1

Temat: Naruszenie art. 38 ust. 5?rażące?unieważniać post.?

w postępowaniu przetargowym ustaliliśmy warunek posiadania środków finansowych lub zdolności kredytowej na kwotę X. Na potwierdzenie spełniania ww. warunku wykonawca miał złożyć stosowne oświadczenie. Jednak w trakcie postępowania wpłynęło do nas zapytanie od jednego z wykonawców czy na potwierdzenie tego warunku do oferty należy dołączyć opinię bankową. Nieszczęśliwie się stało, że KTOŚ z moich współpracowników podczas mojej nieobecności bez zastanowienia odpowiedział, że taką opinię należy dołączyć co zaskutkowało zmianą treści SIWZ w zakresie sposobu oceny spełniania warunków - art. 38 ust. 5 - dodatkowo oprócz oświadczenia dołączyć do oferty dokument. Nikt z wykonawców na etapie postępowania tej odpowiedzi nie oprotestował. Zostało złożonych 8 ofert i oczywiście jesteśmy po ich otwarciu. Ale:

1. Czy postępowanie należy unieważnić na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 7 uznając że jest one obarczone wadą uniemożliwiającą zawarcie umowy?

2. Czy starając się doprowadzić do rozstrzygnięcia przetargu i podpisania umowy narazimy się na to, że umowa będzie nieważna biorąc pod uwagę zapisy art. 146 ust. 1 pkt 5 (kontrola stwierdzi że dokonano wyboru oferty z rażącym Naruszeniem ustawy) i pkt 6 (czy tego typu Naruszenie przepisów ma wpływ na wynik tego postępowania)?

3. Czy jednak nie ma powodu do obaw i można rozstrzygać przetarg?!   

Za pomoc z góry dziękuję (wyroki Zespołu Arbitrów, orzeczenia sądów, przykłady z życia mile widziane).

2

Odp: Naruszenie art. 38 ust. 5?rażące?unieważniać post.?

Raczej nie widze podstaw do uniewaznienia. Ale powiedz jeszcze, czy wszyscy wykonawcy spełnili ten warunek?

3

Czy spełnili ten warunek?
Jeżeli chodzi o złożenie oświadczenia o posiadanych środkach finansowych lub zdolności kredytowej to wszyscy wykonawcy to zrobili bo oświadczenie zawierał formularz oferty.

Natomiast jeżeli chodzi o dołączenie do oferty opinii banku potwierdzającej ten warunek to dwóch wykonawców tej opinii nie dołączyło, w tym wykonawca który złożył ofertę z najniższą ceną. Ale przecież jest art. 26 ust. 3.

4

Dostałem, na zadane pytanie, taką odpowiedź od prawnika, który zajmuje się zamówieniami publicznymi i jest wpisany również na listę arbitrów i konsultuję z nim drogą elektroniczną problematyczne kwestie:

"Tutaj lege artis powinno byc uniewaznienie postepowania (i w przypadku jakiegokolwiek arbitrazu tak by bylo). Pozdrawiam"

5

ArekS napisał/a:

"Tutaj lege artis powinno byc uniewaznienie postepowania (i w przypadku jakiegokolwiek arbitrazu tak by bylo). Pozdrawiam"

Unieważnienie wchodzi w grę, jeśli wykluczysz najtańszego wykonawcę za niezłożenie zaświadczenia z banku.
Ale jeśli "zapomnisz" o tym nieszczęsnym wyjaśnieniu do SIWZ i nie bedziesz żądał tego zaświadczenia, możesz ocalić postepowanie. Będzie to wprawdzie uchybienie, ale nie skutkujące uniewaznieniem.
Chyba, że Ci sie nie spieszy i mozesz powtarzac przetarg...

