1

Temat: brak tabeli formularza cenowego

W przetargu wprowadziłem formularz ofertowy gdzie wykonawca miał podać wartość brutto za realizację zamówienia oraz formularz cenowy do szczegółowych wyliczeń.
Formularz cenowy składał się z dwóch tabel.

Pierwsza dotyczyła podania cen jednostkowych netto oraz ogólnej wartości netto, natomiast druga tabela służyła do wyliczenia wartości brutto wraz z podaniem wartości podatku VAT.

Pech chciał że wykonawca załaczył mi formularz ofertowy ale tylko z pierwszą tabelą z formularza cenowego.

Co mogę w tej sytuacji zrobić ??

Nadmienię, że w tej drugiej tabeli wskazałem że należy zastosować 23 VAT oraz w formularzu ofertowym wykonawca wpisała wartość brutto prawidłowo wyliczoną.

2

Odp: brak tabeli formularza cenowego

Skoro wymagałeś  - to niestety - oferta do odrzucenia.

3

Oferta niezgodna z SIWZ, na to wychodzi.

4

Nie odrzucac, poprawić w ramach art. 87.2.3 pzp

5 (edytowany przez Darek W. 2012-10-17 12:25:11)

radas napisał/a:

Nie odrzucac, poprawić w ramach art. 87.2.3 pzp

Co poprawić i jak ?

6 (edytowany przez radas 2012-10-17 12:49:01)

Poddaję pod rozwagę próbę ratowania oferty. Po pierwsze wezwac do wyjaśnień, po drugie poprawić - wypełnić drugą tabelę o ile się oczywiście da w oparciu o zapisy w pierwszej tabeli i w formularzu ofertowym. Jeżeli to tylko działania arytmetyczne to jest to raczej do zrobienia. And1 sprawdź Wyrok KIO 26-01-11, KIO 67/11. Może to będzie jakiś trop. myślę, że dużym ułatwieniem do stosowania instytucji wyjaśnień i ewentualnie poprawienia oferty na podstawie art. 87.2.3. jest rodzaj (ryczałtowego) wynagrodzenia - tabela ma charakter wyłacznie informacyjny. W przypadku wynagrodzenia kosztorysowego byłoby trudniej.  Zamawiający w oparciu o przepis art. 87 ust. 1 pzp. w każdej sytuacji i w zakresie, w których treść oferty będzie dla niego wątpliwa lub niezrozumiała, może prosić o wyjaśnienie dokumentów składających się na ofertę, w tym kosztorysu, a sposób udzielenia żądanych wyjaśnień, przy zachowaniu wymogów proceduralnych, pozostaje dowolny i zależy od rodzaju wyjaśnień, np. pismo wyjaśniające, korekta dokumentu, dokumenty potwierdzające oświadczenie itd., jednak wyjaśnienia nie mogą zmieniać (merytorycznie) treści oferty (Uchwała KIO z 24.11.2010 r., KIO/KU 84/10).

7

and1 napisał/a:

Pierwsza dotyczyła podania cen jednostkowych netto oraz ogólnej wartości netto, natomiast druga tabela służyła do wyliczenia wartości brutto wraz z podaniem wartości podatku VAT.

formularzu ofertowym wykonawca wpisała wartość brutto prawidłowo wyliczoną.

też jestem za poprawieniem, ceny jednostkowe podał oglną wartość brutto (gdzie zastosował prawidłową stawkę VAT), więc wszystko da się wyliczyć.

8

Poprawić ? - co ? - skoro nie ma tej tabelki w ofercie..

9

a może zostawić to w spokoju ? smile i uznać że wszystko jest ok skoro mam wartość brutto

10

Jasne, można zostawić (na ile dobrze rozumiem każda z brakujących liczb jest do prostego wyliczenia, czyli praktycznie nic nie brakuje).

11

hubal napisał/a:

Jasne, można zostawić (na ile dobrze rozumiem każda z brakujących liczb jest do prostego wyliczenia, czyli praktycznie nic nie brakuje).

Wartość brutto wyliczona prawidłowo, wpisana do formularza ofertowego.
Brak tylko strony formularza cenowego gdzie ta wartość powinna zostać wyliczona z wartości netto i na tej podstawie wpisana do formularza ofertowego.
Czyli mam tylko w formularzu cenowym wartość netto - brak wartości podatku i wartości brutto.

12

Jakieś wątpliwości???