy projekt oddzielnie, aod niedawna że sumować = poszli po rozum do głowy, ehhhhhhhhhhhh smile
miłego weekendu wszystkim

To dokładnie to samo mówiłam, nagle zmienili front:)

No to jaki tryb i jaki termin na składanie ofert zastosujesz?

4

no to miło, że ktoś ma podobne podejście jak ja smile

5

...............na tej samej stronie tych wytycznych jest napisane:
"W przypadku skrócenia terminu Zamawiający jest zobowiązany do wyznaczenia terminu uwzględniającego czas niezbędny do przygotowania oferty lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu."............
a gdzie chcesz zastosować 20 dni ?? mając na uwadze w/w wytyczne ?

jak centrala zażyczyła sobie przetarg ograniczony przyśpieszony odnośnie systemówek  to tak zrobię (polecenie służbowe na piśmie rzecz święta smile
czyli
1 etap ogłoszenie + zaproszenie do składanie wniosków o dopuszczenie
2 etap zaposzenie dopuszczonych + siwz

6

z sumowaniem jest gorzej bo uważam i tak innych mądrzejszych pytałem i podobnie myślą,

jak centr nakazuje zastosować unijny do kursów zawodowych w systemówce,
to mając inne tożsame kursy w innych projektach np regionalnych powinno się zsumować do unijnego i wszystko unijnym
ale wtedy to wszystko stanie w miejscu = nie sposób tak zrobić mając na uwadze dynamizm sytuacji i gwałtowność decyzji smile
można próbować teorii że nie znamy jakie zawodowe kursy będziemy realizowali i traktować oddzielnie przy szacowaniu, ale moim zdaniem nie bardzo
jak są kursy np zawodowe to zachodzi tożsamość czasowa, podmiotowa przedmiotowa, bo tak to moglibyśmy wszystko dzielić,  tłumaczyć że oddzielnie kupuje materiały biurowe bo np nie wiem jaki papier bede potrzebował itp.

7

Edelka moim zdaniem szkoleniówka to usługi niepriorytetowe , też zastanawiałem się nad zastosowaniem art 5.1 pzp czyli zrobić unijny nieograniczony, bez wadium, krótki termin składania ofert np 20 dni, ale coś mi tu nie graba czemu centr tego nie zaproponowała ??

8

Odpowiedź jest prosta: bo na to nie wpadła?;)

U mnie padła decyzja, że nie korzystamy z trybu pilnego, to nie był nakaz, tylko "dopuszczenie" przetargu ograniczonego. Ale kto później ponosi odpowiedzialność za taka decyzję? Kierownik Zamawiającego, który podpisał sie pod przetargiem...

a 20 dni, stąd że:
- przekazuję ogłoszenie do DZ. U. UE i czekam 5 dni na publikację. Potem po zamieszczeniu SIWZ na stronie jest 10 dni na odwołanie na SIWZ (razem 15 dni)  i to moim zdaniem minimum, żeby uwzględnić czas na odwołanie. A teraz czas na zadawanie pytań do SIWZ, 7,5, czyli do końca dnia ósmego. Odpowidź trzeba zamieśćić najpóźniej 6 dni przed TSO na stronie, czyli gdyby pytanie padło ostatniego dnia to mam mam jeden dzień na odpowiedź. Żeby mieć więcej czasu dałabym termin ok. 20-dniowy. między 15 a 20, w zależności też kiedy będzie ogłoszony, tak aby otwarcie ofert było od poniedziałku do piątku:)

a z sumowaniem tożsamych zamówień, faktycznie masz rację, nie zawsze to takie proste... Ale może nie zawsze występuje tożsamość czasowa właśnie...

ehhh