1

Temat: Energia - czy obowiązkowo?

mam dylemat w swojej j.s.t.   Chodzi o energię i przetarg na jej zakup. czy istnieje obowiązek, wynikający z konkretnych przepisów, który nakazuje przeprowadzenie przetragu na energię w przypakdu, kiedy obecne umowy na enegie ( wszytskie ) zawarte mamy na czas nieokreślony?

2

Odp: Energia - czy obowiązkowo?

Jeżeli na czas nieokreślony to obowiązku nie ma, pamiętaj jednak, że obecnie prawo umożliwia wszystkim odbiorcom wybór dostawcy energii elektrycznej, w związku z czym może być tak, iż ceny, które możesz uzyskać od funkcjonujących na rynku dostawców mogą być korzystniejsze niż te, które wynikają z wiążącej  obecnie umowy.

3

mam tego świadomość. Zastanawia mnie jeszcze kwestia nowego podłączenia np. nowej świetlicy lub nowego budynku. Czy mogę zawierać umowy z tym dotychczasowym sprzedawcą i dystrybutorem ? Umowy, pewnie jak wszystkie - na czas nieokreślony ?

4

Jeżeli nowe obiekty to już poprzez postępowanie, adekwatnie do wartości zamówienia.

5

dziękuję Marcel smile

6

Szacunek na czas nieokreślony to szacunek na 4 lata?

7

Trudno wywnioskować coś innego z 34.3.1.

8

z szacunkiem mam właśnie wątpliwość, bo na jaki okres mogę zawrzeć nowe umowy przyłaczy ? szacuję z okresu 4 lat a umowę nowego prtzyłacza mogę zawrzeć na czas nieokreślony?

9

Czy szacunek na dystrybucję i na energię należy szacować razem czy oddzielnie?

10

Oddzielnie można.