1

Temat: szacowanie - materiały biurowe

to mój odwieczny problem: jak szacować i czy stosować PN czy nie.

Otóż: na początku roku, gdy nie mamy jeszcze planu finansowego, mamy w realizacji projekt unijny nr 1 (EFS) i tam już zatwierdzony "preliminarz", ale na pół roku. W nim kwota poniżej 14 000 euro na materiały biurowe. Robię postępowanie zgodnie z regulaminem wewnętrznym poniżej 14 000 euro. Dostawa jest właściwie jednorazowa.
Po zrealizowanej dostawie przychodzi plan finansowy: tam kwota na materiały biurowe poniżej 14 000 euro. Znów robię postępowanie zgodnie z regulaminem wewn. poniżej 14 000 euro. Dobrze jak na razie? Tym razem sa to dostawy sukcesywne przez cały rok. Umowa jest już w trakcie realizacji.
Dostajemy znów "preliminarz"(na kolejne pół roku) do tego projektu unijnego nr 1 i tam kwota na materiały biurowe poniżej 14 000 euro.

Tu moje pytanie:
czy chcąc zrobić na nie postępowanie biorę pod uwagę tylko pieniądze z tego projektu, przyznane w preliminarzu na drugą połowę roku, czy muszę już uwzględnić umowę na mat. biurowe, która jest w realizacji?
Tzn. czy mam szacować łącznie kwotę, która była w planie finansowym na mat. biur. i kwotę z tego projektu, którego realizację zaczynamy? Jeśli łączna pula pieniędzy przekracza 14 000 euro to powinnam zrobić PN na materiały do projektu? Czy może powinnam zobaczyć jaka kwota w ramach umowy na ciągłe dostaw mat. biur. już została wydana i zsumować niewydatkowaną kwotę oraz pieniądze z projektu?

A co w przypadku gdy później wejdzie kolejny projekt i w nim znów pieniądze na mat. biurowe? traktować je osobno, bo są poza planem i po rozstrzygnięciach poprzednich postępowań? i dostosować procedurę do ich wartości?

Powiedzcie jak robicie.

2

Odp: szacowanie - materiały biurowe

Moim zdaniem jeśli już są umowy, to nie można ich teraz anulować ani pomniejszyć, zatem kwoty tam zawarte nie mogą być przedmiotem nowego postępowania, w efekcie takim nowym zamówieniem może być objęty jedynie ten zakres, który w tej chwili czeka. Jeśli ustalać  wartość zamówienia to tylko tego nowego, a nie jakiegoś wirtualnego.

3

cześć edelka:) moim zdaniem prawidłowo "kombinujesz":)
z tym że jak jest projekt to należy dołożyć staranności przy planowaniu, tak gdzie się da to szacować na cały okres realizacji, a tam gdzie nie to szacować z tego co mamy, na dany rok,

4

No dobrze, a co w sytuacji, gdybym ogłosiła postępowanie poniżej 14 000 euro na mat. biurowe i jeszcze przed rozstrzygnięciem, przed terminem składania ofert przyszła decyzja o realizacji projektu, a w nim pieniądze na materiały biurowe, również poniżej 14 000 euro, ale łącznie wartość materiałów biurowych przekracza już 14 000 euro?

5

Ja generalnie uważam że przy dużych projektach systemowych tam gdzie centrala w tabeli zam. publ, napisała tryb w zależności od przyznanych środków to szedł bym w kierunku dalekoidącego planowania i przewidywania = czyli jak na I półrocze dali tylke to znaczy że najprawdopodobniej na II półrocze będzie nie mniej i lepiej zawyżyć tryb niż potem tłumaczyć się "kontrolującym"  no chyba że ewidentnie są małe kwoty, ale jak jest sytemówka + inne regionalne to lepiej zsumować i określić tryb PN,

6

A dlaczego szacujecie rocznie? Ja widzę szacunek inaczej. Projekt jest od 2009 do 2013 roku. W 2009 powstało np. 5 jednostek,  na które jest 5 tyś. zł netto rocznie na artykuły biurowe. Skoro zostały podpisane porozumienia na te 5 jednostek na okres od 2009-2013, to można dla tych jednostek oszacować wartość zamówień na artykuły biurowe, prawda?  Szacujemy dla całego projektu.
Jeżeli te 5 jednostek w 2009 roku powstały od IX to 5.000,00/12 miesięcy x 4 miesiące (IX,X,XI,XII)  to mamy ok. 1.666 x 5 jednostek = 8.333,33 to jest 2009 rok. Lata 2010-2013 to 5 jednostek x 5.0000,00 zł netto x 4 lata = 100.000,00 zł plus 2009 ( 8.333,33). To szacunek na tylko 5 jednostek wynosi  już 108.333,33 zł netto.

7

smile o barbarbarka smile  coś czuje że barbarka z tego "samego podwórka" co edelka ??
bardzo rozsądne podejście, tam gdzie można to według mnie trzeba szacować dla całego okresu trwania projektu, a to że" centr" nie przysyła preliminarzy to inna już bajka, 

mam podobne podejście co ty barbarka, ale i tak do większości nie dociera i te rozpoznania robią poniżej 14 000 euro, ehhhhhhhhhh:)