1

Temat: co z tym Wykonawcą?

w siwz był zapis, że transport musi byc wykonywany przez Wykonawcę. tymczasem wykonawca wskazał, że transport wykona podwykonawca. Czy można odrzucić takiego  wykonawcę?

2

Odp: co z tym Wykonawcą?

Napisz Gosia jakież to specyficzne zadanie macie do zrealizowania, że podwykonawstwo jest niedopuszczalne...

3

no dopuszczone jest podwykonawstwo ale jest taki dodtakowy zapis, że trnsport wykonawcy

4

Ok, ale potrafisz udowodnić jego zasadność?

5

no ja jestem od strony wykonawcy więc nie wiem jaka jest zasadność takiego zapisu, ale jest.

6

no i mnie akurat zależy na wykorzystaniu tego zapisu

7

No to go nie wykorzystasz. Napisz jeszcze tylko jaki był dokładny zapis w SIWZ - transport będzie wykonywany przez wykonawcę czy jest mowa wprost, że nie można transportu podwykonywać?

8

"odbiór dokonywany będzie transportem Wykonawcy"

9

Trzeba było tak napisać od razu. Z tego nie wynika żaden zakaz podwykonawstwa. Ewentualnie można doszukiwać się błędu językowego zamawiającego gdzie lepszą formą byłoby - transport zapewni wykonawca.

Należy się pogodzić z porażką i w kolejnych przetargach zaproponować lepsze warunki:)

10

A co, jest już porażka?
Nie widzę podstaw,  ? transportem Wykonawcy" ja rozumiem, że po prostu zamawiający nie zamierza  transportować i  należy to uwzględnić w cenie.