1

Temat: kwota zamówienia rozbita na cenę dostawy i cenę usługi

Witam, ogłosiliśmy przetarg na dostawę ładowarki. W cenie ofertowej wykonawca miał również skalkulować bezpłatny serwis gwarancyjny ładowarki w okresie 2 lat. W złożonej ofercie padła cena przewyższająca kwotę, którą możemy przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia (wiemy, że to cena za serwis gwarancyjny podniosła w znacznej mierze kwotę oferowanej maszyny). Komisja orzekła, aby przetarg unieważnić, a rozpisać nowy, w którym kwota zamówienia byłaby rozbita na cenę samej ładowarki i cenę za serwis gwarancyjny, choć i tak suma byłaby wartością taką jak w poprzednim unieważnionym przetargu. Jeden z członków komisji stwierdził, że wówczas mając odrębnie podaną w formularzu ofertowym cenę za dostawę ładowarki, zamawiający mógłby przyjąć taką ofertę, bo taką kwotę ma zaplanowaną w budżecie na ten cel, a cena podana za serwis gwarancyjny byłaby tylko podglądowa, i wiedzielibyśmy wówczas ile zaplanować w budżecie na tego typu usługę.Ja uważam, ze jest to błędne myślenie, ale nie wiem jak przekonać innych członków komisji.
Jak skomentowalibyście tego typu podejście do sprawy?

2

Odp: kwota zamówienia rozbita na cenę dostawy i cenę usługi

Naruszenie dyscypliny finansów publicznych - w przypadku zawarcia umowy obejmującej dostawę ładowarki i usługę serwisu w okresie 2 lat, zamawiający przekroczy upoważnienie do zaciągania zobowiązań, albowiem w budżecie nie była przewidziana taka kwota. Należy rozważyć, czy możliwe sa zwiększenia pomiędzy paragrafami.

3

Powinniście podczas piuerwszego zwiększyć kwotę i moieć spokój. Po co kombinować.

4

Tak najlepiej.
Unieważnienie przetargu niewiele Wam pomoże, jedynie dodatkowa robota i przedłużenie w czasie, a przy tym nie można oczekiwać, że nowe oferty będą tańsze. Racjonalnie podchodząc do zagadnienia, zamawiający powinien wtedy zwiększyć budżet do poziomu uzyskanego obecnie albo większego (!), kombinowanie jest bezzasadne.
Ewentualnie w kolejnym przetargu możecie przyjąć krótszy okres serwisu, ale w sumie to żadna oszczędność.

5

Witam, mam przetarg na leasing. Mam przeznaczone np. 100 000,00 netto na za zakup danej rzeczy. Leasingodawca daje mi ten przedmiot za 70 000,00 zł + raty i opłaty to wychodzi np. 120 000,00. Czy to oznacza, ze nie zmieścił się w cenie?

6 (edytowany przez radas 2012-10-30 11:12:55)

Wygląda na to, że cena zaoferowana przez leasingodawcę faktycznie przekracza kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie tego zamówienia (mieszanego, bo jest to dostawa w połączeniu z usługą, o ile leasing jest leasingiem finansowym).

7

student napisał/a:

Czy to oznacza, ze nie zmieścił się w cenie?

Albo ja nie rozumiem pytania, albo źle myślę, a myślę, że to od wyłącznie od zamawiającego zależy, czy znajdzie pieniądze teraz lub czy woli odłożyć to szukanie na potem.