1

Temat: jak będą wyglądać usługi pocztowe w 2013r.

Czy robiliście już coś w temacie usług pocztowych.
Bo u nas (jst) po przeanalizowaniu roku 2011 z zakresie usług pocztowych okazuje się że łączna wartość wydatków w związku z wysyłką listów przekracza 14 000 euro. W roku 2012 najprawdopodobniej  również wydatki związane z wysyłką listów przekroczą ten próg. jak się ma uwolnienie rynku na usługi pocztowe do jst. Czy starostwo powinno już teraz rozpocząć procedurę przetargową a umowę podpisać dopiero po 1.01.2013 czy dopiero w styczniu powinno rozpisać przetarg. I jakie przesyłki listowe, o jakiej gramaturze, powinny stanowić opis przedmiotu zamówienia. Czy na wszystkie przesyłki będzie uwolniony rynek i poczta Polska straci monopol?

2

Odp: jak będą wyglądać usługi pocztowe w 2013r.

Aktualnie w Sejmie trwają prace nad nową ustawą - Prawo pocztowe. Projekt załada, że Poczta Polska będzie operatorem wyznaczonym w rozumieniu ustawy Prawo pocztowe przez najbliższe 3 lata  na przesyłki do 50 gram. Projekt ustawy jest dostępny na stronie Sejmu RP.

3

Pierwsze czytanie projektu ustawy - Prawo pocztowe odbędzie się na najbliższym posiedzeniu Sejmu w dniach 23 - 24 października 2012 r. - pkt 4 porządku obrad, druk sejmowy Nr 801. Ustawa ta ma wejść w życie z dniem 1 stycznia 2013 r.

4

Kilka obserwowanych przeze mnie przetargów nieograniczonych zakłada taka konstrukcję że jedynym wykonawcą spełniającym warunki udziału w postępowaniu oraz mogącym wykonać opis przedmiotu zamówienia jest Poczta Polska. Robią PN bo boją się zrobić WR. Przedstawiciel Poczty opiekujący się "moją" umową, twierdzi że jego podopieczni czekają.
Orzeczenia KIO odnoszące się do sytuacji w której jest mowa o usługach zastrzeżonych do 50g 
KIO 293/12, KIO 476/12 (usługi mieszane do 50g i powyżej 50g - w tym orzeczeniu KIO podważa zasadność stosowania WR),
KIO 685/12 (usługi tylko do 50g - KIO potwierdza możliwość stosowania WR)
Orzeczenie KIO 1399/12 dotyczy przetargu nieograniczonego w którym wykonawca próbował podważyć warunki udziału w postępowaniu, możliwość ingerencji w opakowanie (dokładanie blaszek), charakter wymaganych usług (powszechne usługi pocztowe świadczone w oparciu o rozporządzenie). Wykonawca przegrał. Jedyny szkopuł w tym że to e-sąd w Lublinie wysyłający dziennie ok 13000 przesyłek i część odwołania dotyczy 50g (blaszki).

Pozostaje moc dokumentu urzędowego potwierdzenia nadania przesyłki - art. 45 Prwa pocztowego (art. 17 nowego PP) CHYBA ważna dla każdej korespondencji prowadzonej w wyniku stosowania KPA, KPC, OP, KPK

5

karolk napisał/a:

Aktualnie w Sejmie trwają prace nad nową ustawą - Prawo pocztowe. Projekt załada, że Poczta Polska będzie operatorem wyznaczonym w rozumieniu ustawy Prawo pocztowe przez najbliższe 3 lata  na przesyłki do 50 gram. Projekt ustawy jest dostępny na stronie Sejmu RP.

to, że PP będzie operatorem wyznaczonym do 50 g nie oznacza, że te usługi są zastrzeżone dla PP. Projekt nowego PP jednoznacznie wykreśla z PZP  art. 67.3.d.

ja mam następujący dylemat. umowa z pocztą kończy się 31.12.2012.
wartość przesyłek do 50 g powyżej 14.000
wartość przesyłek powyżej 50 g poniżej 14.000

umowę muszę zawrzeć w tym roku. mogę na przyszły rok udzielić poczcie ZWR na te do 50 g?

