1

Temat: Cena netto i brutto

W formularzu oferty podana została Cena netto i brutto. Po dodaniu podatku do ceny netto nie zgadza się Cena brutto z podaną ceną przez Wykonawcę. Co zrobić?

2

Odp: Cena netto i brutto

Poprawić

3

Jako rachunkową.

4

Ok. Tylko w formularzu oferty nie było miejsca na wpisanie vatu, było tylko miejsce na podanie ceny netto i ceny brutto. Jest to przetarg na dostawę mebli, być może niektóre firmy np. te zatrudniające więźniów mają inny vat? Mogę wezwać do wyjaśnienia ceny?

5

od tego trzeba zacząć bo na jakiej podstawie masz poprawić jeśli nie znasz VAT?

6

No właśnie w tym sęk smile

7

a rachunkowe nie kwalifikuja do odrzucenia oferty?

8

Z tego co wiem, to absolutnie.

9 (edytowany przez duw1 2012-10-09 12:06:20)

W ofercie wygląda to tak (podaję przykład):
cena netto: 124 523,40 zł
słownie: sto dwadzieścia cztery tysiące pięćset dwadzieścia trzy złote 40/100
cena brutto: 153 124, 87 zł
słownie: sto pięćdziesiąt trzy tysiące sto dwadzieścia cztery złote 87/100

No i jak do 124 523,40 dodam 23% Vatu to wychodzi inna kwota. Hmmmm ....
Czy to mogę poprawić? Bo może netto jest zła?

10 (edytowany przez Darek W. 2012-10-09 12:13:15)

Możesz tylko li poprawić cenę brutto - wychodząc od netto -  netto zostaw. Bo zakładam, że jest 23 %. Inaczej być nie może

11

No tak, ale mogę cenę poprawić czy odrzucić ofertę? Bo zdania u mnie są podzielone. Większość jest za odrzuceniem oferty ze względu na błąd w obliczeniu ceny, ja się waham i nie wiem co zrobić sad

12

Jeżeli z innych dokumentów nie wynika, która cena jest prawidłowa to odrzuć.
Nie można postąpić jak radzi Darek W. nie mając podstaw do stwierdzenia, że to wartość netto jest prawidłowa. Jeśli przyszłoby podjąć decyzję w takich warunkach to należałoby zostawić cenę brutto, a zmienić wartość netto i VAT.

13

Mam formularz cenowy, w którym wykonawca rozpisał ceny za poszczególne pozycje i na końcu podał cenę brutto za całość zamówienia, którą przepisał do oferty. Nie mam nigdzie podanej wysokości VAT-u. Czyli teoretycznie mogę sprawdzić cenę brutto z formularzem cenowym i ofertą, jeśli się zgadza to jest ok. Nie wiem po co wogóle chcieliśmy to netto, ale coż jak już jest to trudno. Po porównaniu wychodzi, że cenę netto musiałabym poprawić i byłoby ok.