1

Temat: dwie części - dwóch wykonawców?

SIWZ na PN na usługi doradcze - koordynatora projektu i asystenta koordynatora projektu (jeden przetarg z mozliwościa składania ofert częściowych).
Ze względu na charakter zamówienia - koordynator i asystent koordynatora - obu części nie może wykonywać jedna i ta sama osoba (w przypadku osób fizycznych, bo w przypadku firmy jeden wykonawca może zgarnąć całość i dać dwie różne osoby do realizacji). Jak to określić w SIWZ?
Zamiar mam taki:
"Wykonawca może złożyć jedną ofertę na każdą część zamówienia, jednak ze względu na charakter zamówienia Zamawiający nie dopuszcza, aby obie części zamówienia realizowała ta sama osoba".

Ale im dłużej się temu zapisowi przyglądam, tym mam większe wątpliwości. Czy Waszym zdaniem tak może być? Czy w ogóle można te dwie części połączyć w jednym przetargu?

2

Odp: dwie części - dwóch wykonawców?

Ja też mam wątpliwości - czy dopuszczacie oferty częściowe czy nie dopuszczacie.

3

Poradzisz, co z tym zrobić?
Jeśli zrobię dwa przetargi - to też może w nich wziąć udział ta sama osoba i nie ma narzędzi, żeby temu zapobiec (może są, ale ja nie znam?).
Jeśli jeden przetarg z ofertami częściowymi - jak zagwarantować składanie ofert tylko na jedną część? Czy mogę posłużyć się art. 83 ust. 3 Pzp?

4

Ja z kolei nie znam przepisu ograniczającego swobodę wykonawcy w zakresie ilości zamówień=prac. Jeśli taki przepis znacie, to pożądane jest w specyfikacji go wskazać i wyraźnie wpisać skutek, że na podstawie tego przepisu 1 osoba nie może tego i owego. W takim przypadku pasuje 1 postępowanie, być może nawet bez podziału na części, a jeśli już będą części, to pasuje mi art. 83 ust. 3.

5

Wydaje się, że nie ma konieczności wskazywania konkretnego przepisu, zwłaszcza że specyfikacja jest dla fachowców, którzy już wszystko wiedzą, ale wyraźne zastrzeżenie/a to obowiązkowo. Oczywiście zamawiający musi być gotowy z tym przepisem na ewentualne wyjaśnienia.

6

Zrób jeden PN i postaw warunek co do kadry: 1+1

7

Problem w tym, że to są takie zamówienia, które z dużą dozą prawdopodobieństwa realizować będą osoby fizyczne. Firmy mogą oczywiście startować, ale z doświadczenia wiemy, że raczej są niechętne.  W takim przypadku niestety warunek 1+1 nie jest wskazany, bo osoba fizyczna musiałaby wejść w konsorcjum lub wziąć podwykonawcę. Co też nie jest może bez sensu - w końcu koordynator powinien mieć za asystenta zaufanego człowieka. Hmm.... Może to nie takie bez sensu?

8

a może wprowadzić zapis odnośnie ilości godzin w ciągu miesiąca, i zakresu czasu co spowoduje  że ta sama osoba nie będzie mogła świadczyć usług w tym samym czasie ?

9

MIRAS całkiem dobrze doradził. Jeśli muszą działać równocześnie 2 niezależne osoby, to taki warunek można zapisać w przetargu i niech zgłaszają się grupami. Przynajmniej nie będzie problemu że nie ma kompletu (bo co gdy do 1 zadania zgłosi się przypadkiem kilku wykonawców, a do drugiego akurat żaden?).

10

Ja się też coraz bardziej skłaniam do rady MIRASA.  To chyba zagwarantuje dobre współdziałanie obu osób (w końcu "zrzeszą" się dobrowolnie..), a to jest najważniejsze dla realizacji projektu.
Wielkie dzięki!!

11

@Hubal - to unieważni z 93.1.7.

Mon.de pogrzeb w archiwum, pamiętam, że taki temat był poruszany.

12

A dlaczego ma unieważniać? Przetargu jeszcze nie ma, dopiero tworzę SIWZ.

13

Post #9.

14

psz napisał/a:

Post #9.

psz - Pospolite Szerzenie Zamętu wink

Ps. po co?

15

Jaki zamęt? Dla Hubala problemem byłoby gdyby rozstrzygnięto tylko 1 część, więc napisałem co z nią zrobić.

16

No fakt. Tyle, że z punktu widzenia realizacji projektu taka sytuacja jest nie do pomyślenia.  Dlatego zdecydowanie lepiej udzielić zamówienia w całości. Że też wcześniej na to nie wpadłam... Jednak co dwie głowy, to nie jedna!

17

psz napisał/a:

Jaki zamęt? Dla Hubala problemem byłoby gdyby rozstrzygnięto tylko 1 część, więc napisałem co z nią zrobić.

Unieważnienie, jak mniemam - nie jest receptą na rozwiązanie problemu.