1

Temat: dokument na spełnienie doświadczenia

Wykonawca złożył ofertę. Na potwierdzenie spełniania doświadczenia przedłożył protokół odbioru końcowego, który jest wystawiony przez Inwestora dla Wykonawcy, który miał Podwykonawcę - właśnie tego który złożył mi ofertę. W treści tego protokołu wynika oczywiście, że przy odbiorze byli obecni Przedstawiciele zamawiającego,wykonawcy i podwykonawcy (u mnie jest wykonawcą) i ocena wykonania robót - dobra. Ale moje pytanie brzmi czy Wykonawca (mój) może się posiłkować dokumentem (protokołem) wystawionym  bezpośrednio przez Zamawiającego ale dla Wykonawcy ,u którego  mój wykonawca był Podwykonawcą.?

2

Odp: dokument na spełnienie doświadczenia

Powinien być dokument wystawiony przez wykonawcę dla podwykonawcy- Twojego wykonawcy. Tak naprawde to protokół jest wystawiony na wykonawcę a nie na podwykonawcę i potwierdza fakt wykonania robót przez wykonawcę. Jak dla mnie do uzupełnienia.

3

Jest oczywiście  tak jak mówisz, że wykonawca pisze podwykonawcy taki dokument -  tutaj akurat protokół - Czytałam dużo wyroków na ten temat . Ale gdzie jest napisane, że nie może być tak jak w moim przypadku. Podwykonawca posiłkuje się dokumentem swojego poprzedniego wykonawcy.  W tym protokole (treści) jest oczywiście wymieniony podwykonawca - był jako przedstawiciel przy odbiorze robót, przedstawiciele zamawiającego, wykonawcy i są podpisy ich wszystkich. Także ja myślę, że jest ok. Co wy na to, może jakieś wyroki?

4 (edytowany przez nina 2012-11-06 19:26:30)

Jak masz na to wyroki to broń swego ja jestem zdania, nie może jedynie jako np. konsorcjum wszyscy mają prawo do wspólnych referencji. Ale ile zamawiaczy to tyle opinii.

5

Uznać.

6

hubal napisał/a:

Uznać.

No way! Hubal zastanawiam się cały dzień na jakich przesłankach opierasz swój wniosek i za diabła ciężkiego nie jestem w stanie zrozumieć Twojego toku myślenia (sic!) Oświeć nas, bo inaczej pozostaniesz w cieniu naszego zdumienia (na forum); to nina ma rację - nikt inny!

7

Może się mylę, ale protokół chyba można dopuścić na równi z pismem referencyjnym, dlatego nie rozumiem zdumienia Radasa.

8

No ale nie odwracajmy kota do tyłu, problem nie w tym, że protokół końcowy jest równorzędny z referencjami o ile potwierdza należyte wykonanie umowy, ale w tym, że protokół końcowy podpisywany jest z wykonawcą, który w ten sposób dostaje rozgrzeszenie bądz nie za wszystko co się w tzw. międzyczasie działo na placu. Z protokołu - co do zadady - nie wynika jednak czy prace wykonane przez podwykonawcę x były wykonane należycie (bez zastrzezeń, terminowo, zgodnie ze sztuką, itp.). Protokołem końcowym pochwalić może się jedynie strona umowy (wykonawca, konsorcjum), która brała odpowiedzialnośc za realizację zamówienia, albowiem dokument ten stanowi podstawę do rozliczenia i rozpoczęcia biegu terminów rękojmi, czy gwarancji. Zdumienie pozostaje, bo "dokument referencyjny" powinien wskazywać na "poleconego", a w omawianym przypadku jedynym "poleconym" może być wyłącznie wykonawca.

9

Kombinujecie jak koń pod górę.
Ja jakoś nie umiem sobie wyobrazić sytuacji, że podwykonawca nic nie jest wart, a znajomi zatrudniają jako podwykonawcę, że nawalił straszliwie, a mimo to umowa wykonana super, że nie się spóźniał, a wszystko w terminie, że nie dają partaczowi dobrej opinii, niech nie idzie na swoje, niech dalej żebrze o robotę u starych znajomych.
A uwidocznienie firmy w protokole nic nie znaczy???

Wszystkie wasze wątpliwości są nieżyciowe, nieuzasadnione, niepraktyczne, a przede wszystkim i niczemu dobremu nie służą.

10

hubal napisał/a:

Wszystkie wasze wątpliwości są nieżyciowe, nieuzasadnione, niepraktyczne, a przede wszystkim i niczemu dobremu nie służą.

oj hubal, hubal masz faktycznie satysfakcję z takiego siania fermentu i mącenia wody w mózgu (?) Ładnie to tak ?!

11

Ja jedynie próbuję uspokoić sytuację, że wszystko w porządku (!!!), zaś ferment sieją inni.