1 (edytowany przez sinek 2012-10-23 11:41:21)

Temat: Rozbieżność między formularzem cenowym a formularzem ofertowym

PN, dostawy
Wymagaliśmy aby wykonawca do złożonej oferty załączył formularz cenowy, w którym miał wycenić określone etapy dostaw.
prawdzając najkorzystniejszą ofertę i sumując wszystkie ceny poszczególnych dostaw z formularza cenowego, mamy Rozbieżność o kilkaset złotych w stosunku do ceny w formularzu ofertrowym.
Nie bardzo wiem gdzie tkwi błąd, nie mam  pewności czy omyłka polega błędnym sumowaniu, czy być może pomylił się na wpisywaniu wartości któregoś z etapów dostaw w formularzu cenowym. Odrzucić taką ofertę, czy prosić o wyjasnienia i poprawiać?
Co radzicie?

2

Odp: Rozbieżność między formularzem cenowym a formularzem ofertowym

Obowiązkowo najpierw wyjaśniać i ewentualnie poprawiać. O odrzucaniu na razie nie mówmy.

3

A moim zdaniem nie ma tu miejsca na wyjaśnienia. Według mnie jeżeli identyfikujesz błąd w obliczeniu ceny, a nie jest to oczywista omyłka rachunkowa, pisarska albo inna omyłka POLEGAJĄCA NA NIEZGODNOŚCI OFERTY Z SIWZ, której poprawienie nie wpłynie w istotnym stopniu na treść oferty, to niestety ale z taką ofertą trzeba się pożegnać ...

4

Wobec powyższego jestem zmuszony podtrzymać mój pogląd.
Dlaczego? Ze względu na  to,  że ?Nie bardzo wiem gdzie tkwi błąd?.
Prawdę mówiąc miałem na myśli także samodzielne poszukiwanie błędów w celu wyjaśnienia, a nie tylko oficjalne występowanie o wyjaśnienie.