6

Właśnie jestem po konsultacjach z naszym Radcą Prawnym, który doszedł do takiego samego wniosku. Uznał że wyjaśnienie na pytanie zawierało błąd tj. zamiast słów "może dołączyć", a więc nie musi, zostało wpisane błędnie, omyłkowo "należy dołączyć". Uznał także, że nie była to modyfikacja treści SIWZ, która może na szczęście pojawiła się pod naszymi wyjaśnieniami ale dotyczyła całkiem innego zagadnienia, więc nie ma mowy o naruszeniu art. 38 ust. 5. Więc wszystko wróciło na dobrą drogę i mam nadzieję że doprowadzimy do szybkiego podpisania umowy.
Dziękuję za włączenie się w rozwiązywanie naszego problemu. Pozdrawiam

7

zawsze szokują mnie "mądre" opinie ekspertów - unieważnienie postępowania bez jednoznacznie określonych przyczyn jest naruszeniem dyscypliny finansów publicznych i można dostać "po łapkach" art. 93 zawiera zamknięty katalok, a "podciąganie" swojego niedbalstwa albo gorzej cwaniactwa pod zapis pkt.7 jest naprawdę ryzykowne. Wasz Radca ma rację wezwij do uzupełnienia

8

danaug napisał/a:

Wasz Radca ma rację wezwij do uzupełnienia

Ale radca chyba kazał nie wzywać...

9

Stwierdził, że jeżeli udzielono błędnego wyjaśnienia, które nie było wg niego modyfikacją treści SIWZ, nie bieżemy opinii bankowej pod uwagę tzn. że jeżeli w niektórych ofertach one są to są, a jeżeli w innych ich nie ma to nie wyciągamy w stosunku do wykonawców żadnych konsekwencji, nie wzywamy ich do uzupełnienia tej opinii a potwierdzenie warunku posiadania środków oceniamy na podstawie oswiadczenia, które znajduje się w każdej ofercie. I sprawa myślę na tym na razie zakończona. Zobaczymy przy ewentualnej kontroli

10

Więc radca ma rację. Nie musisz wzywać.

11

hmm... ale skoro napisaliscie w odpowiedzi na pytanie, ze wymagacie opinii bankowej o ktorej nie wspomnieliscie w SIWZ to jest to modyfikacja o ktorej mowa w 38 ust 5, zapewne mozna zalatwic sprawe "po cichu", i nikt sie nie zorientuje. ale co bedzie pozniej...

12

no właśnie - źle zrozumiałam początkowo myslałam że Radca kazał wzywać, szkoda że znowu się rozczarowuje co do duetu (radca + upzp)
tak jak pisze Riczjus wprowadziliście zmianę więc była to modyfikacja - ja bym wezwała
a tak pomijając główny temat - po co żądacie posiadania określonych środków jeźeli nie będzie to poparte żadnym dokumentem, jeżeli ten warunek nie jest na tyle istotny by zażądać dokumentu to go nie stawiajcie

13

Nie bardzo rozumiem... skoro zgadzamy sie ze zmodyfikowali SIWZ w zakresie o jakim mowi art 38 ust 5, gdyz zadaja dodatkowych dokumentow, to jesli chca dzialac zgodnie z prawem to chyba powinni uniewaznic a nie wzywac do uzupelnienia?

14

Sprawa jak widzę nie jest prosta i jednoznaczna. W ciągu tygodnia uzyskałem kilka opinii z czego kilka całkowicie od siebie odbiega. Ale tak juz jest w zamówieniach publicznych, że wystarczy nie podać jednego szczegółu i osoba która nie uczestniczy w postępowaniu moze nie potrafić sie ustosunkować do zagadnienia lub wydać błędną opinię. Ale jeszcze coś tytułem wyjaśnienia:

1. Uznajemy, w ślad za opinią naszego Radcy, że wyjaśnienie na pytanie zawierało oczywistą omyłkę pisarską tj. zamiast słowa "może" zostało wpisane słowo "należy". W związku z tym nie uznajemy tego jako modyfikację bo jeżeli by tak było to trzeba by się zastanowić czy zmiana sposobu oceny spełniania warunku nie powodowałaby konieczności unieważnienia postępowania (naruszenie art. 38 ust. 5) jeżeli uznać oczywiście (a tu mam duże wątpliwości) że naruszenie to powoduje że postępowanie obarczone jest wadą uniemożliwiajacą zawarcie ważnej umowy. W związku z powyższym nie wzywamy do uzupełnienia opinii, gdyż wykonawca mógł ją dołączyć ale nie musiał przyjmując że w wyjaśnieniach powinno znaleźć słowo "może". Całą ww. sytuację opisujemy w protokole postępowania, zgodnie z zaleceniami Radcy, więc nie załatwiamy sprawy "po cichu" jak to sugeruje Riczjus.

