1

Temat: porozumiewanie się za pomocą e-maila

witam,

czy jak dopuszczacie porozumiewanie się e-maila, to przesyłacie wykonawcą skan w pdf podpisanych pism?
czy wykonawcy też powinni przesyłać skany, czy wystarczy tylko treść w samym e-mailu?
do tej pory dopuszczałem tylko fax, ale od kiedy miałem kilka przypadków, że wykonawca nie miał faksu (co zaś przeciąga procedurę), chce dopuścić również e-mail.
jakie są doświadczenia Wasze w tym temacie?

2

Odp: porozumiewanie się za pomocą e-maila

U mnie w formie skanu.

3

Na podstawie art. 27.1 pzp w postępowaniach o udzielenie zamówienia oświadczenia wyłącznie:
1) wnioski,
2) zawiadomienia oraz
3) informacje
zamawiający i wykonawcy przekazują, zgodnie z wyborem zamawiającego, pisemnie, faksem lub drogą elektroniczną.

Nie ma więc potrzeby przesyłania oryginałów ww. rodzajów pism. Należy przewidzieć alternatywę łączną dla sposobu porozumiewania się. ("to lub to"). O przesyłaniu dokumentów załączanych do oferty w alternatywnej do pisemnej formie póki co niestety nie może być oczywiście mowy (zobaczymy co przyniesie wejście w życie nowego rozporzadzenia w sprawie dokumentów, ale wydaje się, ze żadnych istotnych zmian).

Ostatecznie można zgodzić się na przesłanie - w ramach uzupełnienia -przez wykonawcę skanów takich dokumentów w formie pdf, przy jednoczesnym nadaniu przesyłki poleconej oryginałów lub kopii potwierdzonych za zgodność. W takim przypadku termin przesłania skanów takich dokumentów należy uznać za dotrzymany, o ile oryginały lub kopie potwierdzone za zgodność zostaną doreczone niedługo po przesłaniu e-mail'a.

4

Marcel napisał/a:

U mnie w formie skanu.

rozumiem, że wysyłasz skan. a wykonawcy jak przeważnie zadają pytania? przesyłają też skan wniosku czy tylko w mejla wklejają treść?

5

To już nie ma dla mnie znaczenia, w jaki sposób zrobią to wykonawcy, pytają,  Ja odpowiadam.

6

Ze strony Wykonawcy powiem jak wysyłałem zapytanie w formie skan (pdf) to Zamawiający dzwonili i prosili o przesłanie w formie edytowalnej by nie przepisywać pytań więc lepiej od razu w formie edytowalnej by Zamawiaczowi nie utradniać pracy w przepisywaniu.

7

To też prawda!

8

pytanie trochę z innej beczki.
wysyłał zawiadomienie o wyborze oferty pisemnie.
od kiedy należy liczyć te 10 dni?
od momentu jak pismo zostanie przekazane poczcie?

9 (edytowany przez Darek W. 2012-10-30 12:21:18)

szad napisał/a:

pytanie trochę z innej beczki.
wysyłał zawiadomienie o wyborze oferty pisemnie.
od kiedy należy liczyć te 10 dni?
od momentu jak pismo zostanie przekazane poczcie?

Najlepiej  - w celach dowodowych - od daty widniejącej na pieczątce podpitej przez pocztę, np w książce nadawczej.

10

mnie wydaje się że od daty otrzymania pisma , tej daty ze zwrotki oczywiście smile

11

Ada napisał/a:

mnie wydaje się że od daty otrzymania pisma , tej daty ze zwrotki oczywiście smile

Żartujesz ada ??

12

Tak jak Darek W.
Rozumiem, że zamówienie poniżej progów.

13

zamówienie poniżej, ale jeden wykonawca nie ma faksu.
na szczęście w moim przypadku nie ma wykluczonych ani odrzuconych ofert, więc termin podpisania umowy mnie nie wiąże.
te 10 dni to oczywiście od dnia przekazania na pocztę, bo jakbym miał czekać na zwrotkę to mógłbym w tym roku tej umowy nie podpisać wink

14

do Darka W - nie, nie żartuje smile tak mnie uczono ale widzę przewagę innej praktyki, daty nadania na poczcie.  Jeśli wysyłam pocztą to termin liczę od otrzymania zawiadomienia, na szczęście najczęściej W mają fax.

15

Ada wg kpa tak jest, należy czekać na potwierdzenie odbioru pisma, natomiast przy zamówieniach  termin jest liczony od dnia przesłania.
Ja osobiście tez czekam na potwierdzenie odebrania pisma przez wykonawcę. Dla świętego spokoju.