1

Temat: Spełnienie warunków dot. usług

Witam!
Przeprowadziliśmy PN na utrzymanie dróg gminnych w okresie zimowym itp. Jako jeden z warunków określiliśmy  wykonanie co najmniej dwóch zamówień o wartości za każde nie mniejszej niż 150 000,00 zł w okresie ostatnich 3 lat.
Jeden z wykonawców załączył wykaz wykonanych usług: 1 usługa (na okres od 2010r. do końca 2013r.) na kwotę ponad 2 mln zł i druga na kwotę 80.000 zł. Jako że nie wykazał spełnienia warunku wezwaliśmy go do uzupełnienia, ale z informacji zdobytych drogą "pantoflową" wiemy, że nie zdoła wykazać się drugim zamówieniem spełniającym kryterium 150.000 zł.
Padł pomysł (z którym się nie zgadzam) by to zamówienie na ponad 2 mln. zł (które wykonawca będzie wykonywał do końca 2013r.)  przyjąć jako spełniające kryteria dwóch usług bo jak się podzieli 2 mln. na 3 lata (2010-2013) to będzie więcej niż 150.000zł a już wykonał w ramach tego zamówienia usługę w roku 2010, 2011.

Czy dobrze myślę, że takiego rozwiązania nie można zastosować ?

2

Odp: Spełnienie warunków dot. usług

Niestety, warunku nie spełnia.

3

Dzięki za odpowiedź.

4 (edytowany przez mirek.sz1 2012-10-30 10:52:38)

Tylko czym się różni doświadczenie wykonania 1 usługi w latach 2010-11 na kwotę 666 666,00 zł czyli ponad kwotę 1 usługi o wartości 150 000,00 zł x2 300 000,00 zł? Z tego wynika iż Wykonawca wykazał doświadczenie na kwotę ponad wymaganą przez Zamawiającego. Czyli Wykonawca wykazując jedną usługę na kwotę powinien spełnić wymaganie.
Tak wykładowca przedstawiał kiedyś taki problem.
Ale zapis to zapis 2 to 2 a nie 1

5

No właśnie ta jedna usługa, która jeszcze trwa, jest na kwotę kilkakrotnie przekraczającą wymagane przez nas 150.000 zł, ale jest to jedno zamówienie, które trwa 3 lata.
Niektóre osoby u mnie w urzędzie twierdzą, że w takiej sytuacji można to uznać, bo już przez 2 zimy wykonawca prawidłowo wykonywał przedmiot zamówienia, czyli dbał o stan dróg w okresie zimowym.
Mnie wydaje się, że jednak nie można tego w ten sposób rozgraniczać bo jest to cały czas wykonywana usługa w ramach udzielonego jednego zamówienia.

W SIWZ zawarto zapis o co najmniej 2 zamówieniach na określoną kwotę i dlatego uważam że wykonawca warunku nie spełnia.