1

Temat: Przetarg poniżej 14 000 euro?

Czy można zrobić Przetarg nieograniczony gdy szacunkowa wartość zamówienia jest poniżej 14 000 euro?
Znów różnica zdań, więc proszę o wasze opinie.

Ja wiem: ustawy nie stosuje się - art. 4 ust. 8.

A co jeśli każą zrobić Przetarg czy to błąd? co za to grozi?;)

2

Odp: Przetarg poniżej 14 000 euro?

edelka napisał/a:

A co jeśli każą zrobić przetarg czy to błąd? co za to grozi?;)

Tragedii nie będzie. Przepracowanie.

3

Jak każą to zrobicie smile i nie jest to błąd.  Nic nie grozi.

4

Wiem, że przepracowanie, ale dobrze że nic ponadto wink
dzięki

5

A ogłoszenie o zamówieniu jako nieobowiązkowe.

6

No dobra jako nieobowiązkowe, ale mogę się normalnie powoływać na wszystkie przepisy ustawy pzp? potem protokół z tego postępowania trzeba zrobić normalnie jak z PN?
A jak będzie zaznaczone jako "obowiązkowe"?

7

Moim zdaniem przepisy nie mają zastosowania i tyle, więc lepiej problemów sobie nie stwarzać.

8

Wałkowane wiele razy, użyj szukaja.

9

czytałam różne posty i opinie, ale nie znalazłam co będzie jak zrobię PN i będę się powoływać na przepisy z pzp...

A pytam, ponieważ  potwierdziliście moją opinię jak postępować z oszczędnościami z rozstrzygniętych przetargów. Jednak przełożeni uważali inaczej i kazali robić PN, nawet jak szacunek był poniżej 14 000 euro (skoro procedurą podstawową był PN, to resztę pozostałych pieniędzy trzeba wydatkować w ramach takiej samej procedury).

Czyli nic nie grozi jeśli był PN, a powoływano się na wszystkie przepisy pzp?

10

Nie powinnaś  powoływać się na przepisy PZP ponieważ poniżej 14000 nie obowiązują. Możesz stworzyć SIWZ, w którym ustalisz reguły choćby toczka w toczkę z ustawą, ale to będą Twoje reguły, a nie artykuł z ustawy.

11

Takie "małe zamówienia", można zawsze opublikować na swojej stronie www, będzie większy dostęp do ogłoszenia.

12

Można nawet w PZP tylko odfajkować, że nieobowiązkowe. Popatrzcie jak to jest, jedni się martwią jak podzielić aby nie stosować ustawy a jeszcze inni chcą ją na siłę stosować.