1

Temat: czy cena jest rażąco niska?

PN na inspektora nadzoru. Jako Zamawiający posiadamy 80 tys zł. Wpływa 6 ofert. Ceny sa z ogromnym rozrzutem. Mam pytanie czy w obliczu wszytskich ofert te 3 oferty z najnizszymi cenami sa rażąco nskie? ( of. 1 - 21 tys, of. 2- 23, of. - 3 - 31 tys, of 4 - 48 tys, of 5 - 62 tys. of 6 - 72 tys. )

2

Odp: czy cena jest rażąco niska?

Moim zdaniem - nie i jest wprost przeciwnie:  te 3 najdroższe są Rażąco Wysokie.

3

Przy usługach tak zazwyczaj bywa. Ja pytałem o cenę w takim przypadku. I tu tez bym zapytał.

4

Fakt, zapytać można, bo rozbieżności są spore.

5

Nie rozumiem - o co pytać i PO CO?

6

może dodam, że wartość nadzorowanej inwestycji to ok. 4 mln zł.

7

średnio liczone to ok. 1% zadania za nadzór czyli ok. 40 tys. przy czym rynek jest zmienny i jeśli brak robót to schodzą niżej.

8

Można liczyć tak: 2% od 4.000.000 wychodzi 80.000, konkurencyjnie oferujemy 72.000zł.

Ale można tak: nasz inspektor jest tak dobry, że wystarczy mu 1 godzina dziennie na tej budowie, budowa ma trwać 200 dni roboczych, to z rezerwą daje 210 godzin, więc zaoferujmy 21000. Stąd inspektor zarabia 100zł za godzinę pracy - czy to naprawdę rażąco mało???

9

hubal napisał/a:

Można liczyć tak: 2% od 4.000.000 wychodzi 80.000, konkurencyjnie oferujemy 72.000zł.

Ale można tak: nasz inspektor jest tak dobry, że wystarczy mu 1 godzina dziennie na tej budowie, budowa ma trwać 200 dni roboczych, to z rezerwą daje 210 godzin, więc zaoferujmy 21000. Stąd inspektor zarabia 100zł za godzinę pracy - czy to naprawdę rażąco mało???

Jest mało i można by rzec, że rażąco.

10

dzieki wszystkim za udział w tym wątku. Jest jeszcze jedna kwestia, czy najpierw wyjaśniać rażąco niską cene a potem badać oferty pod względem spełnienia warunków udziału w psotepowaniu czy tez wyjaśniać rażco niską cenę w tych ofertach , które są prawidłowe?

11

W miesiącu wypada około 170 godzin pracy na etacie. 170godz.*100zł/godz.=17.000zł (słownie: siedemnaście tysięcy) miesięcznie brutto.
Hm.
Darkowi W., jak widać w czepku urodzonym dano nieźle zarabiać, niech sobie zarabia, ja jednak pamiętając o milionach ludzi marzących o mniejszych kwotach proponuję nie marudzić w omawianym przypadku i uznać oferty za realne.

12

Założę się, że Ada i jej szefostwo ma mniejsze stawki, ale to nie ma znaczenia. Zastanawiam się jaki inny, obiektywny poziom odniesienia tu zastosować, by nie było tak, że te niższe ceny ofertowe zwyczajnie nie podobają się, czyli nie pasują, może z tego powodu, że drugi, trzeci czy kolejny oferent są równiejsi. Równiejsi zamawiającemu.

13

hubal smile Ada, jak zresztą już podałam, ma 80 tys w budżecie więc spokojnie wystarcza. Nie mam też pewności, czy należy, wt ym wypadku , badać rażąco niską cenę dlatego wrzuciłam temat na forum. Dziękuje Tobie za twoje zdanie. Innym również smile