1

Temat: Polisa uznać?

Otwarcie ofert 30.10.2012 ,w ofercie brak polisy OC, na wezwanie Wykonawca dostarcza polisę zawartą dnia 30.10.2012 okres ubezpieczenia od 31.10.2012r. do 30.10.2013r. mam wątpliwości czy uznać ,bo okres ubezpieczenia od 31.10.2012?

2 (edytowany przez Darek W. 2012-10-30 13:23:04)

Odp: Polisa uznać?

A ta polisa jest nowa czy wznowiona?. A zresztą - nie ważne -
Odpowiedzialność z tytułu zawarcia polisy OC rozpoczyna się z chwilą zawarcia umowy

3

Niezależnie - nalezy wezwać do uzupełnienia ważnej opłaconej polisy lub innego dokumentu potwierdzającego fakt ubezpieczenia w dniu składania ofert.

4

radas napisał/a:

Niezależnie - nalezy wezwać do uzupełnienia ważnej opłaconej polisy lub innego dokumentu potwierdzającego fakt ubezpieczenia w dniu składania ofert.

A już jest po wezwaniu na uzupełnienie.

5 (edytowany przez radas 2012-10-30 13:54:35)

A tak faktycznie po wezwaniu ... w takim razie wykluczyć!
Jeżeli nie umówiono się inaczej, odpowiedzialność ubezpieczyciela rozpoczyna się od dnia następującego po zawarciu umowy, nie wcześniej jednak niż od dnia następnego po zapłaceniu składki lub jej pierwszej raty (art. 814 § 1 k.c.).

6

Ja bym uznał

7

Z tresci polisy jednoznacznie wynika jaki był/ jest okres ubezpieczenia. Darek W. ciekaw jestem, jak byś się bronił przed KIO w odpowiedzi na ewentualne odwołanie konkurenta (? Ja nie ryzykowałbym pieniędzy publicznych na koszty postępowania odwoławczego, w tym zastępstwa procesowego odwołującego, którego wynik jest z góry przesadzony.

8

Ok. Przekonaliście mnie.

9

A mnie nie!
Zapłacił? No to ma potencjał ekonomiczny.
Przepis nie wymaga żadnego okresu, lecz opłacenia.

Aaaa... może nie ubezpieczył interesów zamawiającego??? No to niech zamawiający-cwaniak sam się ubezpieczy i zapłaci, a nie żeruje na  innych.

10

Hubal, co w Ciebie wstąpiło?! Diabeł jakiś, czy inne takie ciemne moce, czy co? Identyfikuję wysoki poziom zgorzkinienia i ... niestety pokłady złej energii. Zaczynam się o Ciebie martwić ... Acha i udanej zabawy dzisiejszego wieczoru (pewnie będziesz zajmował miejsce w jakiejś rodzajowej loży dla VIP-ów (?)

11

Coś źle podpowiedziałem? Nie widzę.
Tak więc jak na razie polisa zostaje jako prawidłowa.

Życzę również udanej zabawy - wszak dziś święto (!!!).