1

Temat: zobowiązanie innego podmiotu

Firma X oświadcza, że Wykonawca X  może polegać na mojej wiedzy i doświadczeniu i zobowiązuje się do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia na .......................

Czy waszym zdaniem nie zaskromne to zobowiązanie?

2

Odp: zobowiązanie innego podmiotu

ola2003 napisał/a:

Zdecydowanie!

3

Może być.

4

ja bym wezwala do wyjasnien-ma udowodnic ze bedzie dysponowal a nie ze MOZE polegac na wiedzy itd..

5

Tego MOŻE to ja bym się nie czepiał, wydaje się w porządku, ale całość niezbyt. Jakby zbyt lakoniczna, przeważa bowiem pogląd, że powinno być jakoś opisane w jaki sposób udostępnienie będzie możliwe, bo jak wiadomo nie jest to takie proste,

6

może najlepiej poprosić o wyjaśnienie następującej treści:
Z załączonego do oferty zobowiązania podmiotu trzeciego, nie wynika jakimi zasobami związanymi z wiedzą i doświadczeniem dysponuje wykonawca oraz czy są to zasoby niezbędne do realizacji zamówienia.
W związku z powyższym prosimy o wskazanie zakresu zobowiązania oraz w jaki sposób będzie ono wykonane.

7

ola2003 napisał/a:

Firma X oświadcza, że Wykonawca X  może polegać na mojej wiedzy i doświadczeniu i zobowiązuje się do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia na .......................

Ocena rzetelności oświadczenia zależy od rodzaju zamówienia i od treści innego rodzaju ewentualnych oświadczeń wykonawcy (np. dot. podwykonastwa w określonej części). Ocena powinna uwzględniać pełen kontekst treści oferty. Wydaje się, że co innego możemy wymagać przy dostawach lub usługach, a co innego przy robotach budowlanych. Udział w realizacji zamówienia może przyjąć oczywiście różne formy; tylko w przypadku braku oświadczenia dot. podwykonastwa w okreslonej częsci należy żądać uzupełnienia oświadczenia podmiotu trzeciego uzupełnionego o formę udziału w realizacji zamówienia przez podmiot trzeci. Wyjaśnienia wykonawcy to za mało.

8

Zobowiązanie podmiotu trzeciego powinno min.  wskazywać na zakres zobowiązania  - tu nie rozumiem czy chodzi o wskazanie zakresu w tym zobowiązaniu, który w tym zamówieniu ten podwykonawca  wykona????

W zobowiązaniu załączonym  do oferty podmiot trzeci oświadcza, że Wykonawca może polegać na mojej wiedzy i doświadczeniu w zakresie rozbudowy ośrodka zdrowia. Ta robota spełnia nasz warunek.

o jaki ZAKRES ZOBOWIĄZANIA PODMIOTU TRZECIEGO chodzi !!

9

nie wierzę, że nikt nie wie sad

10

podmiot trzeci nie musi wykonywać robót lecz uczestniczy czyli np.może doradzać

11

W informatorze uzp nr 11/2011 pisze tak:
"Treść zobowiązania podmiotu trzeciego powinna określać: kto jest podmiotem przyjmującym zasoby, ZAKRES ZOBOWIĄZANIA PODMIOTU TRZECIEGO, czego konkretnie dotyczy zobowiązanie oraz w jaki sposób będzie ono wykonane  w tym jakiego okresu dotyczy" ...

Co należy rozumieć pod pojęciem : zakres zobowiązania podmiotu trzeciego??

12

w jakim zakresie będzie doradzał lub uczestniczył jako np. podwykonawca .