1

Temat: zapis w przetargu dot. ilości mat. biur.

Witam,

czy w PN na dostawę mat. biurowych, papieru oraz tonerów, tuszy mogę zastosować zapis, iż podane ilości są szacunkowe i mogą ulec zmianie, do wysokości posiadanych na ten cel przez Zamawiającego środków?
Chodzi o to, że określimy ilości, które wyjdą nam z szacunku (czego ile możemy zakupić), ale zapewne po wyborze najkorzystniejszej oferty nie wszystkie środki zostaną wykorzystane. Może można więc zawrzeć taki zapis, aby niektórych rzeczy wziąć od Dostawcy więcej, tak jakby wykorzystać środki? Albo gdyby oferta najkorzystniejsza nieznacznie przekroczyła posiadane środki, to wtedy zmniejszyć niektóre ilości?

Szefostwo chciałoby umieścić taki zapis...

2

Odp: zapis w przetargu dot. ilości mat. biur.

edelka napisał/a:

Witam,

czy w PN na dostawę mat. biurowych, papieru oraz tonerów, tuszy mogę zastosować zapis, iż podane ilości są szacunkowe i mogą ulec zmianie, do wysokości posiadanych na ten cel przez Zamawiającego środków?

Możesz.

3

Sprawa dyskusyjna. Niejeden może mieć wątpliwości na ile wolno zamienić, czy np. 1 toner plus 1000 paczek papieru to tak samo ucieszy każdego wykonawcę jak (przygotowanych wcześniej) 100 tonerów plus 1 paczka papieru.

4

Moim zdaniem dobrze byłoby określić jakieś minimum. Natomiast w kwestii powodu - moim zdaniem niedopuszczalne jest tłumaczenie się brakiem środków - te zamawiający musi zapewnić zawierając umowę, więc jeśli później powołujesz się na ten zapis to kopiesz pod sobą dołek. Należy określić, że ilość może ulec zmianie w zależności od realnego zapotrzebowania zamawiającego.

5

psz napisał/a:

moim zdaniem niedopuszczalne jest tłumaczenie się brakiem środków - te zamawiający musi zapewnić zawierając umowę, więc jeśli później powołujesz się na ten zapis to kopiesz pod sobą dołek.

Ale pieniądze są, chodzi tylko, aby wydać je wszystkie. I jeśli oferta najkorzystniejsza będzie poniżej naszych środków, to chciałbym domówić kilka pozycji.

psz napisał/a:

Należy określić, że ilość może ulec zmianie w zależności od realnego zapotrzebowania zamawiającego.

No dobrze a jak zastosuję zapis jw., to jeśli oferta najkorzystniejsza będzie powyżej środków, to mogę nie unieważniać postępowania tylko zejść z zamówienia do wysokości posiadanych na ten cel środków?

Ogólne chodziło mi o informację czy w przetargu na dostawy może być zapis, że ilości są szacunkowe i mogą ulec zmianie.

Akurat w materiałach biurowych ta dostawa będzie pewnie jednorazowa.

Ale taki zapis mogę zastosować np. w przetargu na dostawy art. żywnościowych, albo  środków czystości? Nie muszę podać np. wartości maksymalnych?

6

a może warto zastosować "prawo opcji"  art. 34 ust. 5

przewidując prawo opcji, zamawiający przyznaje sobie prawo do zwiększenia zamówienia, jednakże zamiar powiększenia owego zakresu musi być określony i opisany już przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, ponieważ zgodnie z dyspozycją art. 34 ust. 5 Pzp największy możliwy zakres zamówienia z uwzględnieniem prawa opcji musi być wzięty pod uwagę przy ustalaniu wartości zamówienia.
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2132

7

też się zastanawiałem czy przy art. spoż można jakoś wybrnąć i coś pokąbinować ale
doszedłem do wniosku że raczej nie !

tak jak byśmy robili PN na 100 komputerów + 2 drukarki a potem chcieli byśmy 100 drukarek i 2 komputery, moim zdaniem nie równe traktowanie wykonawców, bo może jakby inny wiedział że jednak 100 drukarek to też złożył by ofertę,