Temat: zwrot zabezpieczenia
Co zrobić w sytuacji, gdy wykonawca - firma już nie istnieje, a musimy zwrócić zabezpieczenie należytego wykonania umowy? Zabezpieczenie zostało wniesione w pieniądzu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zwrot zabezpieczenia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co zrobić w sytuacji, gdy wykonawca - firma już nie istnieje, a musimy zwrócić zabezpieczenie należytego wykonania umowy? Zabezpieczenie zostało wniesione w pieniądzu.
Na pewno ktoś się po nie zgłosi
Problem z tym, że nikt się nie zgłasza. Korespondencja wraca, a nam "wisi" na koncie
Tylko nie pisz, że co ma wisieć nie utonie
A ile tego jest? To może ja się zgłoszę...
Zrób notatkę, że firma nie istnieje i masz "d...chron"
Dzieki. A już myslałam, że następna osoba chce podać nr konta
...oj, zapomniałem...
Ciekawa sytuacja firma startuje w przetargu, a potem (prawdopodobnie) w ciągu 30 dni zwija żagle nie pozostawiając za sobą żadnego śladu. Żeczywiście masz problem bo nawet jeżeli znajdziesz włściciela firmy to nie wiem czy będziesz mogła mu oddać pieniądze ponieważ wadium zostało wpłacone w imieniu firmy a nie własciciela.
Może tylko zmieniła siedzibę. Miałem miesiąc temu taki przypadek. Firma złozyła wniosek w przetargu ograniczonym, i nie informując nas zmieniła siedzibę. Był spory problem z ustaleniem nowej siedziby, bo musiałem im wysłać siwz.
Mamy pewność, że firma już nie istnieje. A pani prezes tej firmy założyła już inną firmę. No i mamy problem. Będzie trzeba sięgnąć do innych przepisów niż te z zam. publ.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc