1

Temat: zabezpieczenie wykonania uomwy

Witam,
mam problem  -co zrobić z zabezpieczeniem należytego wykonania umowy 151.2 - 30% pozostawione na zabezpieczenie roszczeń z tytułu rękojmi za wady. Wykonawca po wykonaniu przedmiotu umowy zmarł. W chwili obecnej ujawniły się wady w wykonaniu przedmiotu umowy - czy mogę skorzystać z kwoty zabezpieczenia na ich usunięcie. Rodzina zmarłego nie przeprowadziła postępowania spadkowego, więc nie mogę zwrócić się o usunięcie wad do spadkobierców.

2

Odp: zabezpieczenie wykonania uomwy

Sądzę, że można skorzystać z zabezpieczenia w niezbędnym zakresie. Osobiście bym wcześniej rozważył uwzględnienie potencjalnych spadkobierców, ale to zależy od wielu okoliczności. Dlaczego tak? Ano dla przykładu ktoś z rodziny może myśleć o kontynuacji firmy,  może już działa, a jednocześnie nie jestem przekonany, że do naprawienia wad koniecznie potrzebny spadek.

3

Jeżeli spadkobiercy wyrażą zgodę na przyjęcie spadku (w terminie 6 m-cy od otwarcia spadku) przestają być potencjalnymi spadkobiercami, a stają się rzeczywistymi spadkobiercami. Należy więc zapytać, czy zamierzają przyjąc spadek i czy chcą i mają kwalifikacje kontynuować działalność spadkodawcy - jeżeli tak - nich usuwają wady, jeżeli nie lub sprawa jest niecierpiąca zwłoki należy bezwzględnie zaspokoić się z zabezpieczenia.

4

wielkie dzięki za pomoc; przyjęty sposób postępowania:
- wezwanie do usunięcia na adres firmy,
- jeżeli zostanie doręczone ale wady nie zostaną usunięte korzystamy z zabezpieczenia,
- jak nieodebrane - też korzystamy (bo oficjalnej informacji o zgonie nie ma)
- jeżeli w odpowiedzi na wezwanie odezwą się spadkobiercy, którzy planują dalsze prowadzenie firmy - ich wzywamy,
- jeżeli jeszcze nie wiadomo kto jest spadkobiercą itd - wystąpimy o wyznaczenie kuratora i doręczymy jemu.