1

Temat: Wynagrodzenie pełnomocnika

Znajomy poprosił mnie o pomoc na rozprawie przed KIO.

Czy nie będąc prawnikiem i nie mając firmy mogę zawrzeć ze znajomym umowę o dzieło/ zlecenia jako osoba fizyczna na reprezentowanie strony jako pełnomocnik w postępowaniu odwoławczym przed KIO i na rozprawie przedstawić rachunek na 3600 zł?

Nie mam kompletnie żadnego doświadczenia w tym temacie a szkoda nie uzyskać powyższej kwoty

2

Odp: Wynagrodzenie pełnomocnika

Nikt nie ma wiedzy na powyższy temat?

3

Szkoda będzie większa, gdy się nie podoła obowiązkom. Oczywiście nie znam możliwości ArkaS, ale samo zapytanie tu na forum nasuwa mi drobne wątpliwości.

Wobec powyższego marginalne wydaje się pytanie czy afiszowanie na rozprawie kwotą rachunku lub całym rachunkiem jest w ogóle sensowne.

4

Nie chodzi o afiszowanie się rachunkiem ale przy wygranej sprawie ta kwota 3600 zł o którą z czego co wiem występują obie strony (tylko jedna tą kwotę uzyskuje) pokrywa koszty sprawy. Z tego co wiem prawnicy nie mają skrupułów aby o tą kasę występować (znalazłem sprawy gdzie strona wystąpiła o 120.000 zł tytułem zastępstw, dojazdów, ekspertyz itd.).

Co do podołaniu obowiązkom - jeżeli ma się przekonanie że odrzucono ofertę niesłusznie to się do Warszawy jedzie. Brak wiedzy na temat zastępstwa procesowego jeżeli jedzie się pierwszy raz nie może być wykładnią do oceniania czyjeś wiedzy i kompetencji.

Ja liczyłem na doświadczenie osób które KIO już odwiedzały i podpowiedzą jak wystąpić o zwrot kosztów zastępstwa.

5

Spokojnie Panowie ... (hubal, nie bardzo rozumiem Twój wtręt o afiszowaniu na rozprawie). ArekS możesz być pełnomocnikiem niekwalifikowanym. Zwracam uwagę, że pełnomocnik strony, której odwołanie zostanie uwzględnione, musi wykazać (do zakończenia rozprawy przed KIO) fakt poniesienia kosztów przez swojego mocodawcę. Jednym z dowodów poniesienia kosztów zastępstwa jest przedstawienie rachunku, z którego treści powinno konkretnie wynikać jakiej sprawy dotyczy. Podpisz umowę zlecenia, w tym deklarację o statusie (pamiętać trzeba bowiem o ewentualnej składce do ZUS), wystaw rachunek, przedstaw go na rozprawie, a po otrzymaniu kwoty wynagrodzenia rozlicz się z fiskusem (podatek dochodowy).