1

Temat: Sprzęt biurowy

Czy można zastosować zapis w SIWZ, że cyt. "urządzenie ma być serwisowane przez firmę posiadającą autoryzację producenta Sprzętu" i żądać wskazania nazwy tej firmy (np. do wpisania w formularzu ofertowym).?

2

Odp: Sprzęt biurowy

Tak

3

Po zastanowieniu ...wydaje się jednak, że sprawa nie jest tak jednoznaczna (sic!). Rzetelna odpowiedź na tak postawione pytanie wymaga jeszcze kilku informacji wejściowych, a mianowicie 1) co jest przedmiotem zamowienia (czy to jest dostawa z serwisem, czy może wyłącznie sam serwis); 2) jakie wymagania w siwz postawił zamawiający przed wykonawcą w sprawie podwykonastwa w zakresie art. 36.4 i 5 pzp.

4

Ja raczej takiego zapisu nie zastosował bym, jest to zbyt ryzykowne, lecz faktycznie zależne od przedmiotu zamówienia.

5

Wszystko zależy od przedmiotu zamówienia.
Np wyroby medyczne zapis jest ok

6

Nie wykluczam, że klimczakmi ma rację, ale w ogólnym przypadku omawiany warunek jakoś mi nie pasuje do przepisów Pzp. Jeśli wynika on z konkretnego przepisu prawa, to co innego, ale w takim razie warto taki przepis teraz odszukać.

7

Hubal
Dla wyrobów medycznych taki wymóg wynika z Ustawa z dnia 20 maja 2010 o wyrobach medycznych. Może dla innych przedmiotów istnieje gdzieś analogiczny zapis w przepisach.
Dlatego pisałem, że wszystko zależy od przedmiotu zamówienia.