1

Temat: wykaz osób

Wykonawca miał wykazać , że dysponuje 1 osobą która będzie pełnić funkcję kierownika budowy, która posiada uprawnienia budowlane w specjalności konstrukcyjno budowlanej.

Wykonawca w wykazie osób wpisał Pana X i zaznaczył, że będzie pełnił funkcję kierownika robót.
Powinnam poprosić o wyjaśnienie na podstawie 26 ust 4 czy do uzupełnienia?

2

Odp: wykaz osób

?

3

Moim zdaniem - do uzupełnienia.
Trudno w ramach wyjaśnień udowodnić, że kierownik robót to to samo co kierownik budowy.

4

Tak na marginesie -  ola2003 jakoś niecierpliwa. Już 70 minut to za długo     hmm

Z drugiej strony widać mocną wiarę - w możliwości forum.     smile

5

hubal napisał/a:

Tak na marginesie -  ola2003 jakoś niecierpliwa. Już 70 minut to za długo     hmm

Z drugiej strony widać mocną wiarę - w możliwości forum.     smile

Strzeliłeś w dychę smile

A jeszcze taki przypadek smile   Wykonawca wpisuje w wykazie osób "kierownik robót" a z załączonych uprawnień wynika, że osoba ta może pełnić funkcję kierownika budowy ?
czepiać się?

6

Czepiać.
Formalnie prawo do czegoś to nie to samo co konkretny zamiar.

7

czyli wykaz osób do uzupełnienia

Dziękuje bardzo za pomoc:)

8

pytanie z podobnej beczki.
postawiłem warunek na kierownika budowy. nie żądałem żadnego wykazu, tylko oświadczenia, że osoba która będzie pełnić funkcję kierownika posiada wymagane uprawnienia.
czy powinien wnikać czy dany kierownik jest zasobem własnym wykonawcy czy może użyczonym przez inny podmiot?
jeżeli wykonawca nie złoży pisemnego zobowiązania innego podmiotu, to zakładam że dysponuje bezpośrednio daną osobą?

9 (edytowany przez nina 2012-10-23 15:09:32)

szad napisał/a:

postawiłem warunek na kierownika budowy. nie żądałem żadnego wykazu, tylko oświadczenia, że osoba która będzie pełnić funkcję kierownika posiada wymagane uprawnienia.
czy powinien wnikać czy dany kierownik jest zasobem własnym wykonawcy czy może użyczonym przez inny podmiot?
jeżeli wykonawca nie złoży pisemnego zobowiązania innego podmiotu, to zakładam że dysponuje bezpośrednio daną osobą?

Nie żądałeś wykazu przy postawionym warunku?  dziwne podejście to na jakiej podstawie teraz ocenisz ten warunek.

10

ola2003 napisał/a:

Wykonawca miał wykazać , że dysponuje 1 osobą która będzie pełnić funkcję kierownika budowy, która posiada uprawnienia budowlane w specjalności konstrukcyjno budowlanej.

Wykonawca w wykazie osób wpisał Pana X i zaznaczył, że będzie pełnił funkcję kierownika robót.
Powinnam poprosić o wyjaśnienie na podstawie 26 ust 4 czy do uzupełnienia?

A to robota na zgłoszenie czy pozwolenie na budowę.  Kto powiedział że kirownik robót nie będzie mógł pełnić funkcji kierownika budowy skoro z załaczonych dokumentów wynika że może.

11

Robota jest na pozwolenie na budowę. Skoro mam ocenić na podstawie wykazu osób, czy wykonawca spełnił warunek - to go nie spełnił bo wpisał kierownika robót.

Podejrzewam, że uzupełniając wykaz osób wpisze tą samą osobę, tylko napisze kierownik budowy.

12

no to ok podejrzewam, że się pomylił i zamiast kierownika budowy wpisał k. robót. Tylko myślę czy nie skorzystać najpierw z wyjaśnień.

13

Wyjaśnienia tu nie pomogą, bo czy  w ten sposób można zmienić istotę sprawy?

nina napisał/a:

Kto powiedział że kirownik robót nie będzie mógł pełnić funkcji kierownika budowy skoro z załaczonych dokumentów wynika że może.

Nie powiedział? Więc ja mówię: potencjalnie mógłby, ale nie wiadomo czy akurat chce, a jeśli kto nie chce, to nie można uważać, że będzie (tak w uproszczeniu).

14

szad napisał/a:

Zanim ja odpowiem, może niech kto inny wysili się i wskaże przepis, który mówi o dysponowaniu ?bezpośrednim? i który można formalnie wykorzystać.  smile

15

nina napisał/a:
szad napisał/a:

Nie żądałeś wykazu przy postawionym warunku?  dziwne podejście to na jakiej podstawie teraz ocenisz ten warunek.

może i dziwne, ale chyba nie zabronione. chodziło mi oto, żeby kierownik budowy miał uprawnienia, a czy to będzie pan X czy Pan Y, to już nie ma dla znaczenia.
przecież nawet mógłbym postawić jeszcze klika innych warunków i żądać tylko samego oświadczenia na 22.1, bo zgodnie z art. 26.2 mogę żądać dokumentów ale nie muszę.

16

szad napisał/a:
nina napisał/a:
szad napisał/a:

może i dziwne, ale chyba nie zabronione. chodziło mi oto, żeby kierownik budowy miał uprawnienia, a czy to będzie pan X czy Pan Y, to już nie ma dla znaczenia.
przecież nawet mógłbym postawić jeszcze klika innych warunków i żądać tylko samego oświadczenia na 22.1, bo zgodnie z art. 26.2 mogę żądać dokumentów ale nie muszę.

no w tym wypadku to nie jestem do kmońca przekonana czy nie powinieneś żądać ale jak ktoś ma orzeczenia czy też wyroki niech przytoczy. Jeszcze do neidawna miałam ale niestety format komputera i nie mam a nie chce mi się szukac bo nie mam czsu..

17

hubal napisał/a:

Wyjaśnienia tu nie pomogą, bo czy  w ten sposób można zmienić istotę sprawy?

nina napisał/a:

Kto powiedział że kirownik robót nie będzie mógł pełnić funkcji kierownika budowy skoro z załaczonych dokumentów wynika że może.

Nie powiedział? Więc ja mówię: potencjalnie mógłby, ale nie wiadomo czy akurat chce, a jeśli kto nie chce, to nie można uważać, że będzie (tak w uproszczeniu).

Jak akceptował warunki umowy to chce. No chyba, że w umowie nie ma wpisanego kierownika budowy.

18

Nina chce przekonać, że w praktyce ?kierownik robót? znaczy  to samo co ?kierownik budowy? (???)  i że wykonawca w ofercie może dowolnie zamieniać oba terminy jako równoważne (???).
Otóż oświadczam, że mnie nie przekonuje i podtrzymuję swoje posty.

19

hubal napisał/a:

Nina chce przekonać, że w praktyce ?kierownik robót? znaczy  to samo co ?kierownik budowy? (???)  i że wykonawca w ofercie może dowolnie zamieniać oba terminy jako równoważne (???).
Otóż oświadczam, że mnie nie przekonuje i podtrzymuję swoje posty.

No hubal absolutnie nie obstaję przy swoim  tylko głośno myślę i tyle smile Tylko muślę, że to pomyłka wykonawcy a nie celowe działanie.