6

szad mam identyczną sytuacje czekam na propozycje rozwiazania tego problemu

7

w kupie raźniej wink
w zeszłym roku zrobiłem dla tych do 50 g ZWR, a dla tych powyżej zawarłem umowę korzystając z 4.8. w tym roku planowałem podobnie, ale od 01.01.2013 ma być uwolniony ten rynek.

w jakiś propozycjach zmian ustawy Pzp wyczytałem, że jest opcja zwiększenia progu z 14.000 do 20.000 ale do tego pewnie długa droga.
jak będzie próg 20.000 to nie będę miał problemu.

8

jeszcze jedna wątpliwość.
na dzień dzisiejszy powinienem się opierać na przepisach, które teraz obowiązują a nie na tych co mają dopiero wejść w życie.
Na dzień dzisiejszy Prawo Pocztowe zastrzega przesyłki do 50 g dla Poczty Polskiej, a PZP dopuszcza dla tych przesyłek ZWR.
Wg mnie nic nie stoi na przeszkodzie, żebym dla tych do 50 g zrobił ZWR i udzielił zamówienia PP.
Nawet, gdybym zrobił przetarg, to na dzień dzisiejszy jakiś inny operator nie może dać cen niższych niż 2,5 krotność stawek PP - art. 47 ust. 2 Prawa Pocztowego, więc jaki to ma sens?

Co sądzisz Marto?

9

Teoretycznie masz rację. Nie ma innych przepisów umożliwiających zastosowanie innej stawki przy aktualnie wszczętej procedurze, bo przepisy dotyczące przesyłek do 50 g dalej obowiązują.
Ale skoro w Sejmie jest projekt nowej ustawy to czy rzeczywiście można posłużyć się tym argumentem przy zastosowaniu trybu zamówienia z wolnej ręki?
Ja na 51% jestem za WR. I jeżeli użyć tego trybu to jak najszybciej.
Co przemawia za PN? Strach przed kontrolą i tłumaczenie się że WR to jedyne mozliwe rozwiązanie.

10

wlasnie nad tym siedze
jedynym mozliwym na tą chwilę zgodnie z prawem obowiazującym teraz rozwiazaniem jest DLA MNIE I MOJEJ RADCZYNI zrobienie WR z Poczta Polska.Bedzie to pierwszy raz bo jakos wczesniej nikt na to nie wpadl ze wymagana wolna reka czyli zgodnie z ustawa Pzp...
zastaanwiamy sie ejszcze czy tlyko na rok czy moze na wiecej ale raczej zostaniemy na umowie rocznej
szad- jesli robiles ta procedrua poczte to podaj prosze co i jak pokolei jakie dokumenty i czy robiles szczegolowy opis zamowienia podajac szacowane ilosci gabaryty itd
i czy nie miales problemow z otrzymainiem ofertyi podpisaniem twojego wzoru umowy??

11 (edytowany przez Marta 2012-10-26 09:32:35)

szad
jak tam twoje zamówienie na poczte? :-)

ja jestem na tą chwilą za art. 67 ust 1 pkt a uzasadniajac przyczyny techniczne tj. m. in. kpa kpk ze zgodnie z art. 57 paragraf 5 KPA  termin uwaza sie za zachowany, jezeli przed jego uplywem pismo zostalo:
2) nadane w polskiej placówce pocztowej operatora publicznego

12

Pamiętaj że art 57 KPA dotyczy drobnego ułamka twojej korespondencji. Chodzi tu o korespondencję nadawaną przez Twoją instytucję, która występuje w charakterze strony postępowania (sądowego, administracyjnego).
Natomiast sam fakt posiadania możliwości skorzystania z tej opcji jest b. ważny dla zamawiającego, nawet w odniesieniu do ułamka korespondencji.

13

JA SIE POWOŁAM NA WYROK KIO 685/12 PRZESTUDIOWALAM  GO I JESTEM ZA

14

Witam,
w jaki sposób oszacować wartość zamówienia na usługi pocztowe?

