1

Temat: remont pomieszczeń i modernicacja lokalnej sieci komp. łączyć czy nie?

Mam problem, właśnie okazało się że zmieniamy lokalizację,a środki trzeba wydać do końca roku. W grę wchodzi remont nowej siedziby tzn. malowanie, kładzenie wykładziny, takie drobne prace + dostosowanie do nas sieci komputerowej. czy to należy łączyć? I jeszcze jedno pytanie, ponieważ jestem zielona w remontach, a nie mamy w firmie osoby , która zna sie na budowlance, jaki warunek należałoby postawić jeżeli chodzi o osoby zdolne do wykonania zamówienia?dysponowanie kierownikiem budowy posiadającym uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi w specjalności konstrukcyjno-budowlanej wystarczy?
proszę o pomoc

2

Odp: remont pomieszczeń i modernicacja lokalnej sieci komp. łączyć czy nie?

Tak - wystarczy konstrukcyjny. Lepiej aby sieć położyli od razu w trakcie remontu. Łączyć zawsze możesz.

3

myszka17 napisał/a:

jestem zielona w remontach

To widać, ale po pierwsze nie pierwsza ani ostatnia, a po drugie zaraz może być po problemie.

myszka17 napisał/a:

W grę wchodzi remont nowej siedziby tzn.   1) malowanie,  2) kładzenie wykładziny,   3) takie drobne prace  4) + dostosowanie do nas sieci komputerowej.   4) Czy to należy łączyć?
5) jaki warunek należałoby postawić jeżeli chodzi o osoby zdolne do wykonania zamówienia?  6) dysponowanie kierownikiem budowy posiadającym uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi w specjalności konstrukcyjno-budowlanej wystarczy?

1) To jeszcze nie remont
2) to tym bardziej
3) nie wiem jakie, ale jeśli drobniejsze od podanych wyżej, to może być np. konserwacja, czyli tez nie remont
4) o, tu drobny kłopoot, za mało danych do oceny, ale jeśli sieci lub instalacji dotychczas nie było, to na pewno nie remont, raczej budowa, a jaka dalej procedura, to zależy od szczegółów; jeśli nie macie budowlańca, to możecie próbować poradzić się w powiecie lub nadzorze budowlanym
6) to nie tak, nie przesadzajcie, do konserwacji nie trzeba uprawnionego kierownika, zaś do budowy instalacji niskoprądowych, to raczej elektryk, na pewno konstruktor do tego nie wystarczy, przy czym na razie nie wiadomo czy w ogóle osoba uprawniona będzie potrzebna.

4

Dzięki za odpowiedź, a co do  łączenia , to chodzi mi raczej o to, czy jak podzielimy i zrobimy do 14000 euro na remont i drugie do 14 000 euro na sieć , to będzie to dzielenie zamówienia?

5

Na razie nie widzę powodów do obaw. Instalacja nie ma nic wspólnego z malowaniem czy wykładzinami, mało który malarz czy posadzkarz może zająć się rozprowadzeniem instalacji informatycznej, więc  nawet trzeba traktować odrębnie,

6

Dziękuję za odpowiedzi,