Temat: Sprzęt biurowy
Czy można zastosować zapis w SIWZ, że cyt. "urządzenie ma być serwisowane przez firmę posiadającą autoryzację producenta Sprzętu" i żądać wskazania nazwy tej firmy (np. do wpisania w formularzu ofertowym).?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy można zastosować zapis w SIWZ, że cyt. "urządzenie ma być serwisowane przez firmę posiadającą autoryzację producenta Sprzętu" i żądać wskazania nazwy tej firmy (np. do wpisania w formularzu ofertowym).?
Tak
Po zastanowieniu ...wydaje się jednak, że sprawa nie jest tak jednoznaczna (sic!). Rzetelna odpowiedź na tak postawione pytanie wymaga jeszcze kilku informacji wejściowych, a mianowicie 1) co jest przedmiotem zamowienia (czy to jest dostawa z serwisem, czy może wyłącznie sam serwis); 2) jakie wymagania w siwz postawił zamawiający przed wykonawcą w sprawie podwykonastwa w zakresie art. 36.4 i 5 pzp.
Ja raczej takiego zapisu nie zastosował bym, jest to zbyt ryzykowne, lecz faktycznie zależne od przedmiotu zamówienia.
Wszystko zależy od przedmiotu zamówienia.
Np wyroby medyczne zapis jest ok
Nie wykluczam, że klimczakmi ma rację, ale w ogólnym przypadku omawiany warunek jakoś mi nie pasuje do przepisów Pzp. Jeśli wynika on z konkretnego przepisu prawa, to co innego, ale w takim razie warto taki przepis teraz odszukać.
Hubal
Dla wyrobów medycznych taki wymóg wynika z Ustawa z dnia 20 maja 2010 o wyrobach medycznych. Może dla innych przedmiotów istnieje gdzieś analogiczny zapis w przepisach.
Dlatego pisałem, że wszystko zależy od przedmiotu zamówienia.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc