1

Temat: działalnie poniżej czy powyżej 14000 pomocy

Witam mam wskazać procedurę i przygotować wszystkie potrzebne materiały do wykonania makiety.  Obecnie posiadam takie wiadomości.

Z pierwszego zapytania o cenę ( badanie rynku nie wiedzieliśmy, jaka będzie cena) wynikło:

1. Cena materiałów wg kosztorysów wykonawców ok. 15000 zł

2. Usługa wykonania makiety: 52.000-zł, 350.000 zł, 200.000 zł

- pierwszą cenę zaproponował hobbysta (umowa cp), dwie pozostałe profesjonalne pracownie.

Ze względu na brak tak dużych pieniędzy postanowiliśmy:

- zrobić zapytanie o cenę do osób prywatnych ? hobbystów, modelarzy ? o cenę wykonania makiety ? usługa

- zakupić samemu materiały plastyczne na podstawie wskazanych kosztorysów przez wykonawcę.

czy te dwie części muszę połączyć czy mogę je traktować oddzielnie? Wiadomo, że osoba prywatna nie posiada materiałów plastycznych niezbędnych do stworzenia makiety ? a na podstawie umowy my byśmy te materiały zgodne z przedstawionym kosztorysem zapewnili.

czy takie zapytanie o cenę dot. Usługi wykonania makiety nadal jest działaniem poniżej 14 000 euro  - zakładam, że oferta osób prywatnych będzie na poziomie oferty pierwszej.
i będziemy działać zgodnie z regulaminem poniżej 14000

2

Odp: działalnie poniżej czy powyżej 14000 pomocy

Trzeba było zrobić postępowanie konkursowe. Z tego  co piszesz średnia rynkowa wychopdzi pow 14 tys. No chyba, że zrobisz rozeznanie tylko dla hobbystów. Ale czy to jest szacunek z należytą starannością.

3

nina dobrze proponuje: Trzeba było zrobić postępowanie konkursowe.

Ja dołożę: zrobiliście błąd polegający na wszczęciu postępowania o zamówienie publiczne i  teraz należałoby kontynuować i/lub grzecznie zakończyć.
Drugi błąd to tryb zapytania o cenę. Taki tu nie pasuje zupełnie.

Wartość zamówienia należy ustalić dla całości, inaczej to trzeci poważny błąd.

Teraz porada: nie warto oddzielać zakupów materiałów, nie widzę żadnej korzyści, raczej zagrożenia. Jeżeli chcecie ulżyć wykonawcy (popieram), to proponuję zapłaty zaliczkowe - prawo pozwala.

4

He, he -  z powierzonymi materiałami, to wyjdziecie całkiem jak Zabłocki na mydle.

5

Dziękuję za wyjaśnienia.

Wiem, że nie można rozdzielić materiałów od usługi, bo mógłby mi ktoś zarzucić obniżanie ceny by uniknąć przetargu.

- zapytanie o cenę : wyszło przy badaniu rynku - osoba zainteresowana nie wiedziała jakie są ceny i postępowała zgodnie   z regulaminem poniżej 14.000. - opisała przedmiot i wysłała zapytania.

zapytanie o wykonanie usługi nie jest zobowiązujące wiec jak na razie odpuściliśmy działanie.

6

Jeśli każdy z wykonawców wiedział od początku (lub mógł wiedzieć), że zapytanie nie jest zobowiązujące, to w porządku, jeśli jednak był przekonany, że jego odpowiedź jest krokiem do uzyskania zamówienia, to kiepska sprawa.

7

hubal możesz rozwinąć myśl.

ja jestem świeża w zp. przejęłam wszystko po innej osobie i pracownicy postępują zgodnie z tym co funkcjonowało przede mną.

wiem, że osoba która szukała ofert nie była przygotowana na tak wysokie sumy (bo taka kwota nie dysponujemy) robiła rozeznanie rynku na podstawie rozmów, bądź wysłanego zapytania. z  5 zapytań otrzymaliśmy tylko te 3 pisemnie. 

Wszytko zgodnie z regulaminem poniżej 14000  tu taki zonk nagle wyskoczył

8

Jeśli zamawiający był przekonany, że zmieści się poniżej granicy ustawowej, a okazało się inaczej, to pół biedy. Jeśli ponadto wcześniej ustalił wartość zamówienia na zasadach ustawowych, nota bene z zachowaniem należytej staranności i tę staranność jest gotów obronić,   to nawet może teraz odważyć się zawrzeć umowę na warunkach ustalonych w ramach obecnego postępowania. W przeciwnym wypadku dobrze byłoby do wszystkich zapytanych wykonawców wystosować proste pisemko, że postępowanie unieważnione,  można dodać z jakiej przyczyny (np. że ceny przerosły bieżące możliwości), może przeprosić za zrobienie apetytu na zamówienie. Miło byłoby obiecać informację o nowym postępowaniu i taką informację potem wysłać.