1

Temat: Podział zamówienia???

Witam,
nie mam doświadczenia w prowadzeniu dużych inwestycji dot. robót budowlanych, dlatego bardzo proszę o pomoc. Zam. dot. budowy nowego centrum szkol. Na realizację tego zadania mam określoną kwotę (poniżej 5mln. euro). Budowa tego centrum prowadzona będzie na nowo zakupionym terenie, który w chwili obecnej jest terenem "dzikim" - tj. zalesionym. Inwestycję chcemy zrealizować metodą "zaprojektuj i wybuduj". Przed rozpoczęciem jakichkolwiek  prac należy dokonać wycinki drzew oraz wykonać prowizoryczne ogrodzenie tego terenu. Moje pytanie jest następujące:
1) czy wycinkę drzew mogę zlecić bez stosowania ustawy ?- wartość zam. poniżej 14 tys. E
2) czy wykonanie prowizorycznego ogrodzenia mogę również zlecić poza ustawą? - wartośc zam. poniżej 14 tys. E.
Nie wiem czy do każdej z tych części bezpieczniej stosować ustawę i przeprowadzić postępowanie przetargowe?
Uprzejmie proszę o pomoc, z góry dziękuję.

2

Odp: Podział zamówienia???

Kiedy ma ruszyć inwestycja?, czy jest potrzeba ogrodzenia i przygotowania terenu, czy nie lepiej jest to ująć w jednym ogólnym postępowaniu?

3

Te drzewa ja bym się zgodził teraz, ale ogrodzenie musiałbym przemyśleć i poznać argumenty.

4

W tym roku chcemy jeszcze zlecić wykonanie programu funfc.-użytkowego, natomiast sama budowa ma ruszyć w przyszłym roku. Co do tego prowizorycznego ogrodzenia.. ponieważ jest to teren zupełnie dziki zdarzają się przypadki podrzucania śmieci. Chodzi nam o to, żeby w ten sposób zabezpieczyć się przed tego typu zaśmiecaniem.

5

Na ścisłość da się zrobić.

6

Róbcie sobie, ja nie widzę nic wspólnego z planem budowy.

7

Ja raczej również nie widzę.

8

Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam