1

Temat: Czy można żądać uzupełnienia Formularza cenowego.

Witam.

Proszę mi odpowiedzieć, Czy mogę żądać (od najtańszego Wykonawcy) uzupełnienia  oferty o formularz cenowy. Był on jednym z załączników SIWZ - jako dokument wymagany przy składaniu oferty.

Bardzo mi zależy na Państwa opiniach.

Pozdrawiam.

2

Odp: Czy można żądać uzupełnienia Formularza cenowego.

A do czego Ci ten formularz?
Do realizacji umowy czy tylko po to, żeby wiedzieć, jakie są składniki ceny?

3

Tak. Formularz ten zwiera elementy robót oraz miejsce na wskazanie ceny za poszczególne roboty: np. sanitarne, drogowe itd. Przy tym zadaniu występują trzy branże.

4

ania82 napisał/a:

Tak.

Co tak???

W kazdym razie gorąco odradzam żądanie uzupełnienia.

5

Przy tym zadaniu występują trzy branże. Formularz ten zwiera elementy robót oraz miejsce na wskazanie ceny za poszczególne roboty: sanitarne, drogowe itd.

W takim przypadku - jeśli nie mogę żądać uzupełnienia to powinnam odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ ??

6

nie!
istotne w tej sprawie jest czy cena oferty jest ceną ryczałtową czy też kosztorysową (wynikać to będzie z zapisów umowy) napisz jaki zapis masz w umowie (o płatnościach) jeżeli masz ryczałt, a przeważnie tak się dzieje to nie możesz odrzucić tej oferty ona jest ok. ten załącznik cenowy chciałaś mieć tylko dla orientacji

7

Cena oferty jest ceną ryczałtową.

8

wykonawca pisze, że wykona wszystko co chcesz, zgodnie z dokumentacją (w treści oferty) gdybyś go odrzuciła to przy odwołaniu (wiem, że w tym przypadku pewnie nie dotyczy) miałby duże szanse wygrać
Ja też żądamy załączenia kosztorysów, jest to dla nas dużą pomocą ale tak naprawde to przy ryczałcie kosztorysy ofertowe są bez znaczenia