1

Temat: wartość nadzoru

Witam.
Prosze o podpowiedź w temacie wykazu usług. Otóż wymagaliśmy doświadczenia wykonania con. 1 usługi nadzoru inwestorskiego nad realziacją budowy kanalziacji o wartości tej roboty con. 1mln. Wykonawca w wykazie usług wpisuje nazwę zadania i jej wartość tj. przebudowa ulicy.... ) i  dodaje przedmiot nadzoru min. kanalziacja deszczowa . Dodatkowo pisze że wartość samej kanalziacji - oczywiście podnad 1 mln. Niby ok. Patrzę w referencje, a w nich jest mowa o tym że wykonał zadanie  ( przebudowa ulicy) w ramach którego były wykonywane prace ( i tu wymienia no i jest również kanalizacja deszczowa ) i dodaje termin oraz łaczną wartośc tych wszytskich robót. Mam pytanie, czy powinnam wezwać do złożenia wyjasnień lub o uzupełnienie wartości robót dot. kanalizacji, czy ma mi wystarczyć to co Wykonawca napisał w wykazie usług i temu wierzyć ?

2

Odp: wartość nadzoru

czy ktoś mi pomoże ? sad

3

Ja spróbuję.
To zależy od kwot w referencjach i w ogóle od ich treści.  Jeśli np. kwota całego zadania jest wyraźnie większa od wymaganej kwoty kanalizacji, to może nie ma co wyjaśniać, jeśli zaś jest mniej więcej równa, to raczej trzeba żądać uzupełnienia.

4

dzięki hubal - czyli nie musi ta kwota  wynikać jasno,  bo jesli  sami jesteśmy w stanie przewidzieć, wstępnie ocenić  koszt tej kanalizacji, to także będzie ok?

5

Mnie chodzi o wiarygodność oświadczenia wykonawcy. Podważenie musi mieć realne podstawy.
Oświadczył, że kanalizacja kosztowała 1.000.000zł. Z zasady należy uważać to za prawdziwe.  Jeśli jednak z referencji wynika, że całość robót kosztuje przykładowo 1.000.100zł, to oświadczenie wygląda mało wiarygodnie i widzę potrzebę wyjaśnienia jak to jest możliwe, ale jeśli przykładowo 10.000.000, to trudno mi podważać oświadczenie.

6

dokładnie.... tylko czy wezwać do uzupełnienia czy też do wyjaśnienia?

7

A jak ta przebudowa kanalizacji składała się z robót towarzyszących czyli sama kanalizacja była na kwotę mniejszą ale całość = 1000 000zł. Jak dla mnie taki warunek jest do uznania. Co innego jak by było podane w kilometrażu  sieci i wartości. A tak to ja bym uznala.

8

a ja nie ponieważ z # 1 wynika ,że wartość kanalizacji deszczowej miała wynosić 1 milion -pomijam ,że warunek bardzo zaporowy   ale nie znamy wartości i zakresu zamówienia o którym nic nie napisano

9

ponadto czy przy nadzorze ważna dla zamawiającego jest wartość zamówienia ? a nie doświadczenie przy nadzorowaniu ww robót np jak napisała Nina