2. Żądamy posiadanie określonych środków finansowych aby wykonawca zapewnił płynność realizacji bez wystawienia faktur zaraz na początku realizacji. Jak przerób osiągnie kwotę określoną w warunku wykonawca będzie mógł fakturę wystawić. Spełnienie tego warunku sprawdzamy na podstawie oświadczenia, które zawarte jest na formularzu oferty, do czego mamy absolutne prawo. Nie zawsze warunek musi być potwierdzony dokumentem, nie prawdaż?

Tak więc nie wzywamy do uzupełnienia, nie unieważniamy, badamy i oceniamy oferty, będziemy wybierać ofertę najkorzystniejszą, a jeżeli nie będzie protestów podpiszemy umowę. Co będzie później zobaczymy. Nie będę się martwił na zapas bo chyba bym osiwiał. Musieliśmy wybrać jakieś rozwiązanie i poszliśmy ww. drogą, chyba nie najłatwiejszą ale każde rozwiązanie budzi nasze wątpliwości i ciężko było coś wybrać.

15

W sumie postąpicie tak, jak radziłem tzn. jakby nie było tego "wyjaśnienia".

Ale uzasadnienie macie tragiczne ("wyjaśnienie na pytanie zawierało oczywistą omyłkę pisarską tj. zamiast słowa "może" zostało wpisane słowo "należy"). To tak jakby sędzia po egzekucji tłumaczył: Wyrok zawierał oczywistą pomyłkę. Zamiast "niewinny" omyłkowo wpisałem "winny".
Chyba chcecie pojawic sie na pierwzej stronie "Faktu" w artykule "Ordynarne przekręty w ......"

16

To nie moje uzasadnienie. Radca tak to zinterpretował a Burmistrz to przyjął, a ja zgodnie z jego poleceniem ciągnę sprawę dalej. Ewentualnie to Radca bedzie bronił tej kwestii. Myśli prawników są nie całkiem zbieżne z moimi - inzynierskimi. Ale że uzasadnienie jest tragiczne to fakt ale myślę że do "Faktu" nie trafimy.

17

hehe dobre ach te wakacje SUPEREXPRESS! na 1 strone smile

wg mnie masz 2 mozliwosci:
- uniewaznienie (i ta wydaje sie najbardziej sluszna)
- wezwanie do uzupelnienia (naciagana)

wszystko odbylo sie pisemnie i jesli nie wezwiecie protest 2 zalatwi sprawe....
a tak przynajmniej rowno bys potraktowal wykonawcow, choc i tak naciagasz majtasy na glowe ze hej smile hehe

no i milej kontroli smile biale jest biale .... hehe

18

czarny (może to inny kolor?) śmiech lolilap`a niestety może byc proroczy lol

Oceńmy fakty:

1. został okreslony warunek finansowy, więc by go zbadać zamawiający musi zażądać dokument potwierdzający spełnienie owego warunku, co realizuje zasadę równego traktowania wykonawców.
Może ma zastosowanie wówczas gdy jest poniżej progu unijnego i niedookreslił warunku udziału, wtedy MOŻE żądąc tylko oświadczenia. Może oznacza tyle, że nie ma obowiązku dookreslać warunku udziału (art. 22.1.3) - warunek nieostry. Gdy jednak go dookreslił w wysokości .... zł musi sprawdzic czy ów opisany warunek zostanie speniony. Stąd zostało zadane pytanie - słuszne zresztą.

2.  wprowadzony zapis że nalezy dołaczyć dokument i poprzestać na tym, że badamy jedne oferty z dokumentem inne bez dokumentu sprowadza się do sytuacji ofert nieporównywalnych. Zasada równego traktowania wykonawców została naruszona w sposób oczywisty.

3. Ta cała manipulacja interpretacyjna w kontekście unieważnienia postępowania jest żenująca.

4. Postępowanie należy unieważnić za narusznie art. 38 ust. 5 które reguluje normę bezwględną zakazującą modyfikację treści siwz w zakresie warunków udziału oraz opisu sposobu dokonywania oceny ich spełnienia. Art. 93.1.7 w związku z 146.1.6 ma tu zastosowanie przez naruszenie fundamentalnej zasady równego traktowania wykonawców a to bez wątpienia ma wpływ na wynik postępowania.

