1

Temat: zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty

W przypadku kiedy udział w postępowaniu brało udział konsorcjum firm to w zawiadomieniu w wykazie firm biorących udział w postępowaniu wpisujemy tylko lidera, tak?

2

Odp: zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty

Czemu lidera, konsorcjum firm.

3

Konsorcjum jest oferentem, lider tylko reprezentantem.

4

konsorcjum firm wymieniasz choćby 15   smile

5

Czy Zamawiający może wysłać zawiadomienie o wybrze oferty przed zwiększeniem kwoty jaką zamiwerza przeznacyć na realizację zadania ??

6

Tak, może.

7

Witam, w PN na RB dokonałem wyboru oferty i poinformowałem o tym pozostalych biorących udział w postępowaniu, następnie wykonawca nie podpisał umowy wobec czego wybrałem drugiego w kolejności ale było to juz po terminie związania ofertą i nie poinformowałem pisemnie pozostałych wykonaców o zmianie wykonawcy. Dodam ze zawiadomienie wisiało na tablicy ogłoszeń oraz jest zamieszczone na stronie Zamawiajacego. Pytanie brzmi: Czy miałem obowiazek powiadamiania pisemnie pozostałych wykonaców skoru juz nie byli zwiazani ofertą ??
Prosze o pomoc.

8

Nie.
Wcześniej też nie.

9

a mogę prosić o jakąś podstawę, lub szersze wyjaśnienie, bo musze to wyjaśnić.
z góry dziękuję

10

To wynika z przepisów rozdziału 4 ustawy Pzp. Wg art. 92.1 rozsyła się zawiadomienia. Ta czynność rozpoczyna termin ewentualnej interwencji wykonawcy na mocy art. 181 i 182; tam są wpisane terminy. Takie same terminy występują w art. 94, gdzie jest mowa o umowie. Upływ terminów kończy możliwości interwencji, więc nic z wiedzy o dalszych losach postępowania. W związku z tym nie ma przepisu zmuszającego do zawiadamiania wykonawców - nie licząc ogłoszenia, o którym mowa w art. 95. To ogłoszenie jest także dla wykonawców, niech sobie śledzą i czytają, a będą mieć wiedzę. Ponadto mają prawo zwrócić się na zasadach ogólnych o udostępnienie informacji.