1

Temat: Znowu Vat....

A więc...

Wiele ofert (8 )  i   7 z nich  naliczalo podatek Vat w wysokosci 7 %  , jako ze przetarg byl na sprzet medyczny . W jednej ofercie  nie zgadzala sie  ogolna wartosc  netto pakietu z ogolna wart. brutto pakietu.  Z gory na dół brutto wszystko sie zgadza. Doszlismy do tego ze w jednej pozycji naliczyli podatek Vat 22 %. Wyslalismy pismo z prosba o wyjasnienie czym sie kierowali stosujac tę wartość. Przyslali pismo, że powodem byl zakup tego jednego przedmiotu  u producenta ktory naliczyl im wlasnie wartosc 22% oraz dolaczyli pismo producenta, w ktorym bylo napisane, że naliczyli na ten przedmiot 22 % Vat poniewaz niedawno wystapili o przedluzenie mozliwosci uzywania specjalnych certyfikatow pozwalajacych uzywac podatku Vat 7 % a wykonawca akurat kupil od nich ten przedmiot kiedy nie mogli sie tym certyf. poszczycic.   Dolaczyli jeszcze jakis papierek o atestach itp.

Czy oferta ulega odrzuceniu???  Co zrobić? Uznac ten Vat za prawidłowy? Nigdzie w siwz  zamawiajacy nie okreslil jaki powinien byc podatek Vat. Oczywiscie automatycznie nie mozna stwierdzic  czy ogolna wartosc netto  zgadza sie z ogolna wartoscia brutto. Brak rubryk  cena jednostk lub Vat.

2

Odp: Znowu Vat....

Wydaje mi się, że oferta jest OK.

3

tak wszystkie są ok.

4

Z wyroku ZA z dnia 2006.02.02 sygn. UZP/ZO/0-256/06:

"Zamawiający właściwie ocenił, że charakter omyłki rachunkowej popełnionej przez Odwołującego, polegającej na błędnym podaniu wysokości podatku VAT w jednej pozycji asortymentowej uniemożliwiał jej poprawienie świetle art. 88 ustawy p.z.p. i zasadnie ofertę odrzucił, a w konsekwencji unieważnił postępowanie. W świetle powyższego przepisu niedopuszczalne jest bowiem poprawianie omyłek związanych z obliczeniem podatku od towarów i usług lub z sumowaniem kwoty podatku i ceny netto. Podobnie przytoczony wyżej - komentarz str. 219.?

5

ArekS napisał/a:

Z wyroku ZA z dnia 2006.02.02 sygn. UZP/ZO/0-256/06:

"Zamawiający właściwie ocenił, że charakter omyłki rachunkowej popełnionej przez Odwołującego, polegającej na błędnym podaniu wysokości podatku VAT w jednej pozycji asortymentowej uniemożliwiał jej poprawienie świetle art. 88 ustawy p.z.p. i zasadnie ofertę odrzucił, a w konsekwencji unieważnił postępowanie. W świetle powyższego przepisu niedopuszczalne jest bowiem poprawianie omyłek związanych z obliczeniem podatku od towarów i usług lub z sumowaniem kwoty podatku i ceny netto. Podobnie przytoczony wyżej - komentarz str. 219.?

Arek, dlaczego wkleiłes ten cytat?

6

Co ma współnego wysokość VAT w ofercia a jego wysokość przy zakupie przez wykonawcę u producenta. Podobna sytuacja występuje w budownictwie mieszkaniowym. materiały budowlane sprzdawane są z 22 % VATem, a faktura dla zamawiającego z 7%. W tej sytuacji wykonawca występuje do Urzędu Skarbowego o zwrot nadpłaconego podatku VAT za materialy budowlane. Myślę że podobnie powinno być w tej sytuacji wykonawca w ofercie powinien naliczyć 7 % vatu, a następnie starać się o zwrot jeżeli zapłacił więcej u producenta.

7

Jeżeli siedmiu na ośmiu wykonawców na dany artykuł medyczny stosuje VAT 7% a jeden 22% to znaczy że ten jeden przyjął zły VAT a tym samym popełnił błąd w obliczeniu ceny. Argument że jakiś dostawca wystawił fakturę z takim właśnie VATem do mnie nie przemawia. Wszystkich obowiązuje ustawa o podatku od towarów i usług na podstawie której należy podatek ustalić i logiczne jest chyba że ktoś popełnił błąd (albo 7 wykonawców albo 1) i dlatego ma zastosowanie art. 89 ust. 1 pkt 6 tylko nie wiem w stosunku do których wykonawców - ale nie tych 7. Chyba?!
Ale w twojej opinii Piotrze "wydaje mi się" widać było trochę niepewności więc ten cytat. Chyba że się mylę ale nie znam treści ani SIWZ ani ofert ani wyjaśnień.

8

Rozwiązanie problemu wymaga znajomości ustawy o VAT, która jest u mnie dosyć pobieżna...
Autor napisał, że sprzedaż towarów z preferencyjną stawką VAT 7% wymaga posiadania certyfikatu. Nie znam przepisów regulujacych te kwestie. Nie wiemy też, czy pozostałych siedmiu wykonawców posiada taki certyfikat...

9

oczywiście że tak jest, np - usługi drukarskie (wydawanie biuletynu) jeżeli dana drukarnia uzyskała "certyfikat" korzysta z obniżonej stawki VAT dlatego sądzę że wsztstkie 8 ofert było prawidłowych.
A Piotr miał rację ten cytat nijak nie miał się do tej sytuacji.

10

Może ma się nijak, a może nie. Bitter się przekona.

11

Wykonawca wyjaśnił, że zastosował 22 % Vat ponieważ zakupił zaoferowany produkt od producenta, który dopiero stara się o ponowny wpis (przedluzenie)  do rejestru artykułów medycznych a tym samym o odpowiedni atest na ten produkt.
Z tego co się zorientowalem na wyroby medyczne jest 7 % VAT. Na  wyroby nie wpisane do w/w rejestru jest 22 % vat. W specyfikacji chcemy aby produkt mial swiadectwo CE. Producent posiada na ten przedmiot Deklarację zgodnosci CE. W specyfikacji nie jest napisane, ze wszystkie przedmioty maja byc wyrobem medycznym (7%). Jest napisane cos takiego " przedmioty będące wyrobem medycznym powinny byc zgodne z ustawa o wyrobach medycznych blwbleble..." Czyli z tego jak ja to rozumiem, zamawaiajacy  nie wykluczyl mozliwosci skladania przedmiotow nie majacych statusu wyrobu medycznego...
Chodzi dokladniej o fotel do ćwiczeń dolnych konczyn. Jak zauwazylem w necie fotel taki ma rozna stawke vat. zalezy to wszystko od wpisu do rejestru wyr. medycznych..."

Na tym etapie jestem w stanie przyjąć te ofertę, nic nie wygrywa. Trudno mi znaleźć mocny powod odrzucenia. Nie wiem.

12

wszystkie oferty sa OK po co ta dyskusja??

po prostu nie zdazyli z papierkiem i nie moga sprzedac po 7% ale oferuja towar zgodny i sprzedaja go po 22% tak jak kupili przeciez producent tak wystawil.....  i jak ma niby sprzedac??

a z ta budowlanka to troche nie tak: przeciezs oni nie sprzedaja materialow budowlanych  dalej tylko mieszkania........  heheheh   leki tez pewnie produkuje sie z polproduktow kupowanych po 22% vat smile

dla watpiacych proponuje udac sie do US.

pozdr

13

Przyjełem oferty

dzięki za pomoc i dyskusje