Przestańcie więc czarowac i szukać "drogi awaryjnej" dla uratowania działań. Lepiej je powtórzyć, ale poprawnie.

smile Nora

19

nora4 napisał/a:

Może ma zastosowanie wówczas gdy jest poniżej progu unijnego i niedookreslił warunku udziału

Pierwsza część zdania wynika z ustawy, ale druga to już tylko Twoja opinia...

nora4 napisał/a:

Postępowanie należy unieważnić za narusznie art. 38 ust. 5 które reguluje normę bezwględną zakazującą modyfikację treści siwz w zakresie warunków udziału oraz opisu sposobu dokonywania oceny ich spełnienia.

Zauważ jednak, że nie uległ zmianie ani warunek udziału ani sposób oceny jego spełnienia (sytuacja finansowa zapewniająca wykonanie zamówienia tzn. posiadanie srodków finansowych lub zdolności kredytowej w wysokości co najmniej ....., badana na zasadzie spełnia-nie spełnia, na podstawie oświadczeń i dokumentów złożonych wraz z ofertą lub uzupełnionych na wezwanie zamawiającego). Zmiana dotyczy wymaganych oświadczeń i dokumentów, ale to przecież wolno zmieniać.

P.S. A poza tym, uniewaznienie też nie jest takie różowe - za to też grożą sankcje...

20

Piotrek napisał/a:
nora4 napisał/a:

Może ma zastosowanie wówczas gdy jest poniżej progu unijnego i niedookreslił warunku udziału

Pierwsza część zdania wynika z ustawy, ale druga to już tylko Twoja opinia...

nora4 napisał/a:

Postępowanie należy unieważnić za narusznie art. 38 ust. 5 które reguluje normę bezwględną zakazującą modyfikację treści siwz w zakresie warunków udziału oraz opisu sposobu dokonywania oceny ich spełnienia.

Zauważ jednak, że nie uległ zmianie ani warunek udziału ani sposób oceny jego spełnienia (sytuacja finansowa zapewniająca wykonanie zamówienia tzn. posiadanie srodków finansowych lub zdolności kredytowej w wysokości co najmniej ....., badana na zasadzie spełnia-nie spełnia, na podstawie oświadczeń i dokumentów złożonych wraz z ofertą lub uzupełnionych na wezwanie zamawiającego). Zmiana dotyczy wymaganych oświadczeń i dokumentów, ale to przecież wolno zmieniać.

P.S. A poza tym, uniewaznienie też nie jest takie różowe - za to też grożą sankcje...

sorki, Piotrze, że dopiero po nie wczasie, ale ostatnio rzadko mam czas na spoglądanie do Forum.

Niestety wprowadzenie zamiany "oświadczenia na dokument z banku" jest zmianą opisu sposobu oceny  spełnienia warunku. Opis sposobu oceny,to nie tylko "spełnia/ nie spełnia" - to także katalog wymaganych dokumentów w SIWZ, które mają potwierdzić spełnienie wymagane warunku. I, to niestety jest opis sposobu dokonywania oceny spełnienia. smile

pozdrawiam wszystkich forumowiczów

smile nora

P.S. A, tak na marginesie, jak temat zakończył zamawiający?

21

nora4 napisał/a:

Opis sposobu oceny,to nie tylko "spełnia/ nie spełnia" - to także katalog wymaganych dokumentów w SIWZ, które mają potwierdzić spełnienie wymagane warunku.

A wykaz oświadczeń lub dokumentów, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu (art. 36.1.6) to co to takiego?

22

nora4 napisał/a:

P.S. A, tak na marginesie, jak temat zakończył zamawiający?

Zawarliśmy umowę na wykonanie robót.
Przy sprawdzaniu ofert nie braliśmy pod uwagę dołąxczonych do nich opinii banku. Wiążące dla nas było oświadczenie które złozyli wszyscy wykonawcy. Zobaczymy co będzie dalej z tematem przy kontroli. Mam nadzieję że będzie dobrze.