1

Temat: Brak wykazu robocizny

W SIWZ w pkt dot. Opisu sposobu obliczenia ceny" znalazł się zapis:
"Do kosztorysu należy dołączyć wykazy materiałów, sprzętu i robocizny oraz podać składniki cenotwórcze, tj. stawkę roboczogodziny, koszty pośrednie, koszty zakupu, zysk itp.. niezbędne przy rozliczaniu robót".
Brak w ofercie jednego z tych elementów tj. wykazu robocizny. Czy jest to element istotny i czy jego Brak w jakiś sposób można sensownie wytłumaczyć?

2

Odp: Brak wykazu robocizny

Moim zdaniem istotny - bo "Należy wskazać, iż za element treści oferty może być uznany kosztorys lub zestawienie kosztów stanowiące część oferty wykonawcy. Jednakże powyższe dokumenty można uznać za stanowiące treść oferty jedynie w przypadku, gdy przy ich pomocy wykonawca jednocześnie dokonuje wyliczenia wynagrodzenia, jak również składa oświadczenie woli potwierdzające przewidziany do wykonania zakres czynności lub dostaw. Jeżeli załączony przez wykonawcę wraz z ofertą kosztorys lub zestawienie kosztów jednocześnie jest jedynym dokumentem, za pomocą którego wykonawca akceptuje pod względem ilościowym lub rodzajowym przedmiotowy zakres zamówienia określony przez zamawiającego, to w takim wypadku niezgodność treści takiego wykazu lub kosztorysu z treścią zawartego w SIWZ wzoru stanowi niezgodność treści oferty z treścią SIWZ w rozumieniu art. 89 ust. 1"

Jednakże zawsze można  - Art. 87. 1. W toku badania i oceny ofert zamawiający może żądać od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert. "

A u ciebie jest to niewątpliwie treść oferty.

3

Pytanie czy brak wykazu robocizny jest podstawą do odrzucenia oferty? W ofercie jest:
- Kosztorys ofertowy jest wyceniony zgodnie z przedmiarem, w formie uproszczonej
- wykazy materiałów,
- wykaz sprzętu,
- stawka roboczogodziny,
- koszty pośrednie,
- koszty zakupu,
- zysk itp.

Nie wiem czy wykaz robocizny jest elementem niezbędnym do rozliczania robót?
W wykazie takim może być podana tylko np. ilość godzin, może być podział ilości godzin na grupy robotników, ale też może być podane że: ilość godzin =1 komplet. Czemuś ten wykaz musi słuzyć, a jest tylko wymieniony w dziale dotyczącym sposobu obliczenia ceny. W wykazie dokumentów które muszą być dołączone do oferty nie jest wymieniony.

4

ArekS napisał/a:

A to my mamy wiedzieć? Według mojej skąpej wiedzy, wiedza zamawiającego o robociźnie na ogół nie jest do niczego przydatna. W takiej sytuacji trudno zgodzić się na odrzucenie. Nie można odrzucać dobrych ofert pod byle pretekstem, bez ważnego powodu.

Może zróbmy inaczej: jeśli zamawiający teraz potrafi wykazać, że w przyszłości nie da rady rozliczyć umowy bez tej robocizny, to niech odrzuca (ponieważ jednak znam sposoby na rozliczenie bez tego, to takiego zamawiającego bym nieładnie określił).

5

hubal napisał/a:
ArekS napisał/a:

A to my mamy wiedzieć?

Liczyłem że ktoś ma w tym zakresie jakąś wiedzę bo to NIE jest postępowanie które ja prowadzę.
Ale cóż mleko się rozlało i oferta (NAJTAŃSZA) została w tym postępowaniu odrzucona na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 - jej treść nie odpowiada treści SIWZ. W uzasadnieniu czytamy: "W złożonej ofercie brakuje wykazu robocizny (zgodnie z pkt 24 SIWZ) a dokument ten nie podlega uzupełnieniu."
Jak już wcześniej pisałem wymóg dołączenia wykazu robocizny wynika z pkt SIWZ dot. Opisu sposobu obliczenia ceny", gdzie był taki zapis:
"Do kosztorysu należy dołączyć wykazy materiałów, sprzętu i robocizny oraz podać składniki cenotwórcze, tj. stawkę roboczogodziny, koszty pośrednie, koszty zakupu, zysk itp.. niezbędne przy rozliczaniu robót".
W innych dokumentach postępowania nie ma o tym wykazie mowy - nic nie ma w umowie przy paragrafie opisującym sposób rozliczania robót, nic nie ma w ogłoszeniu o zamówieniu, nic w przedmiarach, w innych zapisach SIWZ też nic nie ma.

Uważam odrzucenie oferty za bezpodstawne i  w związku z tym proszę o jakieś sugestie w zakresie argumentów których można użyć aby tą decyzję zamawiającego zmienić.

Z góry dziękuję za pomoc

6

Trudno mi znaleźć łagodne określenie zamawiającego, więc się powstrzymam od  epitetów wink

Sprawa jest bulwersująca, jednocześnie trudna - zamawiający najwyraźniej nieświadomy swoich niedoskonałości będzie zapewne zapierać się, ale trzeba próbować walczyć. Podstawowe argumenty już w wątku były. Cóż można dodać?

Prawo nie daje podstaw do szczegółowego rozliczania wykonawcy robocizny kosztorysowej na etapie ofert. Brak jest jednoznacznych norm czy nakładów, zamawiający nie ma prawa żadnych narzucać ani żądać. Zgodnie z przepisami ustawy o cenach ceny ustala wykonawca i nie istnieje żadna podstawa prawna regulująca sposób ustalenia ceny. Ceny jednostkowe robót nie muszą mieć odniesienia do konkretnych norm. Z tych cen nie można wydzielić składników, w tym robocizny i w efekcie nie da się wykonać zestawienia. Wykaz mógłby być fikcyjny. Przede wszystkim wykaz nie byłby przydany zamawiającemu do żadnego celu (chyba tylko do odrzucenia oferty). Z drugiej strony ustawa Pzp nie pozwala żądać innych dokumentów niż potrzebne dla postępowania (art.25.1). Czyli żądanie zamawiającego było sprzeczne z przepisami prawa. Skoro dokument był zbędny, to jego brak nie może być podstawą odrzucenia. Ponadto nie można mówić o niezgodności treści ze specyfikacją, bo specyfikacja nie narzucała treści wykazu, lecz jedynie formę, tzn, że w ogóle ma być wykaz o określonej nazwie, zaś każda treść musiałaby wystarczyć, choćby  liczba 1 oraz każda inna dowolna (przypadkowa). Żadnej nie dałoby się wykorzystać.

Tyle wymyślam na gorąco, może kto inny uporządkuje, wybierze cokolwiek lub  dołoży.

7

dołoży zamawiającemu pytam po co WAm to?

8

chociaż widziałam odrzucenia gdzie w poz. kosztorysowej w pozycji podstawa wyceny brakowało słowa "analogia"

9

KIO uznało nasze odwołanie :-) Stwierdziło że wykaz robocizny był zbędny

10

Gratulacje ... wyroku należy uznać za słuszny i uzasadniony; jak widać opinie na forum nie są przypadkowe ... w szczególności szacun i uznanie dla hubala wink