Temat: dokumenty na poświadczenie wiedzy dośw, pot tech
zakręciłem się z samego rana
czy mogę żądać na potwierdzenie warunku potencjału tech i wiedzy
wykształcenie wyższe =kopie dyplomu ??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → dokumenty na poświadczenie wiedzy dośw, pot tech
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
zakręciłem się z samego rana
czy mogę żądać na potwierdzenie warunku potencjału tech i wiedzy
wykształcenie wyższe =kopie dyplomu ??
Krótko: Nie
chodzi o usługi szkoleniowe np doradca zawodowy, prawnik itp.
przeglądam siwz w google i tam co róż jest że na poświadczenie spełnienia warunku wiedzy często stosuje się zapis:
....wykształcenie wyższe z zakresu doradztwa zawodowego, lub wyższe + kursy/studia podyplomowe z zakresu doradztwa zawodowego (należy dołączyć do oferty kopię dyplomu)
ja już puściłem przetarg ale temat mnie zainteresował bo już zakręciłem się
Warunek odnośnie wykształcenia osób owszem możesz postawić - z tym że dokumentem na potwierdzenie jego posiadania przez te osoby może być jedynie wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia m.in. z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia.
pogogoowałem trochę i faktycznie mój błąd, żądać mogę tylko dok. z rozporządz.,
ale mogę przed podpisaniem zarzyczyć sobie żeby zostały przedstawione,
a mając na uwadze w/w czy taki warunek dośw
minimum 1 rok doświadczenia zawodowego (należy dołączyć do oferty umowę o pracę lub umowy cywilnoprawne lub inny dokument z którego będzie wynikać doświadczenie zawodowe), czy można żądać takiego dokumentu ?
A co Rozporządzenie na to?
Podpowiedzcie czy w przetargu np. na psychologów mogę wprowadzić(poza ceną oczywiście) takie kryteria oceny ofert:
- doświadczenie osoby uczestniczącej w zamówieniu w pracy z trudna młodzieżą
- kwalifikacje zawodowe osoby uczestniczącej w realizacji zamówienia
i oceniać na podstawie danych zawartych w wykazie osób, które będą uczestniczyć w realizacji zamówienia?
Wymagam np. 3-letnie doświadczenie i punktować będę za każdy kolejny rok doświadczenia?
Wymagam aby ktoś miał konkretne wykształcenie, a za jakieś dodatkowe kwalifikacje (np. terapeuta uzależnień itp.) przyznaje dodatkowe punkty?
Nie chcę oceniać doświadczenia Wykonawcy i żądać na potwierdzenie wykazu usług...
... A CO TO ZNACZY "PRZETARG NA PSYCHOLOGÓW", CZY TO NIE JEST ZBYT PRZEDMIOTOWE TRAKTOWANIE ADEPTÓW TEGO ZAWODU? Zakładam, że nie jesteś pracownikiem działu HR i nie zamierzasz działać w charakterze łowcy specjalistów od tego co nam chodzi po głowie (?) Sprecyzuj opis stanu faktycznego, to będzie prościej cokolwiek doradzić.
w przetargu np. na psychologów
Przepraszam za skrót myślowy.
Ma być to przetarg na przeprowadzenie grupowego oraz indywidualnego wsparcia psychologicznego dla uczestników projektu.
Czy teraz może być?
Jeżeli mamy do czynienia z usługami zdrowotnymi, to na podstawie art. 5.1. pzp - nie stosuje się przepisów ustawy dotyczących m.in. zakazu ustalania kryteriów oceny ofert na podstawie właściwości wykonawcy (co oznacza, że art. 91.3 pzp nie ma w tym przypadku zastosoawnia). tym samym można przyznawać punkty za np. doświadczenie. Na marginesie zaznaczam, że zalecane jest bardziej przyłożyc się do szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia oraz określenia warunków udziału, aniżeli do kryterium oceny ofert. Dodam, że psycholog psychologowi nie jest równy (kliniczny społeczny), a zamawiający musi wiedziec czego/ kogo potrzebuje (niezbędne kwalifikacje) tzn. nie rozumiem logiki przyznawania dodatkowych pkt za NIEZBĘDNE kwalifikacje (np. certyfikat terapeuty uzależnień).
Ta usługa będzie zaliczona do usług zdrowotnych, czyli będzie niepriorytetowa.
Co do kwalifikacji to wymagane będzie posiadanie tytułu mgr psychologii.
A za dodatkowe kwalifikacje chciałam przyznawać punkty...
Pytanie moje:
czy mogę oceniać kwalifikacje i doświadczenie osoby uczestniczącej w realizacji zamówienia na podstawie danych zawartych w wykazie osób?
Co do kwalifikacji to wymagane będzie posiadanie tytułu mgr psychologii.
A za dodatkowe kwalifikacje chciałam przyznawać punkty...
Nie rozumiem tak postawionego warunku i okreslenia takiego kryterium ceny. Mgr psychologii bez odpowiedniej specjalizacji lub certyfikatu terapeuty w ogóle nie powinien być brany pod uwagę. Nie można przyznawać punktów za niezbędne kwalifikacje.
Pytanie moje:
czy mogę oceniać kwalifikacje i doświadczenie osoby uczestniczącej w realizacji zamówienia na podstawie danych zawartych w wykazie osób?
Odpowiedź moja: Tak, bo przedmiotem zamówienia są usługi niepriorytetowe, z zastrzeżeniem, że punkty można przyznawać za dysponowanie kadrą o większych kwalifikacjach niż są niezbędne do należytego wykonania usługi.
edelka napisał/a:Co do kwalifikacji to wymagane będzie posiadanie tytułu mgr psychologii.
A za dodatkowe kwalifikacje chciałam przyznawać punkty...Nie rozumiem tak postawionego warunku i okreslenia takiego kryterium ceny. Mgr psychologii bez odpowiedniej specjalizacji lub certyfikatu terapeuty w ogóle nie powinien być brany pod uwagę. Nie można przyznawać punktów za niezbędne kwalifikacje..
Niestety taki warunek niezbędny jest wpisany do Wytycznych w sprawie realizacji projektu, w ramach którego będzie to wsparcie psychologiczne realizowane.
Zajęcia prowadzić powinien wykwalifikowany psycholog (osoba posiadające tytuł magistra psychologii i doświadczenie w pracy z młodzieżą).
edelka napisał/a:Pytanie moje:
czy mogę oceniać kwalifikacje i doświadczenie osoby uczestniczącej w realizacji zamówienia na podstawie danych zawartych w wykazie osób?Odpowiedź moja: Tak, bo przedmiotem zamówienia są usługi niepriorytetowe, z zastrzeżeniem, że punkty można przyznawać za dysponowanie kadrą o większych kwalifikacjach niż są niezbędne do należytego wykonania usługi.
Dziękuję za odpowiedź
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc