1

Temat: dalej drąże uzupełnianie

Wykonawca składa uzupełnienie oświadzczenia w zakresie 24 ust.1 pkt.2 .Na uzupełnionym oswiadczeniu wpisuję datę bieżącą tj dzień w którym składał to uzupełnienie.Czy na dzień składania/otwarcia ofert  (data wcześniejsza) spełniał zatem warunek? Wykluczyć? Co radzicie?

2

Odp: dalej drąże uzupełnianie

Uzupełnił znaczy spełniał - zostawić.

3

To po co ten zapis w ustawie : .....złożone na wezwanie oświadczenia ....powinnny potwierdzać  spełnianie przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu.....nie póżniej niż w dniu,w którym upłynął termin składania ofert?

4

Rozpatruj to w związku z 26.3 - spełnianie warunków, a potwierdzenie spełniania warunków.

5

czyli by nie był dokument wystawiony z datą po terminie składania ofert.

6

mirek.sz1 napisał/a:

czyli by nie był dokument wystawiony z datą po terminie składania ofert.

No a właśnie tak jest :\

7

Temat zbliżony, szczególnie ostatnie posty smile
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8825

8

Ja tez to wszystko rozumiem: dokumnet powinien potwierdzać spełnianie a nie byc wystawiony na dzień składania ofert ,ale jeśeli w uzupełnieniu jest wypełniony wzór dokumnetu  pobrany z SIWZ z datą bieżącą i Wykonawca nie dodoaje do tego żadnej adnotacji w stylu óświadczam ,że na dzień składania ofert warunek ten był spełniony,  czy coś w tym stylu -to chyba Zamawiający nie ma obowiązku domniemywac co autor miał na myśli.

9

data może być po terminie z treści ma wynikać ,że ............... oświadczam ,że na dzień .tj. :
i  tu data np. najpóźniej otwarcia ofert
że nie podlegam wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp, ponieważ:
?    nie otwarto w stosunku do mnie likwidacji
?    nie ogłoszono w stosunku do mnie upadłości lub po ogłoszeniu upadłości zawarto ze mną układ zatwierdzony prawomocnym postanowieniem sądu, jeżeli układ nie przewiduje zaspokojenia wierzycieli przez likwidację majątku upadłego.

10

Tak, w tym wypadku to wykonawca powinien zadbać o to aby data wymagana wynikała z dokumentu uzupełnionego.

11

Dzięki.Co ja bym bez Was zrobiła smile

12

A ja co bez was smile, wspierać się trzeba.

13

podobny temat.
wzywam do złożenia prawidłowego pełnomocnictwa. jeżeli wykonawca złoży pełnomocnictwo udzielone z data późniejsza niż był termin składania, to takie pełnomocnictwo jest prawidłowe?

wg mnie chyba nie bo w dniu podpisania oferty, pełnomocnik nie miał ważnego tego pełnomocnictwa.

14

Może miał, a potem zginęło (???).  W związku z tym ja bym uznał  m.in. potwierdzenie, że w tamtym dniu pełnomocnictwo było.

15

Nie, to pełnomocnictwo nie może być uznane. Data sporządzenia pełnomocnictwa może być późniejsza niż TSO, ale nie może, tak jak napisałeś, "udzielone z datą późniejszą niż był termin składania".

Hubal - mógł zgubić, ale wtedy wykazujesz, że było udzielone (czynność) wcześniej, a sam dokument może być po TSO.