15

Marta napisał/a:

szad
jak tam twoje zamówienie na poczte? :-)

na razie nijak. w październiku dałem sobie z tym spokój.
jeden radca mówi mi ZWR a drugi, że może by PN.
gdybym w przyszłym roku nie miał kontroli RIO to bym zrobił ZWR i niech się dzieje wola nieba.
w zeszłym roku robiłem pierwszy raz ZWR dla poczty i to pod koniec roku, więc ograniczyłem się tylko do kilku zapisów jakie mają być w umowie.
w tym roku planuje zrobić ten szczegółowy opis z szacunkową ilością przesyłek.
jeżeli będę robić ZWR, to:
1. robię szacunek
2. tworzę dokument, który mi zatwierdza szef (wybór trybu, wybór wykonawcy, itp.)
3. tworzę zaproszenie, które wraz z załącznikami (oświadczenia do podpisania, istotne warunki umowy, opis zamówienia) wysyłam poczcie
4. zamieszczam w BZP ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy
5. czekam na odzew poczty

16

2. tworzę dokument, który mi zatwierdza szef (wybór trybu, wybór wykonawcy, itp.)- a co to za dokument? czy to nie ty jako osoba odpowiedzialna za zamowenia powinna ustalic tryb?ewentualnie z opinia radcy prawnego?

17

4. zamieszczam w BZP ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy- możesz ale nie musisz prawda?

18

Marta napisał/a:

2. tworzę dokument, który mi zatwierdza szef (wybór trybu, wybór wykonawcy, itp.)- a co to za dokument? czy to nie ty jako osoba odpowiedzialna za zamowenia powinna ustalic tryb?ewentualnie z opinia radcy prawnego?

taki mój wewnętrzny papierek. oczywiście, że ja ustalam tryb, ale szef podpisując mi ten dokument zatwierdza try oraz firmę jaką zapraszamy do negocjacji.

19

Marta napisał/a:

4. zamieszczam w BZP ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy- możesz ale nie musisz prawda?

nie muszę ale przeważnie zamieszczam.

20

Co do ogłoszenia to niby można, ale w przypadku tej całej dziwnej sytuacji w której nic nie wiadomo wskazane jest zamieszczenie ogłoszenia i tym samym skrócenie terminu na wniesienie odwołania.
Generalnie z tego powodu zawsze należy zamieszczać ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy. Od zamieszczenia ogł. o udzieleniu zamówienia i tak nie uciekniemy.

marlena78 napisał/a:

Witam,
w jaki sposób oszacować wartość zamówienia na usługi pocztowe?

najlepiej policzyć ile przesyłek wysyła się rocznie smile

21 (edytowany przez Marta 2012-11-05 09:55:42)

a musze jakis określony czas odczekac od wyslania ogloszenia o zamiarze do podpisania umowy czy moge juz na drugi dzien podpisac umowe?

22

1. ponawiam pytanie j.w.
2. oczywiscie po zawarciu umowy ogloszenie o zawarciu w  BZP prawda szad?

23

Nie ma takiej potrzeby. Przepisy nie regulują tego w art 66.2. Mówią jedynie że po wszczęciu postępowania, tj. w  tym wypadku po zaproszeniu wykonawcy do negocjacji. Czy coś innego wynika z art. 182.4 też raczej nie bo tam mowa o terminach ale od podpisania umowy lub zamieszczenia ogłoszenia o zawarciu umowy

24 (edytowany przez Marta 2012-11-08 08:04:09)

jeszcze jedno- W wyniku prowadzenia tego zamowienia dajecie cos na  strone internetowa zamawiajacego???
A OD pOCZTY pOLSKIEJ CO WYMAGACIE? WYPELNIONY FORMULARZ OFERTOWY ROWNIEZ?? CZY TYLKO OSWIADCZENIE?

25 (edytowany przez Marta 2013-01-03 08:12:35)

powracam z tematem poczty weszła w życie nowa ustawa- Prawo pocztowe, czy ta zmiana zobowiązuje nas do przeprowadzenia przetargu? chodzi o to że teraz będzie wyznaczony operator a więc jak sie ma do tego ustawa Pzp?