1

Temat: Wadliwe pełnomocnictwo

do oferty wykonawca załączył pełnomocnictwo wystawione w 2012 r. jednak potwierdzone za zgodność z oryginałem przez samego pełnomocnika.
Wezwaliśmy wykonawcę do dostarczenia pełnomocnictwa wystawionego we właściwej formie tj. oryginał albo kopia potwierdzona przez notariusza. Wykonawca w odpowiedzi dostarczył pełnomocnictwo potwierdzone przez notariusza jednak wystawione w 2010 roku a dodatkowo podpisane przez osoby, które zgodnie z załączonym krs nie są uprawnione do reprezentacji wykonawcy.
co w takiej sytuacji zrobić ?
Skłaniam się do odrzucenia oferty.

2

Odp: Wadliwe pełnomocnictwo

jak pełnomocnictwo było wystawione w 2010 r na czas nieokreślony to jest ważne.

3

Pomimo faktu, że faktycznie smile pełnomocnictwo wystawione jest na czas nieokreślony to jakoś nie mogę się z Tobą zgodzić nino smile
A to dlatego, że skąd mam mieć pewność, że Ci Panowie, którzy uprzednio podpisali dokument pełnomocnictwa mieli do tego uprawnienie, skoro do oferty załączony mam KRS gdzie tych Panów w ogóle nie ma.
Tym bardziej, że Wykonawca załączył mi do oferty pełnomocnictwo z 2012 r. podpisane przez osoby widniejące w załączonym również KRS.
Czyli mam dwa pełnomocnictwa. Jedno z 2010 roku, a drugie z 2012 r.

4

And1 ale jak nikt nie cofnął pełnomocnictwa to jet ono ważne to co, że osób juz nie ma ale podjete przez nich zobowiazania w tamtym okresie są ważne. To tak jak podpisanie umowy wieloletniej jest ważna pomimo, że osób juz nie ma w zarządzie. Zawsze możesz poprosić o wyjaśnienie i KRS pełnego.  Masz dwa pełnomocnictwa i sa ważne obydwa. Ale wcale nie musisz sie zgadzać ze mną.

5

Sprawa jest jasna, musi Ci uzupełnić KRS, w którym widnieją osoby, które podpisały pełnomocnictwo z 2010 r.

6 (edytowany przez hubal 2012-11-05 19:43:24)

eweelinek oczekuje cudu. Takim cudem będzie jak teraz KRS wyda zaświadczenie z datą sprzed 2 lat lub wykonawca wyczaruje w inny sposób gdy starego oryginału już nie ma.
Myśleć dalej.

PS. Nina ma rację

7

hubal napisał/a:

eweelinek oczekuje cudu. Takim cudem będzie jak teraz KRS wyda zaświadczenie z datą sprzed 2 lat lub wykonawca wyczaruje w inny sposób gdy starego oryginału już nie ma.
Myśleć dalej.

PS. Nina ma rację

no ale jak to ? smile
to co mam zrobić ?

to może wystąpić o jakieś wyjaśnienia?
mam dwa pełnomocnictwa dla tej samej osoby, o  takim samy zakresie, oba na czas nieokreślony, tylko wystawione przez różne osoby.

8

A tak to,  masz dobre pełnomocnictwo z 2010 r. co tu wyjaśniać.

9

Mam nową myśl.

and1 napisał/a:

to co mam zrobić ?

Wyobrazić sobie, że tego wydruku z KRS po prostu NIE MA, a praktycznie można o nim zapomnieć. W takiej sytuacji nie będzie niezgodności ani problemu.
Wykonawca dostarczył dokument tylko z grzeczności, nie wypada tej grzeczności nadużywać.

10

hubal napisał/a:

Mam nową myśl.

and1 napisał/a:

to co mam zrobić ?

Wyobrazić sobie, że tego wydruku z KRS po prostu NIE MA, a praktycznie można o nim zapomnieć. W takiej sytuacji nie będzie niezgodności ani problemu.
Wykonawca dostarczył dokument tylko z grzeczności, nie wypada tej grzeczności nadużywać.

Hubal a mógłbyś jaśniej bo powiem szczerze, że nie bardzo rzoumiem  smile
o jakim dokumnecie dostarczonym z grzeczności mówisz ? o KRS załączonym do oferty?

11

Zgadzam się w pełni z nina wink Postąpić inaczej nie sposób, no chyba, ze ktoś chce zejść na manowce albo pójść do diabła, bo w końcu to jeden pies ... zwłaszcza w pzp

12

and1 napisał/a:

o jakim dokumnecie dostarczonym z grzeczności mówisz ? o KRS załączonym do oferty?

Dokładnie ten. Musiał być??? Jeśli nawet musiał, to chyba nie po to by rozliczać podpisy.

13

hubal napisał/a:
and1 napisał/a:

Dokładnie ten. Musiał być??? Jeśli nawet musiał, to chyba nie po to by rozliczać podpisy.

A jak według Ciebie Hubal dokonuje się weryfikacji prawidłowego sposobu reprezentacji na przedstawionym pełnomocnictwie. To odpowiedni odpis z KRS jest podstawowym dokumentem do takiego badania, w szczególności jeżeli do oferty załączane są leciwe pełnomocnictwa.

14

Radas, sam dokładnie widzisz, że KRS nie jest przydatny, ponadto przepis prawa nie zmusza, więc nie wiem po co się upierać, ale zostań przy swoim przekonaniu, tylko proszę nie przeszkadzaj innym, niech zostanie jak w #2.